tisdag 13 februari 2024

Plane (2023)


Plane är en generisk actionrulle med Gerard Butler och Mike Colter i huvudrollerna som hjältepiloten och den mystiske våldsmannen som råkar komma med på flighten. Butler spelar huvudrollen men han blir blåst av banan av Mike Colter. Så kan det gå när huvudnissen är från b-laget. Regissören är den för mig okända fransosen Jean-Francois Richet och han gör väl ett dugligt jobb men inget som direkt höjer pulsen på oss åskådare.

Handlingen är som taget från en sunkig 90-talsrulle. Filmen utspelas i den verkliga världen men allt är hela tiden på fel sida om det trovärdiga. Saker som jag kan köpa i en Avengers-, Mission Impossible- eller John Wick-rulle duger inte när filmen utspelas i vår riktiga världs ramar.

Tyvärr är varken handlingen eller en majoritet av karaktärerna så intressanta att filmen lyfter till flygbara höjder. Gerard Butler är en osedvanligt torr och trist skådespelare och hans Brodie står sig slätt mot Robert McCall, Jack Reacher eller Jason Bourne och andra favoriter från actiongenren. Däremot var Mike Coulters Louis Gaspere spännande som karaktär och bättre spelad men tyvärr fick vi knappt lära känna honom. Här finns utrymme för en trevlig spin-off där vi får se hur det gick för Gaspere.

Filmen är perfekt underhållning för stunden men den är lättglömd och en typisk "13 på dussinet" dvs helt ok, men inget att hetsa upp sig allt för mycket för.

Betyg: 2/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar