tisdag 16 juli 2019

52 Directors: Paul Thomas Anderson


Detta är tredje och sista regissören som jag tog med på grund av allmännintresset samt att Christian så gärna ville ha med dem. Jag kommer ju som sagt addera tre veckor (minst) efter årets slut som kompensation till mina läsare.

Paul Thomas Anderson är sannerligen en känd regissör. Han är antagligen mer känd bland filmintresserade än den vanliga publiken. Han gör mer eller mindre alltid film för finsmakarna och inte så mycket för de som "bara" vill se kul film.

Fram till nyligen såg jag hans filmer för att jag ville hänga med i filmsnacket, och för att han anses så bra. Men jag kan konstatera att jag inte gillar honom speciellt mycket och jag blir inte sugen när han släpper nya filmer längre. Jag lät till och med mina betyg här på bloggen färgas av min önskan att gilla den kända regissören. Men trots utdelade treor och fyror har jag inget intresse alls att se om någon av hans filmer, med ett undantag. Jag har kommit till insikt om att han är rejält överskattad och att han lider av svåra symptom av pretto-sjuka.

Jag hade bara sett sex filmer av karln och eftersom "There will be blood" är så vanvettigt usel var jag tvungen att ta med de övriga fem på min lista. Av dem är endast två, max tre, bra på riktigt i mina ögon.

Jag försökte också se ikapp på hans "Inherent vice" från 2014 men jag somnade från filmen hela tiden, och stängde helt sonika av efter en halvtimme. Den var kanske inget för mig. Han är superduktig på hantverket men det är något med hans torrhet som inte funkar för mig.Without further ado...Paul Thomas Anderson "topp" 5
5. Hard eight (1996)


Karlns första film är en neo-noir med John C Reilly och Philip Baker Hall i huvudrollerna. Det är två skådisar som jag inte gillar speciellt mycket. Stendött då det gäller suget att se om filmen.4. The Master (2012)


Tyckte denna var bra när jag såg filmen på Filmfestivalen 2012. Det är nog rätt miljö för filmen, men nu har den dalat betänkligt i mitt huvud trots skådespelare som Philip Seymour Hoffman och Amy Adams. Bra rent hantverksmässigt men den känns stendöd för mig.3. Boogie nights (1997)


Denna var festlig, lite spännande med en typ biografi om världens mest kända manliga porrstjärna. Den har en skön stämning och en herrans massa kända skådisar, dock flertalet som inte är favoriter; John C Reilly, William H Macy och så huvdrollen i Mark wahlberg. Men den är ganska bra i alla fall!2. Punch-drunk love (2002)


En gullig och klart intressant romantisk komedi som för mig bevisade att Adam Sandler faktiskt kan agera. Jag gillade denna mycket när jag såg den och det är en film jag skulle kunna tänka mig se om någon gång. Inte minst för att få se Philip Seymour Hoffmans utbrott på telefonen igen!1. Magnolia (1999)


Detta är mastodontfilmen med Tompa Cruises inspirationstalare och de regnande paddorna. Detta är också min klara favoritfilm från PTA vilket är ett val som jag tror många skriver under på. Dessutom är det också den filmen som jag faktiskt är rejält sugen på att se om. Hoppas att den håller i så fall, man vet ju aldrig.Jag har sett sex av Andersons åtta filmer:
 1. Hard eight (1996)
 2. Boogie nights (1997)
 3. Magnolia (1999)
 4. Punch-drunk love (2002)
 5. There will be blood (2007)
 6. The Master (2012)Hoppa nu över och kolla in vilka fem filmer Mr. Christian har valt från PTA.


6 kommentarer:

 1. Nej, jag måste hålla med om att PTA inte är någon stor favorit för min del heller. Grejen är att jag alltid blir nyfiken på dem utifrån hajpen men det har sällan funkat. Skulle i så fall vara just Inherent Vice som jag får intrycket av att jag faktiskt tyckte bättre om än det generella omdömet. Och så tycket jag faktktiskt att TWBB är väldigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst bli man nyfiken när det pratas så mycket om hans filmer, men jag har börjat tröttna på honom. TWBB bra? Hehe, tillåt mig dra på smilbanden...

   (Har varit bortrest utan dator, därav sent svar)

   Radera
 2. Haha, lägg över det på mig bara ;) Jag listade ett gäng regissörer som borde kunna få plats, men det var inte idel favoriter. PTA är en av de jag aldrig haft som en favorit, men fem filmer fick jag ihop utan större problem och då platsade han :D

  Håller med om att han känns lite pretto, men ändå har många av hans filmer gott om humor som gör att det ändå inte blir trist.

  Hard Eight såg jag tidigt och gillade den. John C. Reilly är en skådespelare jag vissa gånger ogillar, andra gånger gillar. Absolut ingen favorit, men han har ju haft framstående roller i flera av PTA:s filmer.

  The Master sågs på filmfestivalen och inledningsvis med Joaquin Phoenix kände jag "det här kan bli en av årets filmer". Sen förlorade den mig när Hoffman och hans sektledare tog över. Gillade inte alls riktningen filmen tog.

  Boogie Nights såg jag om nyligen och gillade den nog lite mer nu än tidigare. Precis som Magnolia samlas en rad kända ansikten och PTA får ihop det, även om den är snäppet svagare.

  Punch-Drunk Love håller jag med om, Adam Sandler funkade och filmen var mysig och ganska rolig.

  Magnolia är vår gemensamma etta och det är inte så konstigt. Inte en favoritfilm då jag tycker den har en svacka (runt mitten?), men överlag klart bra och tål att ses om med jämna mellanrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara ditt fel! ;-) Nejdå, PTA är ju en kändis så det var kul att ha med honom.

   Jag tycker han känns pretto trots spår av humor i vissa av hans filmer. Mycket glimten i ögat finns i alla fall inte.

   Va alla hans filmer är det bara Magnolia jag är sugen att se om. Jag kommer ihåg den som vederkvickande. Kanske lite som Scorseses The wolf of Wall Street, undantaget som bekräftar regeln... :)

   Adam Sandler överraskade mig också i Punch-drunk love.

   (Har varit bortrest utan dator, därav sent svar)

   Radera
 3. Inte dålig men ingen favorit. Efter There will be blood slutade jag titta på hans filmer. Gillar Boogie nights och Magnolia bäst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att du och jag har samma syn på There will be blood. Jag hatade den filmen och såg den bara för att det var en film "man skulle se". Nu har jag tröttnat att se hans filmer av fel orsak. Så kan det gå. :)

   (Har varit bortrest utan dator, därav sent svar)

   Radera