torsdag 20 maj 2021

Calculating Ada: The Countess of Computing (2015)

 

En dokumentär med Hannah Fry av BBC om geniet Ada Lovelace. 

Ada var en fantastisk kvinna som levde 1815-1852. Hon var antagligen den mest intelligenta kända kvinnan i världshistorien. Hur stod hon sig mot Albert Einstein och Stephen Hawking? Mitt emellan dem?

Adas var far var den berömde Lord Byron. Adas mor Anne skiljde sig tidigt från sin otrogne make och såg till att Ada aldrig träffade sin far. Istället drillades flickan i skolan och kom tidigt att bi intresserad av teknik. Hon kombinerade en genialisk hjärna och intresse för matematik med faderns kreativitet och mod. 

Ada kom i ung ålder i slag med en av dåtidens största uppfinnare, Charles Babbage och hans "the Difference Engine" som var en gigantisk räknemaskin. Den kunde addera. Ada tänkte flera steg vidare och uppfann "the Analytical Engine" som i vår tid kallas en dator. Hon skrev artiklar om maskinen och till och med programkod. Världens första datorprogram!

Adas värv föll i glömska och världen uppfattade inte hennes genialitet förrän Alan Turing fann hennes anteckningar i arbetet som skulle leda fram till kodknäckarmaskinen Enigma. Turing och hans team var kanske de första som byggde den maskin som Ada drömde om. En fantastisk historia väl värd all uppmärksamhet.

Dr Hannah Fry är en brittisk matematiker vid University College London. Hon är också programledare för dokumentärer på BBC, oftast om matematik, samt författare.

Betyg: 4/5

4 kommentarer:

 1. Intressant! Inte mindre intressant att det extremt sällan (typ aldrig) nämns att Turing utgick från en annans anteckningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, oerhört intressant och som inte helt ovanligt en lite tragisk historia. Smärtar alltid med genier som inte får sträcka ut sina vingar och flyga fritt...

   Radera
 2. Som (fd) mjukvaruutvecklare är Ada en av mina stora hjältar; alltid kul att höra mer om henne.
  Dokumentären finns även på Youtube att titta på (sök och ni kommer att finna den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon är en av de stora hjältarna världen har. Stora ord, men för en gång skull tror jag faktiskt att det är passande.

   Tack för tipset! Här är den:
   https://youtu.be/QgUVrzkQgds

   Tänk om Ada hade kunnat bygga sina drömmars maskin... En dator i den viktorianska eran. Steampunk på riktigt! :-)

   Radera