torsdag 4 juli 2019

Invasion of the Body Snatchers (1956)


"Invasion of the body snatchers" är en av de där klassiska science fiction-filmerna man ofta hör nämnas. Filmen har fått tre "re-makes". 1978 gjordes den om med samma namn med Donald Sutherland, Jeff Goldblum, Brooke Adams, Veronica Cartwright och Leonard Nimoy. 1993 kom "Body snatchers" med Meg Tilly och Forest Withaker och 2007 kom "The invasion" med Nicole Kidman, Daniel Craig, Jeffrey Wright och Veronica Cartwright igen.

Inför listan med Don Siegel-filmer passade det perfekt att se originalfilmen från 1956. Den är också endast 80 minuter lång vilket är skönt när man plöjer filmer som man inte vet om de kommer hålla måttet.

Denna film var dock överraskande bra. Den har en gedigen känsla och en tät spänning. Filmen ballar inte ut i slutet som vissa sci-fi tenderar att göra. Detta är en idédriven sci-fi som inte lägger fokus på karaktärerna i första hand. Det är ett klassiskt grepp vilket ofta leder till en bra lägstanivå, men som gör att filmen inte når de högsta höjderna.

"Invasion of the body snatchers" ger oss en skrämmande handling som antagligen kan tolkas i 50-talets kommunismskräck. Tänk om alla runt omkring dig helt plötsligt blir känslokalla drönare helt utan individualitet och egna ambitioner, att alla är en del av ett kollektiv, likt ett "myrsamhälle"...

Spänningen för mig liger mer i hur storyn ska avslutas och hur filmmakarna väljer att lösa olika saker. På femtiotalet var säkert filmen skrämmande, men i dag ser jag detta mer som ett drama, inte ens en thriller.

Jag gillade filmen en hel del och det var kul att ha sett den. Den har sin plats bland klassisk sci-fi.

Betyg: 3/5 
6 kommentarer:

 1. En klassiker och en sci-fi klassiker. Gillar den och även om den inte är skrämmande som en skräckfilm så är det vad den antyder som ger lite kalla kårar. Tycker den är effektivare än mycket annat liknande. Och en kul idé som du också nämner.

  Kommer den att återfinnas på topp fem hos oss? Siegel gjorde flera bra filmer, men oddsen ser bra ut :)

  SvaraRadera
 2. Japp, den har sin plats bland klassikerna inom sci-fi. När jag såg den hade jag sett ett antal b-sf-rullar så jag var trodde det skulle vara en b-film det här med (som typ Them!, fast just den kanske inte är en b-rulle, minns inte riktigt). I vilket fall gillade jag Invasion of the Body Snatchers en hel del. Obehaglig stämning.

  https://jojjenito.com/2010/10/11/invasion-of-the-body-snatchers-1956/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart obehaglig stämning. Speciellt det där med att man "blir tagen" av "dem" om man somnar... :)

   Radera
 3. Bra rulle men jag gillar 70-tals remaken än mer.
  https://filmitch.wordpress.com/2017/09/10/invasion-of-the-body-snatchers-1978-usa/
  https://filmitch.wordpress.com/2017/09/09/invasion-of-the-body-snatchers-1956-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag tar med mig det. :)

   Radera