måndag 4 april 2011

Temple Grandin (2010)


Different, but not less.

Detta är en HBO-film gjord för kabel-tv. HBO gör otroligt bra tv-serier, men de kan göra bra filmer också. "Temple Grandin" är en bio pic om en fascinerande person och det är en fantastisk historia. Filmen är varm, god och alldeles underbar.

Claire Danes från "Stardust" spelar Temple på ett magnifikt sätt. Jag byter bort Colin Firth's stammande regent mot den autistiska boskapshanteringsuppfinnaren varje dag i veckan. Temples mor spelas av Julia Ormond och hon är som vanligt mycket bra. Det är lustigt hur lika de två kvinnorna är, både till utseendet men också minspel och manér. Detta är bra film helt enkelt.

Temple växte upp under 50- och 60-talen med autism. Hon började inte prata förrän hon var fyra år och hon klarar inte av att någon rör vid henne, inte en hennes mamma får ge henne en kram (istället byggde Temple en "squeeze machine"). På den tiden sattes autistiska barn på institution, inte bara ett kort tag på några veckor utan på livstid. Temples mor kämpade för sin dotters rätt att få gå i skola och får utvecklas som alla andra. Det visade sig att Temple var en begåvning, en briljant sådan. Hon förstår inte text, hon ser och tolkar allt i bilder. Temple tog sig igenom High School, College och University med höga betyg. Nu är hon professor vid Colorado State University.

Filmen är rolig, engagerande och hoppingivande. Den visades på Svt i helgen och den ligger fortfarande kvar på Svt Play. Se den!

"Temple Grandin" får fyra stora trygga kossor av fem möjliga.

Betyg: 4/5

4 kommentarer:

 1. Har du kollat din gmail-inkorg? :)

  SvaraRadera
 2. Lyckades fånga den på televisionen i helgen, överraskande bra tv-film indeed. Fyra kossor även hos mig, haha.

  SvaraRadera
 3. Och man ser dem alla fyra på hennes skjorta på filmpostern! :-)

  Kolla in den verkliga Temple's presentation på TED förra vintern:
  http://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

  SvaraRadera
 4. Det visar sig att det finns TED talks som har svensk textning också:
  http://www.ted.com/talks/lang/swe/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

  SvaraRadera