måndag 12 december 2011

Un Prophète (2009)


"Un prophète" var en av 2009 års mest omtalade filmer. Nu när jag äntligen fick tillfälle att se denna film råkade jag ut för den olycksaliga effekten av för höga förväntningar, besvikelse. Filmen var inte så banbrytande som jag förväntat mig och min filmupplevelse blev mest ett väntande på att filmen skulle bli bättre...

Profeten i fråga är Malik en ung småbrottsling som hamnar i ett fängelse fullt med busar, mördare och maffian. Malik är hälften korsikan och hälften arab, så han passar inte in i något av gängen. Eller passar han in i båda? För att överleva måste han vara listig och smidig, och likt en modern Yojimbo manövrerar Malik sig igenom de fem åren i fängelset.

Filmen är ett långsamt fängelsedrama. Det finns några våldsamma scener, men det är inte det synliga våldet som sticker ut. Känslan av vanmakt, rädsla och ilska som Malik och övriga fångar känner är påtaglig, och det är ett tecken på filmens effektivitet. Tahar Rahim i rollen som Malik är hyllad för sin skådespelarinsats, och även om han gör ett trovärdigt porträtt blir jag inte salig av hans agerande.

Varför funkade då inte filmen för mig? Dels är den kliniskt fri från humor. Även allvarliga draman kan, och bör, innehålla humor. Det är en del av mänskligheten och något saknas när det inte får plats. Humorlösa filmer är allt som oftast pretentiösa, och det är denna film i högsta grad. Den påminner mig om en annan pretentiös fransk film som jag revyat på bloggen, Carlos.

Nej, detta var inte min kopp av te. Fängelsefilmer är inte mitt te, jag finner dem ofta ganska tråkiga. Jag ger "Un prophète" två maffiamord av fem möjliga.

Betyg: 2/5


8 kommentarer:

 1. Ytterst trist att du inte uppskattade denna. Tycker personligen det var 2009 års bästa utländska film och borde knipit Oscarn. Gillade den väldigt mycket och gav den en stark fyra.

  Niels Arestrup var riktigt bra också, var väldigt imponerad av honom i rollen som "bossen".

  Vad jag skrev om Un prophète.

  SvaraRadera
 2. Jag gillade filmen men är visserligen svag för genren. Fan den varken pretentiös eller trist. En stabil film som borde knipigt oscarn det året

  SvaraRadera
 3. Movies-Noir. Jo, jag antar att många gillar den. Bara att gratulera dig.

  Win some, loose some...

  SvaraRadera
 4. filmitch: kul att du gillade de. Vilka filmer kan du rekommendera ur genren? Nyfiken.

  En bra fängelsefilm som jag såg för evigheter sedan var "An innocent man" med Tom Selleck...

  SvaraRadera
 5. Den hade jag glömt bort men vad jag minns så gillade jag filmen med Selleck.
  Ja det kan vara aningens svårt men här kommer några tips
  Brubaker med Redford går ofta hem.
  Nyckeln till frihet har du troligtvis redan sett.
  R var en ok danskfilm.
  http://filmitch.wordpress.com/2011/02/12/r-2010-danmark/
  Cell 211 är en bra spanskfilm
  http://filmitch.wordpress.com/2010/07/30/cell-211-2009-spanien/
  Felon med b.la Val Kilmer gillade jag också.
  Hoppas du hittar någon som passar :)

  SvaraRadera
 6. Fängelsefilmer, några jag skrivit om. Har givetvis sett fler, men inte de senaste åren ;)

  SvaraRadera
 7. Jag gillade den här rullen skarpt. Jag får återkomma med en hel recension på bloggen. Men tyckte den var surrealistisk, hade en svettig nerv, var pretentiös på ett bra sätt.

  SvaraRadera
 8. Jojje: Kul att du gillade den. Det är nog en film som är beroende av att man är på rätt humör och mottaglig för surrealismen, den svettiga nerven och dess avsaknad av humor.

  SvaraRadera