torsdag 17 november 2011

50/50 (2011)


I look like Voldemort.


Ibland stöter man på filmer som är helt perfekta. Det händer inte så ofta, men belöningen är så grandios att det är värt all möda att fortsätta leta. Den årliga Filmfesten är ett bra ställe att leta på. Nu har ett av dessa guldkorn dykt upp.

"50/50" är en dramakomedi som handlar om Adam, en 27-åring som får cancer på ryggmärgen. Detta förändrar livet för honom och de närmaste runt honom. Det är allt.

Skådespeleriet är superbt i denna film. De som står ut mest är Joseph Gordon-Levitt (Adam), Anna Kendrick (terapeut), Seth Rogen (kompis), Angelica Huston (mamma) och Bryce Dallas Howard (flickvän). Jag blir varm och go av en film som denna, med en ensemble där alla levererar perfekta rolltolkningar. Varenda scen i filmen är helt underbar.

Nu ska vi inte glömma manuset. Det är lika briljant som skådespeleriet. Jag skrattade och fällde tårar om vartannat. Det som imponerade så var att ingen av dessa starka scener var manipulation av oss i publiken, det kändes väldigt äkta. Jag har inte läst så mycket om filmen än, men jag skulle inte blir förvånad om manusförfattaren beskriver egna erfarenheter.

Uppdatering: Filmens manusförfattare, Will Reiser, skriver mycket riktigt om sina egna upplevelser. Hans bästa kompis, i filmen spelad av Seth Rogen, är Seth Rogen! Inte undra på att det känns äkta!

Jag tycker att de fångar relationen mellan Adam och hans föräldrar på ett mycket bra sätt. Den där känslan man har som ung vuxen att jag klarar mig själv, jag behöver ingen hjälp och jag vill helst vara ifred. Sedan när det verkligen gäller, då man verkligen behöver hjälp, det är då det visar sig om blod är tjockare än vatten. En av filmens bästa scener är mellan Adam och hans mor, precis innan han rullas in för operation. Panik, förtvivlan, ömsinthet under en bråkdels sekund. Otroligt bra.

Vi var ett stort gäng som såg filmen tillsammans och alla hade breda, nästan fåniga, leenden i ansiktena när vi gick ut. Gruppen var väldiga nöjd. Jag vill inte prata sönder denna film. Gå och se den, den är underbar, men glöm för all del inte näsdukarna!

Jag ger "50/50" fem stjärnor av fem möjliga.

Betyg: 5/5


11 kommentarer:

 1. Kul att du gillade den så pass mycket. Själv gav jag den 4/5 och håller med om att det är en av festivalens bättre filmer. Just att den lyckas blanda humorn med allvaret tycker jag var väldigt skönt då jag på förhand var lite tveksam om den skulle lyckas eller bara skämta bort allt.

  Stundtals jobbig att se, men som helhet väl värd det. Varm, rolig och jobbig kan man väl beskriva den som.

  SvaraRadera
 2. Den här börjar låta bättre och bättre, ska definitivt hålla utkik. Håller JGL på att karriärmässigt knappa in på gunstlingen Gosling? Kanske mer på indie-sidan i så fall vad det verkar?

  SvaraRadera
 3. @Fiffi: Du tvekar inte med de kategoriska uttalandena ;)

  SvaraRadera
 4. Såså, lugn i klassen. Men svar ja. JGL håller på att blomma ut till en riktigt intressant skådespelare. Efter "Brick", "500 days" och nu "50/50" går det inte att bortse från honom. Han har anlänt. Bättre karriär än RG? Inte än kanske, men jag ser ljust på framtiden...

  SvaraRadera
 5. Det låter som en "Hannafilm". Kanske kan bli 2012 års film då :)

  SvaraRadera
 6. Hehe, jo denna måste du se om du får möjlighet Hanna.

  SvaraRadera
 7. Movies - Noir: jobbig på rätt sätt!

  SvaraRadera
 8. Häftigt det där med Seth Rogen. Det förklarar en heeeel del av allt det braiga i filmen :)

  SvaraRadera
 9. Fiffi: jo, jag älskade Seth Rogen i denna film. Underbart med en person som bara säger sanningen...

  SvaraRadera