måndag 15 mars 2021

Veckans låt

Ok, bara två återstående artister på topp tio och båda dessa är svenska artister! 

Jag inleder med Opeth, det progressiva metalbandet från Stockholm under ledning av det musikaliska geniet Mikael Åkerfeldt.

Det var via Johan jag fick nys om bandet då jag fick skivan "Ghost Reveries" på vinyl. Vilken fin gåva! Tack till Johan <3.

Efter några lyssningar började jag vänja mig med att Mikael growlar i partier och började höra den fantastiska musiken och alla deras progressiva element. Det var som att lyssna på tidiga Genesis fast en hel del hårdare. Nu för tiden har Mikael gått över till att bara sjunga clean för den som räds screams. Dessutom gillar jag Mikaels screams mer än andra sångare då hans teknik är djupare och långsammare vilket gör att man hör sångtexten. Nja, ibland i alla fall! :-)

Mitt låtval blir "Harlequin forest" vilken är en av låtarna från den första skivan jag utsattes för. Låten handlar om en person som flyr från demoner i virrvarret (skogen) i hans psyke. Eller en person som flyr från demoner inne i en djup skog lite mer bokstavligen... Som jag uppfattar musiken, representeras ofta demoner av Mikaels screams medan låtarnas huvudperson sjungs med clean singing.

Musiken är komplex, böljande, tajt, utmanande men mycket givande som progressiv musik ofta är. Detta är inte en trallvänlig trudelutt som är catchy vid första lyssningen...

Och japp, detta ska spelas på hög ljudnivå. Och japp, de 2-3 sista minuterna är bäst...På tal om "första lyssningen". Det är ibland kul att kolla på "reaction" videos på youtube då folk med alla möjliga musikaliska bakgrunder kollar in Opeth.  Här kommer en av de första jag såg. Trivsamt och lärorikt med vocal coach Beth Roars.

8 kommentarer:

 1. Inte heller detta är riktigt min typ av musik men det var ändå betydligt mer lättlyssnat än jag hade trott. Jga tror det finns risk för att jag inte är tillräckligt musikintresserad för att uppskatta detta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att du gav dem chansen i alla fall. Det är inte illa eller mindre än någon kan önska sig! Bra på dig Sofia! :-)

   Radera
  2. Haha, ett par minuter kan jag alltid avsätta för att testa något nytt. Annars blir livet väl stelbent :)

   Radera
  3. Hehe, sant, sant. Fast stelbenta gamla gubbar och gummor är väl ändå vad vi är på väg att bli vare sig vi vill eller ej... ;-)

   Radera
 2. Aldrig hört talas om men.....
  Detta var i min bok helt ok kanske tom riktigt bra om jag hade lite mer tålamod nuförtiden fastnar jag lätt för det som är lite catchy - har väl med Spotyfy och Cd-skivans intåg att gör allt blir så snuttifierat.
  Jag tar lättast till mig ny musik när jag sitter och rättar prov så Opeth ska jag ha i åtanke inför nästa provsittning - åtminstone en par låtar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna tipsa. Vi får båda tacka producent-Johan för dessa frön! :-)

   Musiken är mångfacetterad, dels passar den för aktivt lyssnande, dels funkar den fin-fint som ljudmatta när man sitter och jobbar. :D

   Radera
 3. +1 på Harlequin Forest
  Röstcoachen verkar superduktig men har blivit lite allergisk mot hela reaction video-formatet ;(

  SvaraRadera
  Svar
  1. +2 på Harlequin forest för den är värd en dubbelplus! :-)

   Håller med om att det kan bli lite tradigt med reaction-videos, men när de är bra är det festligt. Gillar hennes kommentar: Everything is so slick with these guys... (eller liknande) :-D

   Radera