fredag 18 september 2015

Sicario (2015)


Ibland dyker det upp filmer som direkt de startat känns helgjutna. "Film-film" så att säga, där allt stämmer perfekt. Story, skådisar, klippning, musik, bild, stämning, tempo ja allt är på rätt plats. En stor filmisk harmoni. Jag skulle vilja jämföra film med en symfoniorkesters framträdande. Även om det kan låta helt ok i en liten okänd symfoniorkester ("liten" film) känns det i hela kroppen när en av världens bästa orkester spelar samma stycke. Allt sitter perfekt och du får som åskådare det där extra som är svårt att sätta fingret på. Så är det med dagens film Sicario. Det är ett mästerverk och en riktig "film-film".

Filmen är regisserad av den kanadensiske Denis Villeneuve som nyligen gjorde både Prisoners och Enemy, två mycket bra filmer. Med Sicario tar Villeneuve ytterligare ett kliv framåt... Detta är hans bästa film till dags dato.


Filmen handlar om kriget mot knarksyndikaten på andra sidan gränsen i södra USA. Vi får följa ett ihopsatt Tiger-team som ska slå till mot en extra aktiv liga som utgår från Mexico. Filmens huvudperson är den något naive och idealistiska FBI-agenten Kate som spelas av Emily Blunt. Hon kastas in i ett team av CIA och militärer (Delta Forces). Där får hon samarbeta med och lära sig hur kriget egentligen måste föras (?). Som ledare för teamet ser vi Josh Brolin och Benicio Del Toro.


Filmen är som en blandning mellan Soderbergh's Traffic, Bigelow's Zero Dark Thirty och Coen's No country for old men. Det är mörkt, dystopiskt, brutalt och det känns otroligt äkta. Filmen är två timmar lång, men den tog slut i ett nafs vilket är ett bra betyg i sig. Jag var så inne i filmens stämning att det kändes som att jag rycktes tillbaka till verkligheten med våld när filmen tog slut. Jag ville att den skulle fortsätta två timmar till! Detta var en historia och ett material som i högsta grad skulle passa som en tv-serie. Tänk något i samma nivå som True detective (säsong 1 då givetvis) med denna story och huvudpersoner. Ståfräs!

Sicario är bländande i alla aspekter. Helt klart årets bästa film än så länge och jag har lite svårt att tro att någon annan film skulle kunna slå den på fingrarna under 2015. Men man kan ju alltid hoppas! Just nu kan jag knappt bärga mig tills jag får chansen att se den igen. Scenen vid gränskontrollen tillbaka in i USA... Mumma!


Jag ger Sicario fem vanställda människokroppar av fem möjliga.

Betyg: 5/5

Läsa mer?
Jojjenito
Sofia
Fiffi
8 kommentarer:

 1. Inga invändningar från min sida, 5/5. Den enda som än så länge skulle kunna konkurrera om bästa film är Trevlig folk och de är så olika att det i princip känns omöjligt att jämföra dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, det kan jag tänka mig. Två filmer kan få högsta betyg båda två men ändå vara helt omöjliga att jämföra. Sicario måste väl ändå vara den "tyngre" filmen...

   Radera
 2. Instämmer helt, högsta betyg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött, kunde tänka mig att den skulle passa för dig. Såg du den på bio också? :-)

   Radera
 3. Nej, streamat från Boxer. Blev lite nyfiken på regissören, som jag inte kände igen, och insåg att jag även sett Prisoners. Den var ju bra, men Sicario var i en helt annan division.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därom är vi helt eniga också. Prisoners var en bra thriller (3/5) men Sicario en helt annan nivå (5/5). Däremellan har han också Enemy som är riktigt bra, både spännande och intellektuellt intressant (4/5).

   Radera
 4. Ok, ska genast fixa fram Enemy, 49 sek på discshop.se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, det ska bli jätteintressant att höra vad du tycker om den! :)

   Radera