måndag 6 maj 2024

Shinypodden Special - bästa albumen från 1990, del 2


Andra delen av Specialen om musikåret 1990 är här. 

Denna vecka bjuder vi på våra top 4 bästa album från året, en livs levande gäst i studion och vi avslutar med en musiktävling för våra lyssnare.

Prenumerera på Shinypodden eller lyssna här


6 kommentarer:

 1. 1990 in the bag! Henke får klappa sig på axeln eftersom jag faktiskt kände igen Fish på sångrösten och stämningen trots att jag aldrig hört låten förut. Men annars var detta inte mycket som jag själv lyssnar på. Twin Peaks-soundtracket har jag helt enkelt lessnat på, alltför sönderspelat. Tur att den perfekta ettan satt som en smäck. Och på majoritet dessutom :) Men jag måste erkänna att jag själv också föredrar Personal Jesus från den skivan. Kul sätt att introducera enstaka hitlåtar med ett litet quizz.

  Tittar jag över året ser jag att Midnight Oils Blue Sky Mining kom det året, den lyssnar jag forfarande på lite nu och då. Kan nog ha lyssnat på No Doubts Tragic Kingdom. Och så Nirvanas Nevermind förstås. Men annars så...nä :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. 1990 in the bag. :-D

   Bra jobbat där med att känna igen Fish. Då har podden lyckats med något. ;-)

   Att Twin Peaks är sönderlyssnat motiverar dess plats på listan i alla fall! Hur gick det på quizzet? Räknade du poäng?

   Blue sky mining har jag inte lyssnat på över huvud taget. Midnight Oil var ju framför allt på tapeten 1987 med låten Beds are burning, men i övrigt var det inte ett band jag följde.

   Kan du ha kommit in på en sajt som listade album från 90-talet? No doubts Tragic Kingdom från 1995 och Nirvanas Nevermind från 1991 får vi återkomma till när de åren behandlas. 1991 kommer vi klippa i augusti redan!

   Tack för att du lyssnar. <3

   Radera
  2. Usch då, missade jag så grovt -- det var pinsamt. Nå, det gick lite fort i den där kollen på andra album :)

   Problemet när ett album blir sönderlyssnat är dock att det helt enkelt inte är lika roligt att lyssna på längre. Och därmed skulle sannolikt andra album kunna gå om det eftersom de känns fräschare.

   Håller med om att Blue Sky Mining inte är lika bra som Diesel and Dust, men av någon anledning fastnade jag för de två och albumet som kom 1993.

   Tyvärr, räknade inga poäng. Dels för att jag var i rörelse samtidigt som jag lyssnade och hade svårt att fokusera till 100%, dels för att jag är så dålig på den sortens quiz. Men prickade in så pass få låtar (även om jag kände igen dem) att jag utan tvekan hade hamnat på jumboplats :)

   Radera
  3. Håller helt klart med om att album kan bli sönderlyssnade och att nya album känns fräschare. Vissa av de mest sönderlyssnade albumen blir dock bra igen om man tar en längre paus med att lyssna på dem. Det är där någonstans nostalgins magi tar över...

   Radera
 2. Kul lyssning återigen. Det är lustigt. Jag tycker nästan alltid att första avsnittet (i dessa musikårspoddar) är roligast med kanske lite mer udda låtar och upptäckter. Nåt som stack ut i det här avsnittet? Mm, kanske hur bra "Enjoy the Silence". Det är nåt speciellt när synth-trummorna kickar in där i refrängen. Ser fram emot 2008 och att få en utbildning kring det musikåret. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant om de två delarna. Det är kanske så att de ovanligare valen blir mer intressant. Samtidigt hör jag en del som säger att de inte känner igen låtar/album vi har med vare sig från första eller andra delarna...

   Enjoy the silence är en mycket stark låt! :-)

   Får göra vårt bästa med 2008. Ska försöka fixa någon bra lärare! :)

   Radera