tisdag 15 september 2015

"The Martian" by Andy WeirIbland kommer det sådana där böcker som "alla" läser. Det har varit Da Vinci-koder, Lisbeths Salanders och Gone girls. Jag tänker att The Martian skulle kunna bli en sådan bok. Eller är den det redan. Den backas i alla fall upp av en storfilm redan. Hoppas detta kommer bli en film Ridley Scott anstränger sig lite med. Han är ju lite binär nu för tiden, varannan film bra, varannan lättglömd. Matt Damon, Jessica Chastain (den rödhåriga!), Kate Mara och många fler kända och grymma skådespelare låter också tilltalande.

Andy Weir som skrivit boken släppte den gratis på webben på någon blogg tror jag. Folk gick bananas och ville att han skulle släppa den så att de kunde ladda ner den till läsplattor och han la upp den på Amazon. Där kostade den 99 cent eller vad det var då det inte gick att lägga upp boken gratis. Efter ett kort tag regnade det film och riktigt bokkontrakt på honom.

Boken handlar om en marsexpedion i den omedelbara framtiden. Det är science fiction såklart men i samma stil som filmen Gravity, inte filmerna Star Wars, Aliens eller ens Interstellar. Allt som sker kan ske idag. Mark Watney är expeditionens mekaniker och biolog. Alla i teamet har minst två uppgifter och Mark har den perfekta kombinationen om man skulle bli strandad på den ogästvänliga Mars. Strandad? Javisst, detta är också Robinson Crusoe på Mars.

Exakt hur det går till att han blir lämnad läser du om i första kapitlet. Sedan kan du inte lägga ner boken förrän den är slut. Mer eller mindre. Kollegan Jonas läste enligt egen utsago hela boken utom de sista 50 sidorna på en natt.

Vi får följa vår käre huvudpersons öden på Mars. Han har en otroligt torr och svart humor som lyfter boken till ett rent nöje. När NASA hemma på Jorden börjar fatta vad som hänt får boken en ny dimension som jag älskade. Det blir ju lätt lite ensamt när man är helt ensam på Mars.

Boken är mycket teknisk, men inte för mycket. Den är spännande på ett rent sätt. The stakes är superhöga och allt handlar om att övervinna nästa hinder, ta sig genom nästa motgång, allt för överlevnaden. Mark tar framgångarna och missöden med en glimt i ögat. Det enda han inte riktigt kan förlika sig med är väl Kapten Lewis discomusik och alla dessa tv-serier från sjuttiotalet.

Boken var jättebra. Nu längtar jag till filmen!

Sofia laddade också upp inför filmen med att läsa boken. Hon har mycket att säga om boken. Läs hennes tankar här.

4 kommentarer:

 1. tackar för tips - är mer pepp på boken än filmen då det var läääänge sedan herr Scott gjorde en riktigt bra film - typ Blade Runner ? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken var superintressant och ganska bra. Filmen kommer bli ännu bättre! :-)

   Radera
 2. Alltid spännande att kunna ta del av en sådan här success-story, men jag hade nog lite större problem med den än du. Exempelvis tycker jag att den faktiskt blev väl teknisk i vissa lägen -- mer som fiktionaliserad NASA-reklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att den är väldigt teknisk i stora delar, speciellt i inledningen av boken. Men jag gillade det mer än jag tyckte det var jobbigt.

   Radera