måndag 1 april 2013

Bond, James Bond: Moonraker (1979)



Bond nr 11: Moonraker

Utgivningsår: 1979
Regissör: Lewis Gilbert
Locations: London, California, Venedig, Rio de Janeiro, rymden

Plot: Rymdskytteln Moonraker på lån från jänkarna blir kapad från britterna. Bond utreder stölden och stöter på multimiljardären Hugo Drax som i hemlighet planerar att utrota mänskligheten på jorden och starta en ny mänsklighet ute i rymden.

Cast
James Bond - Roger Moore
Dr Holly Goodhead - Lois Chiles
Corinne Dufour - Corinne Clery
Manuela - Emily Bolton
Hugo Drax - Michael Lonsdale
Jaws - Richard Kiel
Dolly - Blanche Ravalec
Moneypenny - Lois Maxwell
M - Bernard Lee
Q - Desmond Llewelyn
Fredrick Gray - Geoffrey Keen


Revy
Någon måste skämta med mig. Menar du att ett gäng om cirka tio filmbloggare har röstat fram Moonraker som en bättre film än Quantum of solace? Ofattbart. Moonraker är oavsett frivillig eller ofrivillig humor tyvärr inte bra. Filmen är faktiskt bra den första tredjedelen, men runt 40 minuter in i filmen startar jönseriet.

Jönseristartpistolen fyras av i slutet av scenen då Bond jagas i sin motordrivna gondol i Venedig. Helt plötsligt blir filmen som en kusin till Jönssonligan eller Göta Kanal. Folk faller i vattnet, fåniga miner, och en massa tönterier när Bond åker omkring med gondolen på Piazza San Marco. De "scratchar" till och med med filmen, dvs juckar fram och tillbaka, på en duva som ser förvånad ut när Bond åker förbi. Tyvärr blir det inte bättre mot slutet av filmen. Fajten ute i rymden med laserpistoler kunde kanske verka spännande på pappret, Star Wars-tider som det var i slutet av 70-talet, men det håller inte för fem öre idag. Det finns fler pinsamma detaljer i denna film, men mer om dem nedan...


Prologen: 7

Filmen startar som sagt bra och prologen är riktigt bra. M frågar Moneypenny var Bond är och hon svarar att han är på väg hem från Afrika. "On his last leg". Klipp till Bond som för handen uppför ett välsvarvat kvinnoben. Only in a Bond movie! Sen kommer den spektakulära scenen där Bond knuffas ut ur planet utan fallskärm, slagsmål i luften ggr två samt en comic relief i slutet med Jaws grimasch och flaxande armar i ett futilt försök att flyga. Som prolog funkar detta bra. Det är sjuhelsikes stunt de gör!
Clip.



Bondlåten + Titelsekvensen: 1

Usch vilken tråkig låt. Shirely Bassey sjunger Moonraker och det känns som att jag aldrig hört låten, så intetsägande är den. Den består av de värsta smöriga toner som kunde hittas från eran. Det är en passande bondlåt, smäktande, svallande. Men jag gillar den inte. Titelsekvensen består av cirkusartister i siluett. Fail.



Storyn: 2

Jag måste ge det till dem, jag kan inte klaga på storhetsvansinnet hos filmens skurk. Drax planerar att utplåna hela mänskligheten och starta om med en grupp av genetiskt perfekta. Storslaget. Problemet med storyn är feltänket med rymdscenerna. Vad tänkte de på? Fast det är lite coolt att de har med rymdfärjor i en film några år före Columbia sköts upp för första gången 1981. De var alltså i samklang med tiden, men detta har åldrats förfärligt. Filmen är allt för farsartad med fel typ av humor, pajaserier istället för karaktärsdriven humor typ igenkännings. Filmen är om man uttrycker sig snällt ojämn.



Bondskurkarna: 6

Jag gillar Drax. Han är en språklig virtuos och filmen är en guldgruva med citat för finsmakaren. Som den storskurk han är, är han dock inte fysiskt skrämmande, nej han ser mer ut som en potentiell pedofil, men han har sin avmätta blick och vassa tunga.


Drax's drabant är Jaws. Han är otroligt stor och ser lite korkad ut i sitt metalliskt blänkande leende. Det etableras redan i prologen att Jaws är med i filmen som en komisk lättnad och inte som ett reellt hot. Därför blir avslutningen då Jaws byter sida för att skydda sin flickvän bara rart och sött.



Bondbrudarna: 5

Dr Holly Goodhead, ännu ett fantastiskt namn på en bondbrud! Hon är NASA-pilot, forskare och CIA-agent i ett. Imponerande, indeed. Ser helt ok ut och har en personlighet. Mina känslor sattes kanske inte i svallning men det finns säker de som gillar henne.


Jag var lite mer sugen på helikopterpiloten Corinne Dufour. Hon spelas av Corinne Cléry som intressant nog spelat huvudrollen i "Historie d'O" några år före Moonraker. Bond belägrar henne i inledningen av filmen och i och med det skriver han på hennes dödsdom. Bisarrt egentligen, men något man får lära sig att leva med om man ska titta på bondfilmer. Scenen när hon dödas av galna hundar är en eljest scen. Denna scen har en totalt annorlunda look and feel jämfört med övriga scener i filmen. Den passar inte alls in, den är inte "Roger Moore"-aktig. Fan, vad jag hatar galna hundar förresten.



Medhjälparna: 1

Man skulle kunna argumentera att både Goodhead och Jaws är medhjälpare till Bond, men jag kategoriserade dem som bondbrud och bondskur respektive. Därmed återstår bara de vanliga gardet. Moneypenny är knappt med, Q likaså. Däremot får vi se både M och försvarsminister Sir Gray ute i fält, men de gör inget spännande så det blir överlag knapert med vitaliserande medhjälpare i denna film.



Actionscenerna: 4

Scenerna i rymden är patetiska. Laserpistoler, say no more. Ljud i rymden? No, say no more! Vad har vi i övrigt? Bond brottas med en boaorm, jakt i mångfacetterad motorbåt på flod i Brasilien, fånig gondoljakt i Venedig eller underhållande fajt mot skrikande japan i glasmuseum? Jag gillade istället de lite lugnare scenerna som den när Bond skjuter ned prickskytten i trädet och den scen jag kom ihåg tydligast, när Bond åker linbana med Dr Goodhead i Rio. Det är den scenen de fajtas mot Jaws. Nej, man ser nog inte Moonraker för dess spänning eller action, filmen erbjuder istället humor om man nu kan kalla det det.



Gadgets: 7

Här har vi desto fler saker att rapportera om. Först och främst har vi laserpistolerna, och de lustiga gummikläderna som man tydligen ska ha om man är uppe på en rymdstation.


Huvudrollen bland gadgets är dock Bond's wrist activated dart dispatcher, handledspistolen han får av Q och som senare räddar honom ur flera knipor inklusive då han höll på att bli helt snurrig i huvudet. Av Goodhead snor han en penna med gift i, bra att ha om man blir attackerad av en gigantisk orm i en damm. En av filmens roligare grejjer var kassaskåpsmanicken utklädd som cigarettetui. Ja, hon hade ett hjärta av guld. Som i förbigående har Bond en smart klocka också, med lite sprängdeg och detonator i. Till sist har Bond en liten spionkamera markerad med 007. Coolers.


Denna kategori är lite lustig, filmens kvalitet är i princip omvänt beroende på betyget i denna kategori. Ni som läst matematik förstår kanske vad jag menar. Men jag får väl löpa linan ut och ge Moonraker ett högt betyg, om inte för kvalitet så för ren kvantitet.


Quotes: 8

Som sagt är Drax en citatmaskin. Jag älskar framför allt de tre första nedan, bland de bästa i hela serien!

Hugo Drax: Look after Mr. Bond. See that some harm comes to him.

Hugo Drax: James Bond. You appear with the tedious inevitability of an unloved season.

Hugo Drax: You have arrived at a propitious moment, considered to be your country's one indisputable contribution to Western Civilization: Afternoon tea. May I press you to a cucumber sandwich?

Hugo Drax: Mr. Bond, you persist in defying my efforts to provide an amusing death for you.

Hugo Drax: Allow me to introduce you to the airlock chamber. Observe, Mr Bond, your route from this world to the next.

Hugo Drax: At least I shall have the pleasure of putting you out of my misery. Poor, desolate Mr. Bond.

James Bond to Drax: Take a giant step back for mankind.


Hostess Private Jet: Any higher, Mr Bond, my ears will pop.

Pilot Private Jet: This is where we leave you, Mr Bond.
James Bond: A little premature isn't it?

Sir Frederick Gray, Minister of Defence: My God, what's Bond doing?
Q: I think he's attempting re-entry, sir.

Dr. Holly Goodhead: James?
James Bond: I think it may be time to go home.
Dr. Holly Goodhead: Take me 'round the world one more time.
James Bond: Why not?


Sista scenen: 6

Bond och Goodhead ligger i viktlöst tillstånd och nicear. Sir Grey och andra högheter slår på audio-video-kontakten med Moonraker för att fira uppdragets slut. Hilarious. Ett klassiskt bondslut, inte så elegant, men helt i stil med filmen och vad bondserien stod för under Moores era.



Jakt i udda fordon
Bonds jakt i motoriserad gondol var sannerligen udda. Men priset i denna film går givetvis till jakten i rymdskyttel. Vi får verkligen hoppas att denna film aldrig utmanas inom denna kategori, någonsin.



Sammanfattning

Sedd som ren komedi och på grund av underhållningsvärdet i Draxs torra kommentarer är denna film helt ok. Som bondfilm har den mycket i övrigt att önska. Sista delen av filmen gör att jag inte ens kan ta den på allvar. Det är dock inte tal om en etta, det finns bra många filmer som är mångt mycket värre än denna. Moonraker är inte ens den svagaste bondfilmen jag sett om hittills. Den äran har Octopussy.

Totalsumma: 47
Betyg: 2/5

25 kommentarer:

  1. Haha, det är väl lite typiskt för både Monnraker och Jaws att jag ju minns honom jätteväl, men inte en chans att jag hade kunnat säga vilken film han var med i :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, härlig kommentar. Men du kommer givetvis ihåg att Jaws är med i två bondfilmer? Så här kommer dagens triviafråga, vilken är den andra (första) filmen han är med i?

      Radera
    2. Ja, någonstans ringer det två klockor med Jaws (där han givtevis var med i Moonraker och ingen annan film!), men vilken andra...? Ehhh, The Spy Who Loved Me?

      Radera
    3. Jaaaa. Full poäng! :-)

      Radera
    4. Åh, det var en lyckosam gissning. Jag kanske borde ha köpt en Lotto-rad igår ;)

      Radera
  2. Sant, det blir lite för mycket humor på sina håll, men senast jag såg den insåg jag att den har tillräckligt mycket positivt för att vara lite underskattad i Bond-serien.

    Bondlåten - Hmm, jag tycker den passar bra. Det är en skön låt och även om det inte är så mycket drag i den så håller den bra.

    Storyn - Inte så pjåkig tycker jag. Visst har man passat på att rida på Star Wars-vågen, men det funkar bra. Effekterna var bra för den tiden och blev även Oscarsnominerade.

    Bondskurkarna - Drax ÄR bra och Lonsdale spelar honom minnesvärt. En av de bättre huvudskurkarna i serien. Jaws är helt ok han med, även om jag inte heller är så förtjust i att han blir god. Sen har man också Chang som man inte får glömma. En sidekick som även han funkar.

    Bondbrudarna - Gillar nog också Corinne mer än Holly, men som jag minns det får Holly mer utrymme. Sen har jag skrivit upp en Manuela, men henne minns jag inte något av just nu...

    Just det, den där hundjakten ute i skogen är inte alls dum. Nu när du nämner den minns jag den klart och tydligt och att den är ganska grym.

    Inspelningsplatserna - Här bjuds man på Rio, Venedig och Ken Adams härliga interiörer som är lika bra som vanligt. Alltid ett plus till detta när det är lyckat i en Bondfilm.

    Även om allt inte funkar i filmen, som några sämre scener i Venedig (scratchingen t.ex.) så gillade jag denna mer än jag trodde jag skulle göra när jag såg om den. Moonraker lyckas med Bondkänslan och göra det hela till ett skönt (rymd)äventyr, inte alls fel. Betyget ligger på mellan en stark trea och svag fyra faktiskt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svag fyra!!! What? Här har vi totalt olika åsikt. Jag menar, jag kämpar för att lyckas övertyga mig själv att Moonraker inte är den SÄMSTA av alla bondfilmer! :-)

      Men som du säger, Drax är skön, jag gillar honom. Moore är kul om man är inställd åt det humoristiska på skalan.

      Nej, den får ingen fyra, men den kommer inte sist heller!

      Men misströsta icke, om några dagar kommer vi tillbaka ner på jorden. Även om den inte räcker till... ;-)

      Radera
  3. Detta är en av de sämsta Bondfilmerna, men är inte säker på den vinner den kategorin.
    Det finns några bottennapp till. Då räknar jag givetvis inte in de inofficiella filmerna som verkligen är usla.

    Rymdfilmer var på ropet under andra halvan av 70-talet; 'Star Wars IV' och 'Närkontakt av tredje graden' slog rekord och därför ändrade EON sina planer.
    Deras nästa film, 'For Your Eyes Only' sattes på is (det var ju denna film som hade utannonserats till nästa film i slutet av 'The Spy Who Loved Me') och de började rota ibland Flemings böcker efter något de kunde använda.
    De hittade boken 'Moonraker' som trots titeln inte handlar ett dugg om rymden, men det kan man ju ändra på...
    Så därför gjordes denna film - och 'For Your Eyes Only' fick vänta två år till att börja spelas in.
    De har ju även lagt in en referens till 'Närkontakt...' då de använder tonerna till 'Also Spracht Zarathustra' till dörrlåset.



    Förra filmen, The Spy Who Loved Me, blev den största succén hitills i Bondserien och det märks att de tagit många element från den filmen för att försöka upprepa receptet - men misslyckas så katastrofalt. En stor del av misslyckandet är givetvis den farsliknande humorn som inte alls passar in.
    Några av dessa likheter är att skurkens plan är densamma (ödelägg jorden och bygg upp en ny civilisation på havets botten / en rymdstation), Bond tar hjälp av en stor anfallsstyrka för att ha ett litet krig med skurkens män och tom slutscenen är samma! (Bond har sex inför hans överordnande).
    För att inte tala om att de tar med Jaws igen. Fast allt som var bra med honom i den förra filmen har förlöjligats i denna. jag gillar inte att han blev god - och börjar dessutom prata!



    Bondlåten funkar för mig.
    Dame Shirley Bassey har en underbar röst - även om detta är den sämsta av hennes tre Bondlåtar.


    Bondbrudarna: gillar också Corinne bättre än Holly. Och Corinnes död är bra, även om den inte riktigt passar i denna humor-Bondfilm.
    Mauela, MI6's representant på Station VH, är helt OK.


    Båtjakten i Venedig är helt OK - tills man börjar köra på land. Då blir det att ta fram skämskudden igen... :-/


    Nej, denna film är inte speciellt bra. Tur att klipparen John Glen får uppdraget att regissera nästa film och styr upp det hela igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, det verkar som att vi tycker helt lika om denna. Skönt! :-)

      Jag tänkte inte på kopplingen till Närkontakt... Men det var en schysste blinkning.

      Jag kan tycka att det nog var bra att de väntade med att göra For your eyes only. Det hade varit svårt att komma efter Älskade spion. Nu blev den av mina favoriter när jag växte upp. Vi får väl se hur den ter sig vid omtitten vad det lider...

      Jag kommer avsluta detta projekt med topplistor i kategorierna och en total ranking mellan filmerna. Moonraker kommer ligga i botten och gnabbas, men den har i alla fall en film bakom sig, som jag redan avhandlat...

      Radera
  4. Jamen det var ju han (Drax) jag menade! Jag minns inte allt fran denna filmen och jag kommer knappast att se om den. Vad ar det for rymdskytteljakt? Ar det nar en oppnar sig som en val och svaljer en annan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså, det var HAN du menade! När då?

      Nej, de jagar "bomberna" med det giftiga som är på väg in i jordens atmosfär. Bond och Goodhead jagar efter de tre som skickats iväg mot jorden, och skjuter ner dem med Monnraker's laserkanon, en efter en.

      Radera
    2. Frans: du tänker på rymdskyttlarna i 'You Only Live Twice'. :)

      Radera
    3. ah, but of course, i japan!

      Radera
  5. Jag forsokte beskriva honom per telefon om du minns.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, minns det inte. Vi får ta det nästa gång vi snackas vid...

      Radera
  6. Håller med om mycket av det du skriver men denna film räddas av tre saker från totalt haveri:
    Hugo Drax: Vilken man! En levande citatmaskin :) Just gurksmörgåsscenen hör till mina favoritögonblick i serien.
    Fram tills att gondolen går upp på land är det en bra Bondfilm och hade möjligtvis kunnat bli en av de bättre om man inte spårat ur.
    Den är in sina stunder så dålig att den blir bra.
    Lite mer fakta och vad jag tycke skickar jag med här.

    http://filmitch.wordpress.com/2011/03/08/bondtema-moonraker-1979-storbr/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi5 på den, vi har väldigt liknande upplevelse av filmen. Jag smålog lite när när du skriver om Moores ålder och huruvida han ska orka med aktiviteterna i och utanför sängen. :-) Verkligen en relevant fråga!

      Men aj då, är Diamonds are forever farsartad? Jag kommer inte ihåg. Det är ännu en film jag inte kommer ihåg ett jota av. Men ska väl ta och se den snart...

      Vilka tre saker räddar Moonraker?

      Radera
    2. Skriver under på att Diamonds Are Forever inte är särskilt bra. Förmodligen den sämsta av de gamla Bond-filmerna (alltså fram till Brosnan).

      Radera
    3. Hehe, ok, då ska jag vässa penna extra vass inför titten på Diamonds... ;-)

      Radera
  7. Oj var lite otydlig:
    1. Hugo Drax
    2. Det är bra som Bondfilm fram till Gondolscenen.
    3. Därefter är den stundtals så dålig att den blir bra.
    Diamonds är gjord med ett allt för gott humör kan man nog lungt påstå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, nu ser jag. Håller med om 1 + 2 i allra högsta grad. 3 kan jag nog också hamna i om jag skulle se om den någon gång till...

      Radera
  8. Som vanligt ytterst matnyttig text!

    Förnuftet må kanske stödja din tes här, men det är något med hela rullen som gör att jag alltid tyckt om den... kanske de pajiga rymdscenerna, kanske den globetrotter-känsla som infinner sig...? Jönseri med glimt...?

    Kind of like it! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt. Ibland säger magen något helt annat än hjärnan...

      Då kanske dagens film också faller dig på läppen?? :-D

      Radera