onsdag 18 mars 2015

Wild Tales (2014)


Månadens Filmspanarträff gick av stapeln i helgen. Darling Sofia skulle välja film och ryktet gjorde gällande att Blomkamp's "Chappie" skulle väljas. Det var ett klokt val. Jag var sugen, jag ville se vad den säregna sydafrikanen skulle göra med historien om en liten robot med känslor. Hmmm, SF ville dock inte dansa med oss och Soffan tvingades då välja en annan film som gick att se mitt på dan. Jag hoppades då en kort sekund på Vaugh's "Kingsman: The secret service". Vad kunde mannen som gav oss "Kick Ass" göra för något roligt med agentfilmsgenren...? Well, det fick jag inte veta denna dagen i alla fall.


Nej, honmonstret valde istället den argentinska filmen "Wild tales" känd från de nominerade för bästa utländska film (nej den vann inte). Detta är en film om arga personer, mordiska kockar, road rage och själviska typer. Det kunde väl vara ok som tema i en mustig film från syd, men allt är berättad i sex episoder. Fuck, episodfilm!

Vi har alltså här en hög med kortfilmer. Inget sammanbinder epsioderna utan temat att det handlar om mer eller mindre vidriga människor.

Jag kan inte med episodfilmer. Det är inga "riktiga" filmer i mina ögon. Tar man bort "lång-" blir det mindre än lite kvar, typ inget kvar av filmen. Jag gillar't inte.


Så alla ambitioner att få en bra story är bara att glömma. Kunde där vara några schyssta scener då? Nja, kanske. Denna film är extremt ojämn, men är inte alla episodefilmer det? Problemet är att ingen av de korta historierna är speciellt intressant. De färgstarka karaktärerna och de lustiga situationerna de hamnar i hade funkat bra som bifigurer och sidohistorier i en riktig film. Eftersom vi aldrig hinner lära känna någon av figurerna på djupet blir filmen extremt grund. Jag fann de första avsnittet vagt underhållande men allt eftersom blev jag uttråkad och det är både synd och en synd när det sker på bio.


Jag var inte imponerad! Mitt finger vilar på tangenten... men nej, den får en svag tvåa ändå. Frejdiga bruden.

Betyg: 2/5


Jag misstänker att det är jag som är butter för den övriga församlingen kvittrade glatt efter filmen. Kolla in om de fann historierna vilda?

Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis Filmtajm
Har du inte sett den?
Jojjenito
The velvet café
Filmitch
Movies-Noir

6 kommentarer:

 1. Kingsman kändes lite för gammal för att välja. Jag tänkte att jag skulle tappa för många om jag valde den. Mig själv till exempel ;)

  Jag tänker att man kanske skulle skilja mellan episod- och antologifilmer? Short Cuts och Pulp Fiction är episodfilmer medan Wild Tales är en antologifilm. Jag kan nog gilla bägge varianterna och i det här fallet tyckte jag inte att det sved det minsta att få sex kortfilmer serverade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med en definition på olika typer av film. Då är det antoligifilmer jag har mest svårt för. Tycker sällan att de är bra helt enkelt.

   Sen ser jag inte Pulp Fiction som en episodefilm då karaktärer och storylines återkommer under filmens gång.

   Short Cuts är kanske en episodisk film. I även den glider ju scenerna in i varandra och kopplingar mellan episodernas karaktärer finns, och återkommer senare i filmen etc. Den nyligen revyade "Slacker" är däremot en episodfilm helt klart.

   Radera
 2. Jag håller med Sofia. Det här gick hem hos mig och jag tyckte den höll uppe intresset rakt igenom. Förvånansvärt hög nivå på alla delarna, vilket jag tror har mycket att göra med att det var samma regissör rakt igenom. Men det är min åsikt. Synd att du inte kunde köpa konceptet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade inte heller någon av karaktärerna om jag skulle tvingas analysera kortfilmerna närmare. Nej, inget för mig.

   Radera
 3. Om man inte gillar antologifilmer kan jag förstå att den inte faller en på läppen. Själv är jag ganska förtjust i konceptet även om det ibland kan bli ett ojämnt resultat. Detta är nog en av de bästa filmer jag sett i antologigenren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, bra att veta. Jag kommer inte stå i kö för andra filmer ur genren helt enkelt! :-)

   Radera