fredag 19 augusti 2022

The Gray Man (2022)


En ny actionfilm från bröderna Russo? Sign me up! De gjorde de flesta av de bästa filmerna i MCU, ni vet det där spännande filmserieäventyret som dog ut för några år sedan. När dessutom Captain America himself spelar en av huvudkaraktärerna var det givet att ge filmen en titt.

Frågan var nu bara om denna film kunde komma upp i samma nivå som "Extraction" där bröderna var med på ett hörn och där den bästa Chris spelade huvudrollen. Tyvärr kommer inte "The Gray Man" i närheten av "Extraction". Istället får vi action utan innehåll, en snygg yta som saknar både engagerande handling och karaktärer. 

Huvudrollen i dagens film spelas av Ryan Gosling och det är ju aldrig ett speciellt bra tecken. Vid sidan av honom ser vi Ana de Armas, Chris Evans och Billy Bob Thornton. Så tre favoriter backar upp den träiga Gosling. 

Någon skrev att alla utom Chris Evans spelade sina vanliga typer och det stämmer till punkt och pricka. Gosling är som en blandning av hans cooling i "Drive" och den tystlåtne Neil Armstrong i "First man". Han spelar sina roller genom att inte spela alls som det känns. Han är blank som ett papper och blir, oftast, helt ointressant i mina ögon. Nja, han passade perfekt i "First man", men det var kanske undantaget som bekräftade regeln.

Billy Bob Thornton är gängets veteran och han är som när han är som bäst, oerhört sympatisk och "likeable".

Ana de Armas spelar en bad ass som hon gjorde i den senaste Bond-filmen "No time to die". I den filmen var det överraskande och därmed mer effektivt. Men hon är alltid intressant i vad hon än gör och hennes medverkan är en av filmens positiva saker.

Det är Chris Evans, Cap America himself, som bryter mönstret. I rollen som filmens "super villain" är han 180 grader från den mysiga och lugne Steve Rodgers. På grund av det galna flinet och den ståtliga mustaschen kan jag inte undgå att påminnas om en tysk lönnmördare i en thriller-komedi jag såg på Filmfestivalen (?), men som jag inte kan komma ihåg namnet på just nu...

Denna film kan ses som ganska kass, eller ganska bra, det beror helt på vilket humör man är på när man ser den. Om du har sug efter en snygg men tunn actionfilm kommer den sitta som handen i handsken. Jag hade lätt kunnat ge den en tvåa, men jag var på humör och till det fick jag se en i mina ögon mycket underhållande Chris Evans (mest på grund av att han spelar så gravt mot hans etablerade persona), den ljuvliga Ana de Armas och den genommysige Billy Bob Thornton så jag ger filmen en trea!

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Instämmer att det är mer yta än innehåll. Jag hade svårt för att att det blev för superhjälteaktigt istället för mer nedtonat likt Bourne. Hade passat bättre än som det blir nu. Ingen trea för egen del, det gick bara inte.

  Vad gäller Chris Evans här tänkte jag på Vernon Wells i Commando som jag tar upp i min text ;)

  https://moviesnoir.blogspot.com/2022/07/the-gray-man.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo det är en film som kan falla helt pladask. Men jag var tydligen redo för denna typ av film just den kvällen.

   Kommer du inte ihåg vad den där filmen om en lönnmördare som utseendemässigt påminner om Chris Evans i denna? Det var en tysk film om jag inte missminner mig. Kan ha hetat något likt "The loneliness of an assassin" eller något sådant... Kommer du ihåg?

   Radera
  2. Så kan det absolut vara. Ibland är man helt enkelt lite extra upplagd för en viss typ av film :)

   Hmm, tänkte på det redan när jag läste det i din text. Det säger mig något (att han utseendemässigt påminner om en tysk), men kan inte placera det. Titeln du drog till med får det inte heller att bränna till. Om jag kommer på det säger jag till.

   Förresten, varje gång jag går in hos dig de senaste dagarna får jag upp en varning om att mitt virusskydd avbrutit en anslutning till "fixadinblogg.com" då den är infekterad med "Script:SNH-gen [Trj]". Tänkte bara säga till :/

   Radera
  3. Så frustrerande att inte komma på filmens namn...

   Angående varningen har jag ingen aning om vad det är. Trist att det sker och jag ber om ursäkt. Jag tror och hoppas att Google sköter denna blogplatform. Jag gör inget speciellt admin på bloggen. Skriver bara inlägg... ¯\_(ツ)_/¯

   Radera