onsdag 4 maj 2022

Red Rocket (2021)


Nästa kända regissör är Sean Baker som slog igenom 2015 med den unika Tangerine. Två år senare kom han ut med den magnifika The Forida project. Nu har vi då fått en uppföljare och jag var mycket nyfiken om han kunde överträffa den tidigare filmen. Men tyvärr blev det som förväntat, vilket var inte alls.

I Red rocket får vi följa den avdankade porrstjärnan Mikey som återvänder till sin barndomsstad Texas City i utkanten till Houston. Väl där söker han upp sitt ex Lexi som lever hemma hos mamman Lil. Mikey får stanna hos dem ett tag om han lovar att bidra till hyran och matkostnader.

Sedan får vi följa Mikeys öden i den falnande staden bland "white trash" och brustna drömmar. Han längtar efter att kunna återvända till The Valley och återuppta sin ej längre stenhårda karriär. Kan kanske high school-tjejen Strawberry på det lokala donutfiket vara hans biljett tillbaka? 

Strawberry spelas av sångerskan Suzanna Son. Hon är intressant. Filmens huvudperson Mikey spelas av Simon Rex och han borde nog ändå ha nominerats till bästa manlige huvudrollsinnehavare för årets Oscars. Om Baker hade varit en regissör som gått hem i stugorna (hos Oscarsakademin alltså) så hade han mycket kunnat blivit vald.

Precis som i Licorice pizza är det inte handlingen som är det centrala i filmen... Det är känslan, karaktärerna och deras relationer. Denna film är klart bättre och känns mer äkta. Precis som i  The Florida project är det Amerikas baksida som belyses och den amerikanska drömmen som gått i kras. Filmen har ett konstant humoristiskt anslag, mycket mer så än i The Florida project, men där den äldre filmen ändå hade ett gigantiskt hjärta är Red Rocket en elak film ända in i dess svarta själ. 

Det är fascinerande att Baker kan göra två filmer som på ytan förefaller påminna om varandra men som i grunden är så olika.

Jag håller The Florida project som den klart starkare filmen, men å andra sidan är denna klart bättre än Licorice pizza i alla fall. Tripp, trapp, trull alltså.

Som ofta med A24-filmer är den mycket intressant även om den inte sprakade lika mycket som Bakers förra film. Det blir en stark trea!

Betyg: 3+/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar