tisdag 3 september 2019

52 Directors: Kathryn Bigelow


Kathryn Bigelow är skämmig nog den enda kvinnliga regissören i 52 Directors-projektet. Hon är också den första, och hittills enda, kvinnliga regissören som vunnit en oscar för bästa regi. Något är ruttet i Danmark!

Jag upptäckte henne i och med hennes vinst för bästa regi med filmen The Hurt Locker och då visade det sig att hon gjort en actionfilm från nittiotalet som är bland mina "guilty pleasures", Point break.

Topp 2 är fantastiska filmer och helt självklara på sina positioner. Trean och fyra kan säkert byta plats lite då och då. Femman slog ut sexan med ganska god marginal.

Jag hade bara sett tre filmer från henne, men har nu sett tre till inför denna lista.Without further ado...Kathryn Bigelow topp 5
5. Strange days (1995)


Intressant sci-fi med cool idé och häftiga domedagsmiljöer. Är tyvärr inte helt överens om valet av skådespelare. Men sci-fi är ju alltid sci-fi!4. Near dark (1987)


Damn att jag missade denna när den var ny. Hade nog älskat den än mer "back in the 80s". Tre favoriter från Aliens dominerar; Bill Paxton, Lance Henriksen och Jeanette Goldstein. Plus hon den "otroligt vackra" Jenny Wright.3. Point break (1991)


Skön "polis jagar skurkar"-film med Keanu Reeves, Patrick Swayze och Gary Busey. En nostalgi-favorit.2. The hurt locker (2008)


Mycket intensiv film om amerikanska minröjare i Irak. En värdig vinnare av sex oscars; Picture of the Year, Directing, Original screenplay, Film editing, Sound mixing och Sound editing.1. Zero dark thirty (2012)


Helt fantastiskt om jakten på Bin Laden. Otroligt bra regisserat! Grymma skådespelare och en helgjuten produktion. Filmen har en unik närvarokänsla och den berättar en del av en mycket intressant nutidshistoria.Jag har bara sett sex av Kathryn Bigelows tio filmer:

 1. Near dark (1987)
 2. Point break (1991)
 3. Strange days (1995)
 4. K-19: The widowmaker
 5. The hurt locker (2008)
 6. Zero dark thirty (2012)Hoppa nu över och kolla in vad Mr Christian tycker om Ms Bigelows filmer.


13 kommentarer:

 1. Om Bigelow är den främsta kvinnan har vi problem. Tur att det bara är belöningssystemen som har fel.

  Av de tio filmer jag sett är det bara tre som orkar sig över 5/10. Strange Days är som sagt favoriten trots rejäla brister. Point Break och Blue Steel är de andra som är bra, medan hennes sämsta är riktiga bottennapp (The Weight of Water i synnerhet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du får kontra med ett "52 Female Directors"-projekt!

   Strange days är jag lite kluven inför. Den är så sablans lång...

   Blue steel och The weight of water har jag inte sett.

   Radera
  2. För ert projekt är det svårt att se någon mer passa in. Även om det är ett antal kvinnliga regissörer jag tycker överskuggar Bigelow så är det få som skylta med fem relevanta filmer. Särskilt med ett tydligt amerikanskt fokus.

   Jag gjorde en medveten satsning på att få in en kvinna på min topp 20 mest sedda härom året, och det var nästan givet att det blev Bigelow trots att jag inte är något fan. Jag skulle hellre jobba in Claire Denis och Naomi Kawase, men det krävs mycket mer ansträngning att hitta ett tiotal filmer från dem. För att inte tala om riktiga favoriter som Jessica Hausner och Amy Heckerling, som inte är i närheten av att ens ha gjort så många filmer.

   Radera
  3. Jo, det är svårt då. Jag har inte sett tillräckligt mycket av någon av de du nämner. Känner igen namnen hos Claire Denis och Amy Heckerling i alla fall!

   Radera
  4. Jane Campion?

   Sen har vi mina favoriter Andrea Arnold och Lynne Ramsay men de har bara gjort fyra filmer var (än så länge).

   Radera
  5. Kanske, jag har iofs bara sett en av hennes sju långfilmer, Pianot.

   Andrea Arnold: Sett 0 av 4.

   Lynne Ramsay: Sett 1 av 4. Morven Callar, filmfesten 2002 (3/5).

   Radera
  6. Bra exempel. Myglar man in Top of the Lake och Top of the Lake: China Girl på Campion så kan man nästan knåpa ihop en topp fem.

   Sally Potter är kanske rimlig också, även om jag bara sett The Party och Orlando (som är 5/5).

   Radera
 2. Jag skrev nyss att Strange Days var min Bigelow-favorit. Fel! Jag hade ju alldeles glömt bort ZD30. Den är ju grymt bra. Chastains bästa skådisinsats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yup. ZD30 är ju klart starkare än Strange days. Kan vara Chastains bästa hittills. gillade henne i Elenaor Rigby också.

   Radera
 3. Instämmer i att det är två filmer som höjer sig över resten. Har dock en känsla av, och hoppas på, att hon lyckas göra ytterligare någon eller några toppfilmer framöver.

  Finns ett par andra kvinnliga regissörer som gjort någon/några bra och intressanta filmer. Men har svårt att se någon annan (av de jag sett) som lyckats med minst fem som hon har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes två starkaste är såpass bra att jag absolut kommer hålla ögonen öppna när hon släpper nytt. Det vore najs om hon kunde göra något som inte är BOATS igen bara... :)

   Radera
 4. Är lite på Carls bana här. Ingen favvo denna regissör - vare sig Hurt locker eller ZD30 var speciellt imponerande filmer skulle nog vilja kalla dem trista. Strange days är nog hennes bästa so far. Detroit har jag inte sett - kanske passar min smak bättre än Mellanöstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej just det, du är inte så förtjust i krigsfilm om Mellanöstern. Då förstår jag att mina topp 2 går bort. Hehe, jag skulle kalla dem för nästan vad som helst före jag skulle komma fram till "trista"... ;-)

   Radera