fredag 15 juli 2016

El Dorado (1966)


El Dorado är en western jag varit nyfiken på sedan tidigare. Howard Hawks återförenas här med John Wayne i en historia som är förvillande lik den i favoritfilmen Rio Bravo. El Dorado kom ut bara sju år efter Rio Bravo och jag ställer mig mycket undrande inför varför Hawks ens gjorde denna film.

Precis som i Rio Bravo handlar El Dorado om hur fyra män med hjälp av en käresta försöker hålla ställningarna runt det lokala fängelset medan traktens rika man med en massa hyrda busar vill frita den som sitter inne i finkan. Det är en sheriff, en vän, en ung hetsporre och en ärrad veteran. En är alkoholiserad, blir mobbad av stadens invånare, super ner sig och nyktrar till. En liten kärlekshistoria på sidan.

Va tusan, exakt samma film ju!! Och ändå är El Dorado så otroligt mycket sämre. Ytterst intressant.


El Dorado har inget av den sköna stämningen som jag finner i Rio Bravo. Det beror säkert en hel del på manus men också mycket på skådespelarna. Dean Martin är överlägsen Robert Mitchum som Waynes vän. Angie Dickinson är extremt mycket bättre än Charlene Holt som kärleksintresset. Dickinsons Feathers var dessutom en mycket mer intressant karaktär att spela. Och även om James Caan är helt ok som den unge Mississippi har hans karaktär ingen chans mot Ricky Nelsons Colorado (alla dessa delstatsnamn!).

En annan skillnad som gör att El Dorado blir så mycket fattigare är paradoxalt nog att den försöker sig på en större historia. Filmen utspelas under ett år ungefär. Cole Thornton (John Wayne) dyker upp i staden först och återkommer ett halvår senare. Först då kan den riktiga handlingen ta fart. Rio Bravo är mycket tajtare och slösar ingen tid alls på set up.


I Rio Bravo är allt seriöst, trots att de till och med brister ut i skön sång i en scen. El Dorado kan inte tas på allvar. Det är lite farsartat här och där och jag får aldrig känslan att det är på allvar. De snackar mycket om att de är belägrade i fängelset, men ändå dyker olika budbärare och till och med Thorntons flamma Maudie upp i dörren i parti och minut. Dessutom ber Thornton den gamle räven Bull att smyga ut bakvägen flera gånger precis som att fienden inte lika gärna kunde ha bakdörren under uppsikt. Det är slarvigt skrivet manus som det som gör att hela känslan i El Dorado blir svagare än den i Rio Bravo.

John Wayne då? Han är ju med i båda filmerna och han spelar liknande roller i dem. Jag känner dock inte hans karisma lika mycket här i El Dorado. Jag tycker han spelar en ganska ointressant karaktär i Cole Thornton. Han stapplar omkring med en kula i ryggen och hela filmen verkar mer handla om ålderskrämpor än om tuffa män mot elaka banditer. Simplifierat? Javisst, men detta är inte såvitt jag kan bedöma en revisionistisk western utan just en sådan som lever på "tuffa män mot elaka banditer".


Western som genre kan vara bra, men det är en mycket delikat genre som inte tål dåligt skrivna manus eller att skådespelare eller regissör tar ledigt från att anstränga sig. El Dorado är ett sådant exempel. Howard Hawks skulle låtit sig nöja med Rio Bravo. If it ain't broke, don't fix it.

Jag ger El Dorado två trötta Dukes av fem möjliga.

Betyg: 2/5


10 kommentarer:

 1. Håller med om det mesta, åtminstone om man sätter filmen i en stålbur med Rio Bravo och endast en får komma ut vid liv. Om man försöker att inte jämföra den med Rio Bravo blir den betydligt bättre, men det är nästintill omöjligt. Ganska osannolikt att Robert Mitchum inte gör bättre ifrån sig än Dean Martin, som jag i och för sig tycker är ganska underskattad som skådis. Mitchum ska visst ha sagt att manuset till El Dorado var det sämsta manuset han någonsin läst, vilket kanske är att ta i.

  Nej, Rio Bravo kommer ut ur stålburen utan ett märke på sig. Det är en film jag ser en gång om året och aldrig tröttnar på. The Searchers är mångas favorit med The Duke, men jag har alltid ansett att Rio Bravo är hans bästa film, dock inte bästa rollprestation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen Anders!

   När jag sökte en vinkel att skriva om denna film ur blev det en oundviklig jämförelse med Rio Bravo. Kanske inte rättvist för El Dorado men så fick det bli. :-)

   Mitchum är kanske bättre som skådespelare i någon slags objektiv bedömning, men den alkoholiserade karaktären som finns i båda filmerna är en mycket specifik roll och jag vill hävda att Dean Martin gör sin suput bra mycket bättre än Mitchum. Det skadar inte med ett lager av meta i Martins fall då han enligt ryktet var något av en drickare...

   Jag håller Rio Bravo som The Dukes bästa film men så har jag RB i toppskiktet av min Topp 100 också, se snabblänk överst på bloggsidan.

   Om du är ny på bloggen, och gillar lite äldre filmer, kan jag tipsa dig om mitt decennier-projekt, snabblänk överst på sidan... :-)

   Radera
  2. Tack! Nu när jag läser min kommentar kanske det lät som att jag inte höll med angående Mitchum, men det gör jag. Ville bara poängtera att det är smått oväntat eftersom han annars är så bra.

   Ska kolla upp det du tipsade om, äldre film går före nytt i de flesta fallen hos mig.

   Radera
  3. Ahh, ok jag förstår. Då känner vi lika och kan undvika att skapa en Martin-Mitchum-Gate! ;-)

   Rio Bravo har en renare och enklare handling vilket gör att flera av scenerna får andas som ett nyöppnat vin. De tillåts utvecklas och blomma ut. El Dorado känns i jämförelse pressad ibland.

   Ser fram emot kommentarer, insikter och instick på mina Decennier-inlägg. Läs gärna introduktionsinlägget först (nås också via samlingssidan som du hittar överst på sidan).

   Radera
 2. Jag har också alltid förundrats över denna films existens. Som att lägga ett smörpapper över den förra. Nej, Rio Bravo är den överlägsna vinnaren av dessa.

  Sen hör ju jag till dem som tycker att The Searchers med Wayne är ändå liite bättre än RB...

  Ha en jäkla skön (semester?)helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de flesta håller Rio Bravo som den bättre filmen av dessa två! :)

   Jag ser storheten och det episka i The Searchers men att säga att jag gillar den är att ta i. Den är intressant att analysera, dess perversa rasism tex, men jag tar den inte till mitt hjärta. Som jag gjort med Rio Bravo....

   Trevlig helg tillbaka!

   Radera
 3. Hm såg denna som barn på tv minns inte mycket men när jag såg Rio Bravo för några år sedan kändes filmen bekant - nu fick jag min förklaring.
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja bekant måste den ju kännas då de är identiska till handlingen.

   Trevlig helg tillbaka! :-)

   Radera
 4. Jag håller givetvis med om att Rio Bravo är bättre. Det är nog få som inte tycker det. Dock gillar jag även denna.

  Nu var det bra länge sen jag såg Rio Bravo så jag hade inte så mycket att jämföra med när jag såg denna. Tyckte El Dorado funkade klart bra och jag gillade den mer än vad du gjorde. En svag fyra blev det från min sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag gillade James Caans lustiga hatt men mer hade inte filmen att ge mig. Jag antar att för El Dorados skull att det var tur att du inte sett Rio Bravo på ett tag... :-)

   Radera