söndag 29 oktober 2017

Two Mules for Sister Sara (1970)


"Everybody got the right to be a sucker once!"

Two Mules for Sister Sara är en mycket lustig westernkomedi av Don Siegel med Clint Eastwood och Shirley MacLaine i huvudrollerna. Clintans namn står överst på postern medan Shirleys namn kommer först i eftertexterna (och på imdb), och detta speglar filmen bra. De har båda lika stora huvudroller och deras karaktärer är lika starka.

Shirley spelar en nunna som är på flykt från franska soldater under den franska ockupationen av Mexico. Clintan har blivit anlitad av den lokala mexikanska motståndsrörelsen och de två slår ihop sina påsar på ett äventyr som innehåller silverkors, skallerorm, fientliga indianöverfall, hobby-operation, whisky i massor, en mexikansk pinata och till slut en frejdig heist.Jag älskar Shirley MacLaines luriga skådespeleri i denna film. Hon är intressant från första rutan och det finns något pillemariskt i hennes ögon jag lockas av. Clintans pistolman Hogan ser samma sak. Han är skön och vi får se alla de vanligaste lustiga miner och grimascher som gör Cintan så unik. De har verkligen en härlig personkemi i denna film. Då tänker jag i första hand inte som romantiskt par, utan under filmens första halva då de lär känna varandra, testar varandras gränser och utför sin "parningslek".

Filmen tappar lite i kvalité i slutet när den går upp i tempo och ska bli med actioninriktad. Jag gillade helt klart scenerna med Clintan och Shirley, två hästar och en extremt liten åsna ute i öknen mer. Shirley på den lilla åsnan ivrigt klappande med en pinne på åsnans rumpa kommer jag sent glömma.


En annan styrka i denna film är den roliga filmmusiken skapad av Ennio Morricone.

Vem eller vad är Sara's andra "mule"? Ordet betyder bland annat både mulåsna och tjurskalle på svenska. Jag tror det syftar på hennes mulåsna och på den tjurskallige Hogan. Detta borde vara ganska givet men jag har inte kunnat verifiera detta på "the internets". Leta länge, länge, säkert flera minuter...

Jag gillade denna roliga och lättsamma western och ger Two Mules for Sister Sara tre förklädnader av fem möjliga.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Superb film med två av mina absoluta favoriter i svunna tider. Vad jag minns förstår man att hon inte är nunna egentligen men hennes verkliga bakgrund förblir i mörker? Antagligen minns jag fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Man förstår ganska snart att hon bär på hemligher och i slutet är det öppet i dagern. Dags för omtitt? 😃

   Radera
 2. Håller med, mycket trevligt att följa Clintan och Shirley. Som en klassisk (men ändå ovanlig) buddy-västern. Roligare än väntat och de två gör mycket för att det ska bli lyckat. Och ja, musiken av Morricone är klart rolig och smart.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2018/11/two-mules-for-sister-sara.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två karismatiska skådespelare och bra musik! Verkligen ett gott recept för en njutbar film.

   Radera