söndag 5 augusti 2012

American Reunion (2012)


Oh, Finch's mom!

Jag har alltid varit ett stort fan av de tre första American Pie-filmerna. Trilogin kom ut runt milleniumskiftet. Därefter mjölkades hyrvideomarknaden med ytterligare några uppföljare där ingen av huvudkaraktärerna fanns med, ren rip off alltså. Men nu 2012 tretton år efter den första filmen kommer här en uppföljare med alla de välkända figurerna - American reunion.

Jag såg den första American pie på ett vandrarhem i Colorado under den stora bilresan i USA år 2000. Vid sidan av att filmen var helfestlig var den också mycket överraskande. Jag satt tillsammans med en blandning av inneboende på vandrarhemmet och jag kände inte någon av de andra som såg filmen. Nakenhet och explicita sexscener är lite mer förbjudet i den amerikanska kulturen som ni vet, och reaktionerna på filmen var hejdlöst underhållande. Att se filmen i den miljön var en höjdare.

Om den första American Pie var fräsch och överraskande, är American reunion nostalgisk och överraskande. Jag hade inte så höga förväntningar på filmen men jag tyckte att det skulle bli kul att återse alla de lustiga karaktärerna; Jim och Michelle, den odräglige men charmige Stifler, den pompöse men charmige Finch, den mjuke och charmige Oz, den mjuke och töntige Kevin, satmaran Vicky, bombnedslaget Nadia, Stifler's Mom, The Sherminator och sist men inte minst den välmenande Jim's Dad.

Jag fick en stor dos av nostalgi. Det kändes härligt. Men samtidigt överraskade filmen mig faktiskt lite med att vara så grov. Egentligen borde jag väl inte låtit mig överraskas men den lyckades med det. Jag tänker tex på scenen med Stifler och en kylbox på stranden. Gross. Awesome! Gross.

American pie-filmerna har alltid varit over the top, men samtidigt har de haft hjärtat på rätt ställe, det vill säga de har varit varma goa filmer som jag kunnat ta till mig och känna varmt för. American reunion kommer inte upp i klass med de tre första filmerna, men den kommer nära. Den är bitvis rolig, bitvis inte helt lyckad. Mycket av humorn bygger på återseenden av välkända karaktärer och skämt som byggs upp från den äldre trilogin. Men jag fann mig underhållen och på mycket bättre humör efter jag sett filmen än före, så jag ger utan tvekan American reunion tre sexskämt av fem möjliga.

Betyg: 3/5

4 kommentarer:

 1. Jag tycker också om de tre första, de lyckas på ett geniunt sätt att vara rätt roliga. Nostalgifaktor är kanske inget man direkt tänker på i den här serien, men det ska bli kul att se den. Någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de är roliga på ett rättframt och ärligt sätt.

   Nostalgin kommer fram först i denna filmen... Mycket nöje!

   Radera
 2. Gillade första filmen men sedan tog det stopp men första filmen är en mkt rolig film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför tog det stopp? Du läste väl inte finkritikernas ord om filmerna?? Tvåan är kul men ett snäpp ner. Trean, American wedding är en höjdare. Jag tycker nog att du kan ta och se dem. De är bra.

   Radera