måndag 19 december 2022

Werewolf by Night (2022)Den kom som något av en överraskning för mig, en tv-special inom MCU Phase 4. Jag följer inte nyhetsfloran runt MCU speciellt mycket som den observante läsaren kanske förstår. Istället var det Johan B som påkallade min uppmärksamhet om denna lilla kuriositet.

Detta var en entimmes liten bagatell som ändå var ett uppfriskande avbrott från flertalet av överproducerade pretentiösa monster som MCU släppt ut de senaste åren i ambitionerna att bli mer kreddiga. Här låter man monstren vara på duken istället.

Gael Garcia Bernal blev något av en favorit hos mig i och med tv-serien "Mozart in the jungle". Här spelar han monsterdödaren Jack Russell. Handlingen är enkel, Russell och ett gäng andra färggranna karaktärer tävlar om ett bra vapen som limmats fast på ryggen av ett stort monster. Den som fäller besten och erövrar vapnet blir den nye sektledare. Typ något sådant. Allt utspelas i den gamle sektledarens herrgård med tillhörande inhägnade trädgård i form av en dödlig labyrint. 

Stämningen i filmen är lättsam och den har en underfundig humor. Russell är nedtonad huvudperson med sin stil och torra humor i kontrast till de övriga bombastiska monsterjägarna. De har en hel del praktiska specialeffekter som funkade jättebra och större delen av filmen är fotad i svart-vitt.

Mycket av produktionen påminde mig om den klassiska tv-serien Buffy the Vampire Slayer. Inte minst på grund av monstren och varulven. Men också för att en bra berättad historia inte behöver en monstruös budget och oändliga mängder med cgi-folk.

Detta var en frisk fläkt av kreativitet från Kevin Feige och hans team. Men ändock en parantes som känns mer som en krydda än en hel anrättning.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar