fredag 16 december 2022

Troll (2022)Så har vi en ny trollfilm från Norge. Är det en re-make av den första? Nei ikke! En norsk King Kong-film kanske? Nja.

Norskt tunnelbygge väcker en uråldrig trollkung som mina förfäder för länge sedan begravt levande i berget efter massaker på trollets familj. 

Får man heja på trollet i filmen??

Illa dolda poänger om ”klimakrisen” förtar inte att detta är ett frejdigt äventyr med en Pippi-kopia i huvudrollen. Pippi heter här Nora och är paleontolog. Hon kallas in när monstret från berget vaknat och börjat röja runt uppe på fjället. Trollet går på tur. Upptäckten chockar både militären och premiärministern i Oslo. 

Relationen mellan Nora och premiärministerns assisten Andreas var fin. Och den mellan henne och hennes galne far var ännu finare. Liten och stor på äventyr. Tyvärr var kapten Kris från norska specialstyrkorna ett mycket svagt inslag. 

Idén och genomförandet var överlag gott. Manus var tyvärr generellt sett svajigt och som ofta är fallet med monsterfilmer var första halvan av filmen mycket bättre än andra halvan. Dialogen var också upp och ner, ofta bra men ibland rent tokig. 

Underhållande genrefilm som inleds starkt och kompetent men som tappar fokus och stapplar in i mål. 

Betyg: 2/510 kommentarer:

 1. Ah, tack! Har undrat lite över hur den förhåller sig till Trolljegeren men tycker inte jag fått svar på det tidigare. Mja, om det blir stiljte under julhelgen, kanske... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul om denna mycket större produktion på något sätt hade haft anknytning till den förra filmen men icke såvitt jag kunde uppfatta. Den kommer knappast upp på någon årsbästalista men för en lugn dag under julhelgen duger den allt. Mycket nöje om du tar dig an den.

   Radera
 2. Mmm, håller med om att den funkar bättre under första halvan, helt klart. Blir lite för mycket när det hela förflyttas till Oslo. Trots allt värd att se tycker jag och funkar för stunden, även om Trolljegeren är bättre och har mer humor.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2022/12/troll.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, Trolljegeren var mycket mer charmig. Det känns som att denna film hade mer seriösa ambitioner, som den inte nådde upp till. Men ändå en ok film som underhåll för stunden mestadels.

   Radera
 3. Jag hamnar på typ samma betyg. Ingen höjdare men underhållande. Jag föredrar de mer renartade katastroffilmerna där inte monster är inblandade tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med x 2. Underhållande men inte riktigt där, och norskarnas katastroffilmer är nog snäppet mer intressant är denna monsterfilm.

   Men visst hejade man på trollet?

   Radera
  2. Gjorde man det? Kanske. Jag ville att de skulle komma fram till en kompromiss som båda "sidor" skulle vinna på. Men det hade väl kanske varit för mjäkigt. :)

   Radera
  3. Tyckte det var groteskt hur de hade mördat trollets familj och sedan begravt honom levande. Men det är så jag tänker. Kanske var rimligt för andra. Filmen lyfte ju inte upp det mer än i förbigående i alla fall...

   Radera
 4. Kort omdöme: https://jojjenito.com/2023/01/08/troll-2022/

  SvaraRadera