onsdag 18 januari 2023

Vitamin Sea (2019)Vitamin Sea är en irländsk dokumentär om ett gäng havssimmare. Vi får följa en handfull människor som ensamma eller i grupp simmar i det salta havet mer eller mindre varje dag. De har alla olika skäl eller orsaker som gjort att de valt att simma men alla vittnar om förbättrad hälsa och lycka över simningen.

En man har blivit förlamad från midjan och nedåt i en bilolycka. Han och hans fru simmar i havet där han känner sig fri och stark. En äldre dam lärde sig simma som vuxen och fortsatte av bara farten i glädjen över att kunna simma. En äldre herre fann efter hans fru gått ur tiden tröst och sällskap i en grupp gubbar som ses för ett morgondopp varje dag oavsett hur dåligt vädret är. Filmen följer några fler simmare. Kanske den mest gripande historien var den om en ung man som simmade med hans två bästa vänner som en helande rit för att behandla sorgen efter att hans unga fru hastigt gått bort i sjukdom.

Filmen var sävlig men intressant nog för att dess korta löptid flög förbi. Naturen på västra Irland är givetvis spektakulär med Atlanten som böljar in västerifrån. Några av personerna utgick från havsvikar men de flesta hade access till havet från byarna de bor i. Någon bytte om till badkläder hemma och strosade ner till kajen i morgonrock som om han bodde på hotell. Så olika liv folk lever.

Intressant och tankeväckande film om havets, och kanske saltets, helande effekt. Det var oklart om det var vitaminerna i havet, motionen, sällskapet eller rutinen som gav de största hälsoeffekterna, men det verkade funka alla fall.

Betyg: 3/5

Dokumentären visades på SVT Kunskapskanalen men den verkar ha tagits bort från dess play. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar