måndag 18 juli 2016

Den Ultimata Årsbästalistan - 1999 (version 2)


Här kommer ytterligare en ny version av en Ultimata ÅrsBästaListan. Denna gång är det filmåret 1999 som uppdaterats efter att hela fem nya listor adderats som underlag. Den första UÅBL för 1999 som jag publicerade 2014 kan du hitta här för referens.

Med alla de nya poängen adderade och summerade visar det sig att gruppen om tio bloggare valt en ny etta! Quelle spectaculaire!

När nya listor adderas uppdaterar jag UÅBL. Normalt sett trackar jag inte ändringarna mellan UÅBL-versioner då det inte är en utveckling i tyckande utan adderade listor bara. Men ändå, rent matematiskt, la jag märke till några saker denna gång. The Matrix fick 28 nya poäng medan The Straight story bara skrapade ihop 23 nya poäng, Därav platsbytet dem emellan. De filmer som de nya listskrivarna (Jojje, Frommen, David, Sofia och Jimmy) gav en puff uppåt mest var dock Being John Malcovich som gick från 6 till 30 poäng och Eyes wide shut som gick från noll (!) till 27 poäng.

De tio saliga bloggarna är FilmrFilmitchFiffiMovies-Noir (uppdaterad), Jojjenito, Filmfrommen, David, Jimmy, Sofia och undertecknad.

Jimmy och Sofia hade inte publicerat sina listor vid detta uppdaterande men jag har fått deras listor skickade med anonyma och omärkta brevduvor. En var kritvit och den andra var grå, om den inte helt enkelt var smutsig.

Totalt har 47 filmer från 1999 nämnts på de tio listorna. Det var forfarande en strid på kniven om förstaplatsen...

The Nerd Bird-Cecilia deltog också i vår blogathon, men jag tolkar hennes lista som något annat än en topplista så den får endast detta erkännande här. Den listan var för svårtydd för min sammanställning...


Topp 10 filmer från 1999


1. The Matrix (Wachowskis) 54 poäng (7 listor, två förstaplaceringar)
2. The straight story (Lynch) 53 poäng (7 listor, en förstaplacering)
3. Magnolia (Anderson) 42 poäng (6 listor, två förstaplaceringar)
4. The sixth sense (Shyamalan) 37 poäng (6 listor, två andraplaceringar)
5. Being John Malcovich (Jonze) 30 poäng (5 listor, en förstaplacering)
6. Eyes wide shut (Kubrick) 27 poäng (3 listor, två förstaplaceringar)
7. Fight Club (Fincher) 23 poäng (4 listor, en tredjeplacering)
8. American beauty (Mendes) 18 poäng (3 listor, en förstaplacering) 
9: The mummy (Summers) 18 poäng (3 listor, en andraplacering)
10: Notting Hill (Michell) 15 poäng (3 listor, en fjärdeplacering)


Listan uppdaterad och skapad på nytt fredagen den 15:e juli 2016. 

Övriga filmer som ansågs topplistevärdiga av någon av oss tio,  i poängordning ; The iron giant, Office space, The talented Mr. Ripley, Sleepy Hollow, The virgin suicides, South Park: Bigger longer & uncut, Election, Arlington Road, The Thomas Crown affair, Vägen hem, The Blair witch project, The insider, The green mile, Rosetta, Storm of the century, Ghost Dog: The way of the samurai, Dogma, Vikarien, Galaxy quest, One day in September, Felicia's journey, American movie, Deep blue sea, Go, Drop dead gorgeous, Allt om min mamma, Tomten är far till alla barnen, Topsy-turvy, American pie, The ninth gate, eXistenZ, Kikujiros sommar, Big Daddy, The war zone, Summer of Sam, Vuxna människor, Mina grannar Yamadas.6 kommentarer:

 1. Spännande att de nya listorna rörde om så pass mycket. Dock fortfarande många filmer i denna tia som jag inte är helt överens med... Och ja, jag lovar, jag SKA publicera en lista. När jag hinner... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh, vilka filmer är det du har svårt med? Jag tycker att det ser ut som en mycket representativ lista för filmåret... :-)

   Ser fram emot din lista och lite mer utförliga motiveringar!

   Radera
 2. Fem överlapp och har bara missat en film på listan Eyes wide shut och lär nog inte se den under en överskådlig framtid.
  Bra och uppskattat arbete Henke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan.

   Du får väl ta och plocka fram Eyes wide shut någon sen natt då du känner dig extra dekadent och perverterad... ;-)

   Radera
 3. Kul med sammanställningar, jag känner mig till viss del ansvarig för att Straight story tappade sin guldplats. Den måste ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! J'accuse!

   Haha, skämt åsido. The Matrix är ett bra alternativ som etta också. Ingen brådska.

   Radera