måndag 30 januari 2023

Shinypodden säsong 12 - FilmskolanIdag drar vi igång en ny säsong av Shinypodden. Vi ska tillbaka till skolan! 

Shinypodden Filmskolan med Måns och Henke. Vi kommer följa Måns under första terminen av hans  filmstudier och behandla de filmer Måns och hans kompisar sett under veckan.

Studierna inleds med en kortare introduktion där filmbegrepp åskådliggörs och diskuteras. Detta för att lära studenterna fackspråket som behövs för vidare analys av film. Under introduktionen visas en vild blandning av filmer, ålder och typer skiftar hejdlöst. Under resten av terminen kommer kursen gå igenom filmhistorien i kronologisk ordning.

Första veckan bjuder oss på tre filmer. Först ut är Aki Kaurismäkis underfundiga Mannen utan minne från 2002, sedan kör vi den svenska stumma stumfilmen I lifvets vår från 1912 och sedan avslutar vi med Kar-Wai Wongs hyllade In the mood for love från 2000.

Lyssna på här eller varför inte prenumerera på Shinypodden i din pod-app? 

8 kommentarer:

 1. Kul projekt! Det ska bli intressant att följa. Jag undrar hur många filmerna som jag faktiskt har sett. Två av tre i det här avsnittet i fall.

  Intressant det där som Måns sa om hur den bästa tiden att se film (speciellt på bio) är direkt på morgonen. Så är det ju. Man är klar i knoppen, inget av dagens bagage finns där. Det fick att längta tillbaka till Malmö Filmdagar där första filmen brukade börja vid 8.30. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hänger på! :)

   Ja, den där kommentaren från Måns om att se film på morgonen slog an en sträng i mig också. Jag tänkte direkt på Malmö respektive Stockholms filmdagar. Hoppas att de återuppstår...

   Radera
 2. Instämmer med föregående talare -- detta ska bli spännande att följa! Särskilt som Måns har ett helt annat perspektiv, både upplevelse- och erfarenhetsmässigt. Så för hemtentorna räcker det att transkribera avsnitten, då? :)

  Bara sett en av tre där jag väl får krypa till korset och erkänna att jag haft många chanser till att se Kaurismäki-filmer men att det aldrig lockat tillräckligt mycket. Inte ens på tiden för Filmstudion i Umeå och jag i princip såg allt.

  Wong Kar-wai har jag hittills aldrig kommit överens med. Det är inte Jim Jarmusch-nivå, men...

  https://bilderord.wordpress.com/2015/01/07/tema-utmaning/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att ni de trognaste av våra följare är sugna att hänga med en säsong till! Mysigt! :-)

   Kaurismäki var en trevlig bekantskap, men jag är tveksam att det skulle falla dig i smaken. Men man vet ju aldrig... Det är så små saker som avgör hur en film upplevs.

   Ouch, In the mood for love är inte en av dina favoritfilmer ser jag. Men kan förstå det då det är mycket stil över innehåll och bygger nästan uteslutande på en känsla. Och om man inte triggas eller tunar in till just den den frekvensen av känslor så funkar det ju inte.

   Radera
 3. Trevligt att ni är igång! Man blir ju sugen på att säga upp sig och sätta sig i skolbänken för att avnjuta kvalitetsfilm för skattepengar.

  Kameragurun ni sökte är Christopher Doyle. I min mening lyfte Wong Kar-wais filmer signifikant när de började arbeta ihop. Doyle är också något av en dåre, med många ovärdiga filmer i sin filmografi. Han besökte Stockholms filmfestival 2011 för underbara Underwater Love och var rejält berusad under F2F.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Carl. Javisst blir man sugen att kasta allt och joina Måns i skolbänken! :-D

   Ahh, tack för informationen. Det är ett namn jag inte är bekant med, men så är jag inte heller ett insatt fan av Wong Kar-wai. Låter som en intressant F2F på filmfesten. Det kan väl ha blivit hur bra, eller dåligt, som helst. Var det kul, bra, hysteriskt, fasansfullt? :)

   Radera
  2. Chris Doyle var min favoritfilmfotograf innan jag upptäckte Hoyte. Hade varit kul om Doyle och Gaspar Noé samarbetade och sen hade en gemensam F2F på festivalen. :)

   Radera
  3. Ahh, såklart att du hade bättre koll Jojje. Gaspar Noë är en blind spot för mig! :-)

   Radera