söndag 3 juli 2016

Independence Day (1996)


Joel kallade till biobesök av den nya Independence Day-filmen och jag blev sugen på att fräscha upp mitt minne på den "gamla" filmen. Gammal? Ja, det var ju faktiskt 20 år sedan den var ny. Jag kommer ihåg den som underhållande på det lite mer bombastiska sättet om än lite överskattad då det begav sig. Jag trodde nog ändå att jag skulle kunna gilla den ganska mycket vid en omtitt men där bedrog jag mig. Jag måste tillstå att den är bra mycket svagare än vad jag kom ihåg den.


Jag har inga nostalgiska känslor knutna till filmen då detta var första gången jag såg om filmen. Och även om jag skrattade åt dess banalitet vid flera tillfällen hade jag mestadels svårt att roas av alla ostiga scener och överdrivna gester. Då de uppenbarligen gjort filmen på största allvar kunde jag inte ens se den som en spoof på en bombastisk sci-fi-katastroffilm.

Jag kunde heller inte låta mig dras med i actionspektaklet denna gång. Javisst är flera av scenerna väl ihopsatta rent effektmässigt och visst är det en tuggummifilm i bästa slag. Men den är också smärtsamt töntig. Will Smith måste axla en stor del av skulden här. Han och hans röda tråd i filmen är filmens största svaghet. Jag hoppas under hela filmen att han spelar sin karaktär ironiskt, men ack, allt talar för att han spelar honom som om han vore den tuffaste marinkårsflygaren på jorden. Det blir väldigt tydligt att Will Smith tycker att han är cool och han var väl en ganska stor stjärna under andra halvan av 90-talet. Personligen tycker jag att han är allt annat än cool, snarare patetisk i denna film.


För även en film som denna som lever på sina stora actionscener måste ha karaktärer som går att relatera till och därmed hejja på. Trots att hela mänsklighetens framtid står på spel har denna film inga "stakes". Inga av de saker som händer har betydelse verkar det som. Presidentens fru dör men senare samma dag verkar han och dottern vara hur glada som helst. Will Smiths bästa vän blir nerskjuten och dödad men ändå sprider han one liners och verkar hur glad som helst. Och så vidare. Detta är cheesy smörja som långt värre än andra katastroffilmer. Jämför till exempel med den så bespottade filmen Armageddon. I den har åtminstone dödsfall betydelse för karaktärerna.

Men allt var inte dåligt med Independence Day. Jag gillar inledningen med uppbyggnaden av hotet. Hur många science fiction-filmer som inletts bra för att sedan ändå falla på magen? De bästa karaktärerna var Jeff Goldblums och hans pappa samt överraskande nog Randy Quaids. Jag hade för mig att han var fånigare i denna film. Dessutom får vi se Adam Baldwin pre-Firefly. Han spelar sin roll utan glimten i ögat men kul att se honom i alla fall.

Mina ärade filmspanarkompisar MagnusSofia och Jojjenito har också skrivit om filmen i fråga. De var betydligt mer förlåtande och underhållna än vad jag var. Hoppa över och läs deras texter vetja.

Jag ger Independence Day två svaga krig mellan världar.

Betyg: 2/5

PS, imorgon skriver jag om den nya filmen. Håll ut!4 kommentarer:

 1. Intressant det här med Will Smith. Vi båda stör oss på honom, möjligen av lite olika orsaker, fast det kanske är samma problem i grunden. Själv blev jag extremt överraskad över hur dålig skådis han var. Just att han skulle vara cool, eller spela cool var inget jag egentligen tänkte på. Men redan när vi först möter honom när han står och läser tidningen och upptäcker att hans grannar stirrar på skeppet så tyckte jag han var sagolikt dålig. Han vänder sig sakta om åt vänster och sen åt höger och sen rakt fram mot skeppet. Han gör det långsamt på ett vad man ska tycka väldigt dramatiskt och förvånat sätt, han är så häpen att han knappt röra på huvudet. Nä, bara överspel och helt fel ton.

  Och sen fortsatte de i samma anda.

  Däremot hade jag inte så mycket problem med scenen i öknen i slutet när de kommer gående som hjältar. Har för mig du störde dig på den.

  Adam Baldwin var bra och det jag gillade mest var att spelade helt utan glimten i ögat. En stabil kille, helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Will Smith gör så många fel i denna film att vi kan mötas i enighet om resultatet oavsett om det är samma fel vi ser eller ej.

   Men var inte scenen i öknen efter rymdfärden rejält cheesy ändå?? :-)

   Att Baldwin spelade sin roll straight var jättebra.

   Radera
 2. Tackar för ping. Jag har ju en klar soft spot för den här sköningen, vilket inkluderar mr Smith. Däremot skejtar Quaid på gränsen för min del. Jag kan nästan tom tycka att Goldblums i grund och botten samma rollfigur funkar bättre här än i Jirassic Park.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goldblum är jättebra, det är klart. Har dock inte fäst mig vid filmen som vissa uppenbarligen gör... :-)

   Radera