söndag 8 mars 2015

Hard Eight (1996)

 


"Hard eight" eller "Sydney" som den också kallas är Paul Thomas Anderson's debutfilm. Han gjorde senare filmer som "Boogie nights", "Magnolia" och "The Master". PT Anderson är en av de skickligaste regissörerna som finns just nu. Han är en expert inom sitt område. Tyvärr finner jag ofta hans filmer som pretto och stiffa utan en uns av glimten i ögat. Han har en stil som jag inte alltid gillar, även om jag ser hans briljans.


"Hard eight" är en ypperlig neo-noir. Den handlar om en gammal ärrad buse och gambler som tar en ung gröngöling under sina vingar och lär upp honom hur man klarar sig som hustler. Den gamle gubben spelas av den ärrade Philip Baker Hall, ni vet domaren i "Bad words", och den unge spolingen spelas av den obehaglige John C. Reilly. Under sina spelsessioner i Vegas lär de känna en kasinovärdinna som extraknäcker inom det äldsta yrket av dem alla. Glädjeflickan Clementine spelas förträffligt av Gwyneth Paltrow. Förträfflig. Både hennes och Reillys karaktärer är dumma som spån och det kan inte alltid vara jättelätt att spela sådana roller men dem, och speciellt hon gör det med bravur. Baker Hall spelar en bad ass som ändå verkar vara på dekis. Filmens höjdpunkt är en liten scen där Philip Seymour Hoffman kommer in och totaldominerar.


Skådespeleriet är top notch. Till de tre ovan får vi också en annan korkad karaktär som spelas av en för omväxlings skull sliskig Samuel L. Jackson. Handlingen är crispig och egentligen är det en superenkel story. Nästan så enkel att jag undrar varför de valde att ens göra filmen. Det som händer i filmen händer under ytan. Det är speciellt Baker Hall som drar ett tungt lass i det dramatiska. Han spelar en sorgsen och olycklig man och det mesta sker bakom hans ögon.


Filmen lever på sin stämning och för er som gillar lite noiriga filmer borde detta passa som handen i handsken. Jag ger "Hard eight" tre obetalbara skulder av fem möjliga.

Betyg: 3/5


8 kommentarer:

 1. Gillar PTA till viss del - både Magnolia och Boogie nights var väldigt bra men There will be blood jag jösses vilken skit. Den här har jag inte sett och då det är en tidig PTA kanske den är ngt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på att There will be blood är en stor portion bajs. Fan vad dålig den var. det är helt klart hans tidigare filmer som är has bästa. Magnolia och Punch-drunk love är mina favoriter. Hard eight kan du ge chansen, men jag tror att du kommer finna den svagare än de två du nämner...

   Radera
 2. Tycker helt klart PTA var bättre i början av sin karriär och detta var en bra debutfilm. Philip Baker Hall är väl ändå mest känd som Mr. Bookman från "Seinfeld" ;)

  Så här skrev jag om Hard Eight när jag såg om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mr Bookman! Skrockar till minnet om honom.

   Menade du min ironiska notis om Bad words? Hehe, gotcha! :-)

   Hoppar över och kollar in din text.

   Radera
  2. Stämmer bra för jag vet inte vad "Bad Words" är för något ;)

   Radera
  3. Jag skrev om den för inte så länge sedan. Gillade den skarpt...

   http://fripp21.blogspot.se/2015/01/bad-words-2013.html

   Radera
  4. Ah, trodde det var en TV-serie ;) Låter intressant, ska kolla in den.

   Radera
  5. Kul om du prövar Bad words... Tror jag att du kommer gilla den? Njae, faktiskt nej men du kan ju överraska mig! Spännande!

   Radera