fredag 26 mars 2021

Battleship (2012)

 

Filmen dök upp på tv och som det händer ibland fastnade jag framför filmen. Var jättetrött men orkade inte gå och lägga mig. 

Detta är en film som jag tidigare har antagit är jättedålig. Dess rykte byggdes av elaka kommentarer av alla dess slag, om regin, skådespelarnas insatser, uselt manus och så vidare.

Och ja, detta är inte en bra film, nej, den är riktigt dålig. Detta trots att vi får aliens med fantasifull teknik som kickar ass med militära styrkor på Jorden. Jag kan gilla denna typ av film, det är sci-fi blandat med krigsfilm. Klassiker i genren är såklart "Aliens" med Filmitchs favorit Private Hudson och "Independence Day" med Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum och Randy Quaid. 

Ett nyare alster i genren som dessutom påminner jättemycket om handlingen i dagens film är "Battle: Los Angeles" från 2011 med Aaron Eckhart, Michael Peña, Michelle Rodriguez och Michelle Moynahan. Det är nästan så att vi har en duo "twin films" likt "Armageddon" och "Deep impact", "Tombstone" och "Wyatt Earp" eller varför inte "Dante's Peak" och "Volcano"!

"Battleship" ståtar med namn som Liam Neeson och vår egen Alexander Skarsgård. Men de egentliga huvudrollerna bärs av Taylor Kitsch och Jesse Plemons. Man anar ett samband när filmen regisseras av Peter Berg som gjorde den fantastiska tv-serien "Friday Night Lights" där de båda hade framträdande roller. I tv-serien ser vi att de två klarar dramatiska roller utan problem. Istället sänks skeppen i detta spel... eh, film av en absurd dialog och en mycket svag personregi från herr Berg. 

Inledningen av filmen, när Taylor Kitschs karaktär Alex introduceras tar jag fram skämskudden om och om igen. Han spelar en oansvarig pellejöns med fysiska och till slut mentala "skills" att besegra en överlägsen alien-motståndare. Men inledningsvis är det så pajigt att man bara kan skaka på huvudet och skratta så att popcornen sprutar ur munnen. 

Samspelet mellan Kitsch och Alexander Skarsgård är också svagt då det ser ut som att de spelar i olika filmer. Senare får vi mer av Jesse Plemons och han är som oftast bra. Här ska han spela en räddhågsen typ. I filmen dyker också sångerskan Rihanna upp i rollen som en bad assig och skjutglad soldat. Jag vet inte riktigt vad hon gör i filmen, hon är kanske kompis med Peter Berg? 

Men filmen är sablans underhållande ändå och i slutändan var jag ganska belåten. Det blev ju lite pang-pang vilket ofta piffar upp.

Betyg: 1/54 kommentarer:

 1. Skämskuddevarning deluxe här och vad jag kan påminna mig satt jag mest och var arg istället för att bli underhållen. Så grattis till dig :) Men när det gäller Kitsch måste väl ändå serien ha varit undantaget som bekräftar regeln? För jag kan inte påminna mig att jag någonsin tyckt att han varit något annat än träig

  https://bilderord.wordpress.com/2016/05/13/battleship-2012/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skämskudden men ändå pervers njutning. Bra kombo! ;-)

   Ja det är risk att den gode Taylor K inte är så bra som han kändes vara i FNL. Jaja... :)

   Radera
 2. Haha, jag var tydligen på helt rätt humor när jag såg den här filmen. Jag skrattade och hade roligt, främst mot slutet. Och jag drog, kanske lite märkligt, en parallell till Reese Witherspoon-filmen Home Again. :)

  https://jojjenito.com/2017/10/25/battleship-2012/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också att den var underhållande på något bisarrt sätt, men usel som film rent generellt sett. Home again var som ett under av djupsinnighet jämfört med denna! ;-)

   Radera