fredag 12 november 2021

Eternals (2021)

 

Oj oj, Phase 4 har inte startat med en positiv trend direkt, snarare tvärtom. 

Det tog ett tag innan The Infinity Saga tog form och planen från Feige blev tydlig. Nu är jag mycket nyfiken på vad de ska ta sig an med Phase 4 och framåt. Men starten har blivit vinglig.

Black Widow var mycket bra och en film som jag tänkt en hel del på och den växer. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings var mysig och gullig men den har tyvärr tappat lite sedan jag såg den. Nu kommer Eternals och trots, eller på grund av, att den känns som en "stor" MCU-film var den en  besvikelse trots svala förväntningar.

Filmen är lång och till bredden fylld med olika saker. Den öser obarmhärtigt  på och hoppar runt i tid och rum. Tolv nya karaktärer introduceras där ingen riktigt etableras eller förgylls med något djup. Allianser och förräderi flyger förbi. Humanism, kärlek, svartsjuka slåss om tiden med frågor om förintelse, folkmord och gudstro. Allt trycks in i en och samma film, och jag bryr mig inte om något i hela filmen. Karaktärerna är platta och manus är som skrivet av en trånande tonåring som sett ljuset.

Eternals har totalt fel energi och feeling för att ens vara en MCU. Har någon illasinnad agent från DC smugit sig in hos Marvel? Nej, det är regissören och manusförfattaren Chloé Chao som är ansvarig. Jag börjar inse att jag inte gillar hennes stil alls, och inom MCU är detta under all kritik.

Jag gissar att Marvel-cheferna var belåtna över att ha håvat in en Oscarsvinnare som regissör.  Filmen levererar mäktiga actionscener och en hel del häftiga miljöer och "locations", men jag har sedan länge nästan helt slutat bry mig om de obligatoriska actionscenerna i MCU-filmer, och jag är som läsare av denna blogg vet mer intresserad av "pratscener" där karaktärerna och deras relationer byggs, frodas och utmanas.

Marvel investerade ett tjugotal filmer för att få maximal payoff i slutet av Phase 3 med avseende på  relationerna mellan Tony, Steve, Bruce, Nat, Thor och alla de andra. Vi fick under resan se hur de lärde känna varandra, hur de splittrades och gick emot varandra och hur de till slut återförenades och samarbetade.

I denna film får vi lära känna tio nya mytologiska karaktärer flyktigt, för att senare se hur de bokstavligen sticker kniven i ryggen på varandra och karaktärer dör till och med. Men jag känner inget för dessa karaktärer. Där fanns någon form av "stakes" men utan engagemang faller även dem. Den enda figuren som känns tillräckligt etablerad är filmens fåniga "comic relief" och det endast för att sådana figurer inte behöver etableras nämnvärt.

Eternals är episk och storslagen men manus är gymnasialt och rent ut sagt patetiskt. Om man skulle gjort en spoof-film på MCU med en massa nya karaktärer skulle mycket av de som finns i filmen idag kunnat vara med i spoofen. 

När filmen är så svag hamnar man lätt i att notera petitesser. Ta detta med diversitet. Här har man gått "all in". Inget fel med skådisar från olika etniska grupper men det känns påklistrat och som att någon (filmens regissör?) vill göra en poäng och uppfostra publiken lite. Sånt älskar vi ju alltid! (Sarkasm)

Låt oss rekapitulera; några vita, några afroamerikaner, en mexikanska, en med Hong Kong-kinsesiskt ursprung, en med sydkoreanskt ursprung, en med indiskt, ett homosexuellt par där ena partnern är en arabisk man samt en handikappad superhjälte (för övrigt favoriten bland de nya). Ett slag på käften på det vita Hollywood, eller ett syniskt sätt att täcka in så många marknader som möjligt för maximal försäljning? 

En annan komisk detalj, på det dåliga sättet, var att ha med både Kit Harrington och Richard Madden från Game of Thrones i så stora roller. Det går inte att inte tänka på något annat när man ser dem ihop. Att sedan låta filmens huvudperson och tillika båda herrarnas kärleksintresse heta Cersei är närmast chockerande aningslöst. Jovisst, de stavar Cersei lite annorlunda, Sersi, men vem försöker de lura?

Ett tag trodde jag att Kit Harrington bröt den fjärde muren i slutet med sin kommentar om sin röriga familjehistorik, men tyvärr var det bara en tease för något annat.

Där finns ett romantiskt montage med Gemma Chan och Richard Madden som är på skämskuddenivå. Låtvalet till montaget är horribelt. 

På tal om låtval var utnyttjandet av Pink Floyds låt Time i inledningen en av få ljuspunkter i filmen.

Eternals är lång så in i helvete, och den längden kändes rejält i rumpan. De har tryckt in en massa handling vilken till stor del känns meningslös. Filmen hade vunnit på att fokuseras på några få frågor. I slutet blir det religiöst till och med, då undersåtar vill döda sin gud. Även detta mynnar ut i en halvmesyr där guden varken straffar eller belönar sina undersåtarna. Den enda som gjorde något oförlåtligt fick lomma iväg (flyga iväg) och ta livet av sig. Och jag brydde mig inte för fem öre... Vilken soppa.

En film som hade fått mig att bry mig om karaktärerna och erbjudit stakes som engagerar hade inte lämnat det öppet till denna typ av detaljerad analys. Mycket av svagheterna skulle inte ens ses om filmen vore bra. Men när filmen är dålig blir analysen om detaljer likt ovan. Så blir det.

Betyget är inte svårt att sätta, och jag funderar på om denna film inte är den svagaste i hela MCU. Än så länge!

Betyg: 1/5

10 kommentarer:

 1. Haha, det var ord och inga visor. Rolig läsning. Din rekapitulation av filmens mångfald gör att det hela framstår som krystat. Men Dave Chen och Devindra kommer säkerligen gilla denna aspekt och köpa det rakt av som nåt positivt. Nu kom jag att tänka på The Old Guard som däremot hade en mångfald som kändes naturlig. Jag tror jag väntar att se den här tills den kommer på Disney+.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det The Old Guard! Det är en mycket mycket bättre film än denna.

   Jag har inte lyssnat på vad Dave, Jeff och Devindra tycker än. Ska lyssna på dem när jag får lite tid över.

   Mycket nöje på titten närhelst det än blir av!

   Radera
 2. Nu har jag ju som sagt inte din koppling till MCU, jag vet inte om det kan vara en anledning till att jag tyckte Eternals var helt ok. Ungefär lika bra som det lilla jag fortfarande minns av Shang-Chi. Men då lyckades jag också få en liten smula känsla för hela gruppen i slutänden (FYI: No Time... kändes dubbelt så lång som Eternals...) trots den övertydliga representativiten. Det var något som var svårt att missa men som jag inte störde mig på överhövan. Sämst i gänget var utan tvekan Jolie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämskudde på dialogen, oinspirerande actionscener, dålig casting, dåligt etablerade karaktärer och relationer, en massa "plot holes" i handlingen... Många fel i denna film. Tror och hoppas att det inte beror på att jag har för stark koppling till MCU Phase 1-3, men vem vet... :-)

   Radera
 3. Hå hå ja ja kanske det dagas för DC nu. Starten på P4 har inte varit förtroendegivande. Black Widow - dög väl men är inte ett dyft sugen att se om filmen, Shang Chi sög rejält och denna rulle tror jag att jag skippar mest för att denna grupp är rejält trist i serietidningarna och jag kan inte för mitt liv begripa att man ville göra film av detta kosmiska dravel.
  Dock är väl inte mitt fall lika stort som för dig jag inte var värst förtjust i sista Avengers delen - där längtade jag från biografen - men å andra sidan är det ofta det händer nu för tiden ;(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, den enes död, den andres bröd? Jo kanske.

   Kosmiskt dravel var kanske den mest passande beskrivningen av denna film jag läst än så länge! :-D

   Radera
 4. Ang GoT kopplingen jag anar att det blev ett internskämt man nog tyckte var himla roligt när filmen gjordes. Frågan jag ställer mig är däremot om man anställde träbockarna Madden och Harrington enkom för att få till denna lustighet. Sersi är med i tidningarna så där var det ingen namnändring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag förstod nog att Sersi var taget från grundmaterialet, men med tanke på Cersei i GoT, kombinerat med valet av de två manliga skådespelarna så blir det en iögonfallande koppling till GoT. Om det var ett internt skämt var det bara ytterligare ett exempel på dålig känsla/dåligt beslut.

   Radera
 5. Jag har inte sett den här filmen, men jag tror på allt du skriver om den. Skönt att du bekräftar mina fördomar. Nu blir jag ännu mer fördomsfull! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör allt jag kan för att hjälpa folk att bli mer fördomsfulla! ;-D

   Radera