söndag 3 april 2011

The Ghost Writer (2010)


Well all the words are there, they're just in the wrong order.

Jag kollade på film på flyget hem från Shanghai. Eftersom jag var lite trött valde jag en film som jag hade ganska låga förväntningar inför. "The ghost writer" är en ny film av den legendariske regissören Roman Polanski. Är han bra? Oklart för mig. Jag känner till honom mer än jag gillar honom. Jag kanske har sett för få eller fel filmer av honom?
 
De två huvudpersonerna i filmen känner jag dock mycket väl till. Pierce Brosnan spelar den Tony Blair-liknande före detta brittiske premiärministern. Han är bra som vanligt. I denna film spelar han en mindre trevlig karaktär än i många andra filmer, se tex Thomas Crown. Han gör rollen väl men det är inte en prestation som lyfter hela filmen. Det uppdraget gick till den oförklarigt ofta använda skådespelaren Ewan McGregor. "The ghost writer" lever och dör med sin huvudrollsinnehavare. Och även om jag inte tycker att McGregor är fullt så slätstruken som han brukar vara, så är han sannerligen inte sprakande heller. Jag blir helt enkelt inte tilltalad av hans spel, jag blir inte meddragen i han karaktärs öden och äventyr. Min nyfikenhet väcks inte av Ewan och jag vill inte se mer av hans bleka nuna.
 
De två notabla kvinnliga skådespelarna var kanske behållningen. Dels var där Kim Cattrall från "Big trouble in little China" och "Sex in the city"-gänget. Det var lite annorlunda att se henne i en påklädd roll. Hon spelar personlig assisten åt premiärministern. En något större roll hade Olivia Williams, hon som spelar Adelle DeWitt i "Dollhouse". Hon är ok i denna roll.
 
Polanski då? Jo, han har här gjort en klassisk thriller, helt i Hitchcocks andra. Filmen utspelas i en karg miljö på en ö utanför amerikas nordvästra kust. Spänningen ruvar mer under ytan än i öppen dager. Det regnar en hel del, som för att understryka hur blek och torftig spökskrivarens framtid är. Detta gjordes bättre av Scorsese och Leo i "Shutter Island".
 
"The ghost writer" fyllde dock sin funktion. Två tråkiga och obekväma timmar på flyget flög iväg. En gnutta spänning och en liten del brittisk humor transporterade mig västerut. Filmen kan dock inte rekommenderas till alla och envar.
 
"The ghost writer" får två konspirationsteorier av fem möjliga.
 
Betyg: 2/5  


4 kommentarer:

 1. Här sätter jag mig på tvär. Jag tycker den är alldeles underbart stämningsfull och härlig! Är inte heller ett så stort fan av McGregor, men här är han perfekt. Lagom rolig och lagom allvarlig.

  SvaraRadera
 2. De komiska inslagen var filmens behållning enligt mig. Den är tekniskt sett välgjord, men jag saknade nerven. Jag brydde mig inte om vad eller vem som låg bakom det mysterium som filmen behandlar. Som killarna i Filmspotting alltid snackar om, "the stakes in the movie". Det kändes inte viktigt.

  Kul att du gillade den!

  SvaraRadera
 3. har inte sett filmen men däremot läst boken. jag blev lite förundrad när jag hörde att den skulle filmatiseras. Boken var en ganska trist o ospännande historia.

  SvaraRadera
 4. Jo, filmen var i mina ögon något ditåt, ospännande.

  SvaraRadera