tisdag 4 augusti 2020

Palm Springs (2020)


Palm Springs är en otroligt trevlig liten film från debutanten Max Barbakow. Den är rolig, charmig, underhållande och förbryllande. Tyvärr var jag svagt spoilad när jag såg filmen vilket förtog lite av upptäckarglädjen när jag såg den.

Därmed varnar jag här för SPOILERS. Om ni vill se filmen, och den får en rekommendation från mig, sluta läs här, se den och kom tillbaka senare.

SPOLIER ALERT!Ok, så jag hade förstått att detta var en film med tidsresor vilket blir uppenbart tidigt i filmen men dansscenen från bröllopet hade varit ännu roligare om man inte visste att Nyles hade varit där många gånger tidigare.

Detta är en romantisk komedi med en rejäl krydda av science fiction. Detta kan vara min sweet spot av genres just nu, eller en av dem i alla fall. Jag satt filmen igenom med ett stort fånigt leende. Humorn är elegant, den startar inte så många gapflabb utan är bara mycket roande. Filmen är mysig att titta på helt enkelt. Jag kände mig varm i kroppen efter jag sett den.

En film som denna har svårt att kunna vara helt unik och det är bara att konstatera att den påminner en hel del om Groundhog Day. Men det är helt ok, det blir ändå en fräschör över filmen på grund av hantverket. Dessutom löser de "problemet" på ett annorlunda och festligt sätt jämfört med föregångaren. Tycker det var kul att Sarah löste det genom att bli en expert på kvantfysik.

Skådespeleriet var bra, gillade både Andy Samberg och Cristin Milioti mycket. Ett charmigt par och jag köpte deras relation till fullo. J.K. Simmons var såklart bra i sin biroll, vilken independen films-snubbe han är. Gillade också att återse en lite åldrad Peter Gallagher som jag gillade i Short cuts.

En sak jag verkligen gillade med filmen var ett skönt soundtrack. Speciellt la jag märke till Kate Bushs låt Cloudbusting. Den används på ett perfekt sätt, när Nyles och Sarah springer in i grottan sista gången. Så bra scen, så bra sång, så bra Kate Bush.

Betyget blir jättelätt att sätta denna gång. Det är inte en fem av fem, för det krävs det att jag ska bli mer av en fan-boy för filmen men den är å andra sidan mycket bättre än en trea.

Betyg: 4/5
6 kommentarer:

 1. Jag är inte så rädd för spoilers så jag läste hela texten. Gallagher är helt rätt i min bok likaså J.K Simmons och tidsresor - vad kan gå fel. Tack för tips :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj, inte rädd för spoilers. Galet! ;-)

   Mycket nöje vid titten.

   Radera
 2. Sedd och tackar för tips :D so far en av årets bästa filmer.
  Ang spoilers - jo jag vet att jag är lite speciell när de gäller detta. Ogillar mysterier som jag ibland kan tycka komma i vägen för berättelsen. Jag gillar mer hur det görs än varför. När jag tex läser en pusseldeckare är jag mer intresserad av hur detektiven löser fallet än vem som är mördare - kikar ibland för att få svaret så jag inte behöver lägga tankemöda på detta utan kan njuta avslappnat av storyn. När jag går på konsert skulle jag hjärtans gärna vilja veta setlist i förväg. Mao att veta vem Kaeser Söze är eller veta vem som mördade Laura Palmer innan jag sett filmerna/tvserien spelar inte så stor roll för mig är det viktiga hur det görs. Jag anar att du inte håller med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade den!

   Att jag inte håller med? Både och jag gillar likt du att njuta av filmskaparnas hantverk, men jag gillar också att vara helt, HELT, ospoilad när jag går in till en film. Japp, så det är tvärtom din sentens ovan.

   Men så länge alla kan få det de vill med avseende på spoileragre är allt väl i landet. :-)

   Radera