fredag 13 januari 2023

Nope (2022)Nope är Jordan Peeles tredje långfilm och tyvärr måste jag säga att den är den svagaste av de tre. Hans första film, Get out, är fortfarande den jag håller som starkast. Get out utforskade rasismen och dess första halva var otroligt bra på att beskriva obehaget och skräcken detta skapar. Sedan ballade filmen ur en del men den var stark och minnesvärd. Uppföljaren handlade om den sociala klyftan i USA mellan de som har och de som inte har. Det kändes som en svagare film rent konceptuellt även om dess inledning var nog så stark som Get out så ballade den ur ännu mer desto längre den gick.

Nu med tredje filmen utforskar Peele driften hos vanligt "fôlk" att bli kändisar, allt från Jupe Parks (Steven Yeun) berömmelse från incidenten med den mördande och mördade schimpansen till våra huvudpersoners jakt på "the Oprah shot" som skulle lösa alla problem. Här är konceptet både svagt etablerat och inte speciellt intressant. Dessutom är filmen en misch-mash av genrer och ta mig tusan om den inte har religiösa undertoner också för att slänga lök på laxen. Den är en salig röra, sånt som kan kallas "a mess" på utrikiska.

Daniel Kaluuya är filmens starkaste skådespelare ganska klart. Han spelar sin OJ som en sävlig introvert som inte har anlag att hantera människor. Hästar kan han dock. Systern spelas av Keke Palmer och hon var mest irriterande hela filmen igenom. Inte en favorit. Brandon Perea som den livfulle elektronikförsäljaren Angel var filmens roligaste inslag. 

Visst har Nope en hel del bra, i detta fall, spännande scener var för sig, men som helhet var filmen spretig, ojämn och inte speciellt engagerande. Tyvärr, jag hade heller dragits in i detta "första mötet med alien"-historien. Den påminde såklart lite om filmer som War of the worlds, Close encounter of the third kind eller varför inte Arrival. Alla filmer som jag hellre skulle rekommendera över dagens film.

Egentligen skulle jag velat se mer av incidenten med schimpansen. Där var den mest intressanta storyn. Varför fick vi inte se mer av den?

Betyg: 2/5

Sofia var lite mer generös med betyget, läs varför här.

Jojje har poddat om filmen, lyssna här.


4 kommentarer:

 1. Blev Nope för mig - somnade på biografen men kände att jag inte missade speciellt mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja nej du missade nog inte så mycket... Imponerande att somna på bion dock! Jag somnade på The Grand Budapest Hotel en gång. :-)

   Radera
 2. Utan att tjuvkika på betygen skulle jag säga att denna och Us var likvärdiga för min del. Jag tror också att det är lite som med del Toro -- jag gillar att befinna mig i Peeles filmvärld även om historierna är lite spretiga eller direkt obegripliga :) Men jag håller helt med om att Get Out fortfarande är oöverträffad i både stringens och obehag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Us är ändå snäppet starkare då den var rejält spännande inledningsvis. Tyckte aldrig att denna film fångade mig på samma sätt. Men jag förstår vad du menar med att hänga i hans världar. :-)

   Radera