torsdag 13 maj 2010

Rio Bravo (1959)


Just showing up doesn't get the job done.

Resan med gamla klassiska westernfilmer har nu tagit oss till 1959 och "Rio Bravo". Har ni sett den? Är inte detta en film alla sett? Om du inte sett "Rio Bravo" måste du åtgärda detta misstag genast!

Regissören Howard Hawks var en av de allra största regissörerna för länge sedan, på 40- och 50-talen, det vill säga under Hollywoods glansdagar. Han är värd ett eget filmmarathon! "Rio Bravo" kan mycket väl vara hans bästa film. Filmen kom ut 1959 hela sju år efter den redan revyade "High Noon". Enligt legenden är "Rio Bravo" Hawks svar och motpol till "High Noon". I denna film går inte sheriffen runt och försöker få hjälp av medborgarna, här är hjälten "Hjälte" och riktiga hjältar är macho...

"Rio Bravo" har en mycket enkel story. Sheriffen "John T. Chance" (John Wayne) arresterar en av stadens rika slynglar för mord och mördarens familj hyr revolvermän och belägrar staden för att befria honom. Till sin hjälp har sheriffen en kraftigt berusad före detta vice-sheriff (Dean Martin), en gammal halt trotjänare (Water Brennan) och en ung hetsporre med ambitioner (Ricky Nelson).


En av anledningarna till att "Rio Bravo" är så otroligt bra är just att den har en så simpel handling och att filmens fokus har lagts på dialogen och karaktärerna. Filmen andas och utvecklas som ett vin som dekanteras. I dagens film med klippning à la en mtv-video förloras det som är så bra med en del gamla filmer. Att karaktärerna får rum att frodas, växa fram och ta plats.


En annan legend är att Howard Hawks gärna arbetade med stora stjärnor med tillika stora personligheter och att han var en mästare på att spela med dessa personligheter och väva in dem i karaktärerna i filmerna. I denna film verkar detta stämma fullt ut. The Duke är stor, stark och fantastisk. Han är STENHÅRD. Han är självsäker i alla situationer, nästan. I några scener är han komiskt tafatt som en pubertal skolpojke när han interagerar med barägarinnan "Feathers", spelad av Angie Dickinson. Hon är urtjusig och häftig. John T. Chance är som John Wayne i verkliga livet. På samma sätt är Dean Martin som klippt och skuren för rollen som "Dude". För mig har alltid Dean Martin varit någon slags showman från scenen i Las Vegas som var en drinkar-polare med Ol' Blue Eyes. Men han är riktigt vass som skådespelare också. Till sist har Hawks kastat in en av dåtidens stora ungdomsidoler - sångaren Ricky Nelson som "Colorado Ryan".


"Rio Bravo" är en av mina absoluta favoritfilmer. Filmen kan ses om många gånger, och varje gång jag ser den känns det som när man träffar gamla kompisar, en varm och skön känsla. The Duke, Dean Martin och gänget är som en liten familj. Det är en perfekt ensemble, kanske den bästa som satts ihop tills Joss började göra tv-serier på 90-talet! Jag ska avsluta med en annan lite tidbit som jag läst på inter-webben. Tydligen är "Rio Bravo" Quentin Tarantinos "testfilm". När Quentin dejtar en ny tjej visar han henne "Rio Bravo" men om hon inte gillar filmen så kan han inte fortsätta uppvaktningen! Så talar en äkta filmälskare!

"Rio Bravo" är ett mästerverk och den kan rekommenderas till alla. Den får givetvis fem Dukes av fem möjliga.

Betyg 5/5


2 kommentarer:

 1. Tjena Henrik,

  Har alskat denna film sen jag forst sag den pa TV nagon gang for typ 30 ar sedan och den ar lika bra varje gang man ser den. For den som gillar gamla western ar den ett maste. Haller helt med om ditt betyg!

  /Lucky Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart. Det är film för både westernälskare och filmälskare! :-)

   Radera