tisdag 28 april 2020

Extraction (2020)


Kommer ni ihåg den gamla klassiska actionrökaren "De vilda gässen" från 1978, den med Roger Moore och Richard Burton i huvudrollerna? Den handlar om ett gäng legosoldater som tar ett uppdrag att rädda och smuggla ut några personer i fångenskap någonstans i Afrika. Det var en av de första actionfilmerna jag såg som gryende filmälskare. Ta denna klassiker och modernisera den med lika delar "The Raid" och "John Wick" samt krydda med den underskattade actionthrillern "No escape" från 2015, då får du en känsla för vad denna film erbjuder.

Chris Hemsworth spelar Tyler, en livstrött legosoldat som gör grisiga jobb för högstbjudande. Hans sexåriga son dog i barncancer och han kan inte se sonens ansikte i sitt huvud längre. Sorgen är större än viljan att leva. Nu har han fått ett uppdrag att frita sonen till en indisk knarkkung som sitter fast hos en konkurrent i Bangladesh. Tyler och hans team beger sig in i en febrig och överbefolkad stad som visar sig vara svårare att ta sig ifrån än vad de räknat med.

Jag gillar denna actionrökare. Det är en perfekt film för fredagskvällen. "Action utan slut". Chris Hemsworth är en cool dude, jag gillar hans energi och tajming. Han har glimten i ögat och levererar både humor och allvar med samma lätthet. Filmen snyggaste är dock den mörka skönheten Golshifteh Farahani känd från Jim Jarmusch's "Paterson" bland annat. Här spelar hon en bad ass vilket funkar också. Hon har många strängar på sin lyra som det verkar.

Efter jag såg filmen upptäckte jag att den var gjord av bröderna Russo och deras Second Unit Director från "Infinity War" och "Endgame". Kul trivia på sin höjd. Som sagt var detta mer likt någon av alla filmer i samma stil som "John Wick" som kommit de senaste åren än MCU. Filmen bygger på en "graphic novel" som Joe Russo skrivit och han har också stått för manus till filmen. Bröderna har producerat tillsammans med den bäste Chris.

Random notes:
- är inte helt säker på att filmen blev bättre av den inledande scenen som tar oss rakt in i slutscenen för att sedan låta större delen av filmen vara en flashback.
- Tylers coole teammedlem med sniper-geväret, han som kallas för G, spelas av filmens regissör Sam Hargrave.
- filmen har mycket lite dialog under inledningen och slutet, den stannar upp en stund i mitten där karaktärerna får andas och utvecklas, men sedan är det full fart igen...

Överlag en positiv överraskning ur en genre som ofta underhåller för stunden men sällan når fram som riktigt tunga filmer. I samma nivå som "John Wick" dock men med en bättre huvudperson.

Betyg: 4/5

För den sugne finns fler tankar att läsa om filmen:
Sofia
Filmitch6 kommentarer:

 1. Tack för ping!

  Är det "kast med barn" som gör att det är så lätt att associera filmen med No Escape?

  Jag undrade också lite över valet att börja i slutet, det hade inte behövts. Och när man nu gjorde det valet hade man inte behövt specificera att filmen sedan hoppade tillbaka i tiden, det hade man fattat ändå. Onödigt övertydligt, särskilt som en del annat inte alls förklarades särskilt väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen. Självklart!

   Hehe, den internationellt erkända spänningshöjaren "kast med barn", japp. Där var den. Även "rädda sig med barn ut från farlig stad i Asien" kom med på ett hörn.

   Valet med att visa en scen från slutet var nog att höja spänningen då vi fick se hur illa däran han var vid det läget, men jag tyckte inte att det behövdes/funkade bra. Alla vet ändå hur illa det kommer bli i en film med denna story, annars hade det inte blivit en film ju... typ. Istället blev det nästan motsatsen då alla fajter för bron förlorade lite "stakes" då vi visste att han skulle klara sig fram till bron. Det är något med Sandersons "promises" och "payoff" som var "off" här... (refererar till Brandon Sanderson föreläsningar)

   Radera
 2. Håller helt med dig om den inledande scenen, totalt onödig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var lite "random", som om regissören ville göra något för sakens skull, inte för att det passade just här. :)

   Radera
 3. Håller med. Onödig startscen men man är ganska van vid det greppet numera. Visst är No escape underskattad .

  SvaraRadera