fredag 7 augusti 2020

The Fate of the Furious (2017)


Så den åttonde filmen i serien och nu bröt filmen igenom betygsgränsen uppåt. Detta var en fröjdsamt underhållande film. Den är bra balanserad mellan sanslös action och humor med flertalet charmiga skådespelare. Jag älskade filmen som den summer blockbuster-film den är. Fram med popcornen!

Jason Statham är med igen som Shaw och jag gillar det skarpt. Han och Hobbs har en bra personkemi, och Shaw har filmens skönaste scen när han fritar Doms lille son från Charlize Therons Cipher. Det är kanske scenen som gjorde att filmen tryckte sig upp till betygsfyran.

Denna åttonde film prövar något nytt med att Dom "byter sida". Jag tänker direkt på Captain America: Civil War där konflikt inom gruppen hanteras på ett briljant sätt. Här görs det ok, filmen funkar som ett popcornsugsinducerande åkdon. Tyvärr finns det gigantiska plot holes i storyn, men bryr sig om det när man bjuds på en sådan här "ride"?

Filmupplevelsen är modell "extra allt" och jag blir nästan fartblind i actionscenerna. Jag vill ha mer och mer, som på Liseberg när man springer till mer och mer vansinniga åkattraktioner.

Jag gillar de flesta av karaktärerna i filmen som Hobbs, Shaw, Tej, Ramsey, Mr Nobody, Little Nobody, Elena, och Roman. Två karaktärer som sticker ut på den negativa sidan är Charlize Theron som är underutnyttjad som big bad, hon försvann mest hela tiden vilket kan ha att göra med att hon bara satt i skuggan och styrde allt från avstånd. Den andra är tyvärr Letty mest på grund av dåligt skådespeleri från Michelle Rodriguez. Tyvärr. Med ett bättre manus runt Doms avhopp då hans lojalitet till gruppen ifrågasätts skulle kunnat blivit mycket bättre och då borde Letty fått ha en viktigare roll. Nu gör de väldigt lite av den konflikten jämfört vad de kunde gjort. "Game of Thrones-norsken" är bra som buse och Helen Mirren gör ett ljuvligt inhopp.

Filmens överraskning är den roll Elena fick. Jag förstår nu varför hon varit kvar i filmserien trots väldigt liten del av storyn i tidigare filmerna (6 och 7). Här blir hon en del av the stakes och chockerande nog mördad i kallt blod. Sure vi fick inte se en död kropp men om hon lever vidare är det fusk och dåligt utfört av filmen. Vi såg ju det ske via Doms reaktion och kan kan inte ha sett fel på så nära håll.

Till sist nämnde jag den stora missed opportunity i mitt och Joels . Jag hade tyckt att det varit otroligt snyggt och inte så lite känslosamt om Dom hade döpt sin son till Paul.

Men allt som allt en riktigt najs actionkomedirulle. Jag vill ge den en fyra!

Betyg: 4/5

Lyssna på mig och Joel podda om filmen i Rapporter från Apokalypsen.

6 kommentarer:

 1. Nej, nej, du har ju helt missuppfattat. Filmens bästa scen är när H&S måste fajta sig ut ur fängelset -- inga barn, tack :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, heeeelt fel. Jomenvisst var den där actionscenen frejdig. Men ok, vi har alla våra favoriter, och i slutändan gillade jag humorn i barn-scenen väldigt mycket. Är dock inte allergisk mot barn i film... ;-)

   Radera
 2. Fängelset är bäst men jag gillar även barn-scenen kanske därför att Statham får visa varför han just är STATHAM!!
  Bästa filmen i serien helt klart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med om att det är bästa filmen i serien "so far". Statham är Statham är Statham! :-)

   Trevlig helg.

   Radera
 3. Kul att du sprängde betygsfyragränsen till slut. :) Det är som att filmserien efter idogt jobb till slut får återbetalningen.

  Själv tyckte jag det var en underhållande rulle, men håller fortfarande sjuan som min favorit.

  https://jojjenito.com/2017/05/13/the-fate-of-the-furious-2017/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, enträgenheten lönade sig. Jag gillade stämningen i filmen, med två härliga skådisar i rollistan (Dwayne J och Jason S). Bra blandning av gnabb och humor, med en liten krydda av allvar (Vin D). Underhållande är rätta ordet! :-)

   Radera