måndag 9 april 2012

A Life In Music - 1984


Sommarolympiaden hölls i Los Angeles och på invigningen kom en gubbe i raketdräkt flygande och landande inne på arenan. Precis som i Åskbollen!


Marillions andra skiva Fugazi är en av mina favoritskivor. Den må vara resultatet av ett stressat band som skyndade sig att göra uppföljaren då de ville dra nytta av framgången de haft med första skivan. Trots detta innehåller den några av Marillions bästa låtar. Gitarrsolot i Incubus är sagolikt bra. Avslutninsgspåret och tillika titellåten Fugazi är en mäktig låt och en publikfavorit på konserter. Fugazi
Roger Waters la ner Pink Floyd 1983. Kvar i byrålådan hade han sin tredje opera (efter The Wall och The final cut). Han inledde sin ojämna solokarriär med The pros and cons of hitch hiking med ett helt nytt kompband, där Eric Clapton ersatt Gilmour på guran. Hela skivan går i valstakt något som kom väl till användning när Per W lärde mig dansa vals inför naturvetarbalen i Uppsala i slutet av 80-talet. 5:06 AM (Every strangers eyes)The Waterboys andra skiva A pagan place innehåller den låt som jag först fastnade för med det skotska bandet. Jag har för mig att det var syrran Pernilla som hade skivan inspelad på något kassettband och att vi lyssnade på det i hennes rum "hos tanten". Låten i fråga är Mike Scotts historielektion om Stalins brott mot sitt folk i den sorgliga Red army bluesFör detta år hittade jag bara tre skivor som jag vill ha med, men det finns en hel del låtar som kommer med som bonuslåtar!

The Alarm var ett band som jag lyssnade på en del. Bland annat var jag och Pernilla på konsert med dem nere i Göteborg tidigt 1986. Jag minns att vi stannade och åt hamburgare på den där grillen, "E6:an", som numera är nedlagt. På konserten spelade de säker denna låt: The stand

Freda' lyssnade jag lite på en kort, kort period runt 1987-88. Jag satt kanske hemma hos Plymschen på Ringvägen i "lustans gränd" och lyssnade på Uno och killarna i höjdarlåten En människa

Nena och hennes 99 luftballonger spelades redan i Skövde när det begav sig. Låten var något av en fluga 1984, men den lämnade inga större spår efter sig. 99 luftballons

I samband med svältkatastrofen i Etiopien samlades musikeliten och producerade en singel som står sig än idag. Kommer ni ihåg alla som var med? Paul Young, Bono, George Michael, Sting, Simon LeBon, Boy George, Midge Ure, Phil Collins och Sir Bob Geldolf...
Band Aid Do they know it's christmas
Musikvideon Do they know it's christmas

Filmen "Against all odds" med Jeff Bridges och läckerbiten Rachel Ward var en av årets bästa filmer. Phil Collins titellåt är smäktande och otroligt passande till slutscenen. En slutscen som nästa konkurrerar med slutscenen i "Roman holiday" som mest bitterljuva sluten någonsin. Tag fram näsdukarna, det kan bli dammigt i rummet nu... Against all odds

Årets Depeche-video: Master and servant

Jag höll på att glömma Madonnas MTV Awards-debut med sin monsterhit från detta år: Like a virgin

Snart fortsätter vi med 1985 och då blir det en till synes hög dandy, en förlorad barndom och mycket, mycket mer. Ha de!

12 kommentarer:

 1. Ack, du saljer nena lite kort; underbar lat om manniskans vansinne, men glad att den ar med i alla fall. Oklart hur du kunde glomma denna dock, paskyra?

  SvaraRadera
 2. Fotoromans? Nä inte på min karta. 80-tals synth-pop? Trodde inte att det var din kopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite poppig melodi men annars ar hon mest rockig med heta texter, mer om det senare om du inte blockerar mig forst.

   Den laten ar lustig for det ar en ganska deprimerande handling till den intetsagande titeln och det glada oforargliga ackompanjemanget med bisarr mandolin i bakgrunden. Refrangen ar trallvanlig och svar att fa ur huvudet.

   Radera
  2. Frans: nu är du ute och snurrar till det i mello-trakter igen...

   Radera
  3. Vad betyder det? Jag googlade och det som kom upp var tractor-pulling i texas.

   Radera
 3. Jag såg faktiskt Waters live när han var i Stockholm med P&C turnen. Jag gillade dock de Pink Floyd låtar han körde bäst. Pagans place skivan är bra mina favoriter är titellåten samt Church not made with hand (även det en bra låt att inleda ett blandband med). Fastnade aldrig för vare sig The Alarm & Freda med luftballongerna gillade jag även om videon är skrattretande dålig i sin amatörism.
  Nu nämnde du även den första DM låten jag fann OK - fastnade lite sent för den gruppen.
  Du tog inte med Weird Als "Like a surgeon"? ;)

  SvaraRadera
 4. filmitch: Jag hörde om Waters Stockholms-konserten på radion men insåg inte vidden av mitt beslut att inte ta mig dit upp. Det är en av de två konserter som jag allra mest gruvar mig för att jag missade.

  Jag håller med om att det finns bättre låtar på A pagan place, men Red army blues var min "ingång" till Waterboys så den fick va med.

  Jag började inte lyssnade så mycket på DM förrän ganska nyligen, men jag har ju en kronologisk lista, inte som din lista - biografisk.

  SvaraRadera
 5. Återigen många klassiker, Nena har ju verkligen gått till popkulturhistorien, eller åtminstone låttiteln. Allt som refereras till i Scrubs tillhör popkulturhistorien ;)

  Do they know... är förstås otroligt välbekant, den kommer absolut att finnas med på min lista också. Men borde du inte ha tagit med den svenska "hård"rocksversionen också? http://youtu.be/dBZ2NdNR-JM

  SvaraRadera
 6. Hehe, den låten och videon har jag varken hört eller sett. Ofantligt kul att alla har i princip samma frisyr, killar som tjejer. Det var tider det, det gamla härliga 80-talet, pudelrockarnas årtionde!

  Men nu fick du mig att komma ihåg att jag helt missade den viktigaste skivan för 1981! Hur gör jag nu? Går tillbaka och editera antar jag. Sablans åsså.

  SvaraRadera
 7. Det var som fasiken, lyckades jag producera något i musikväg som var obekant för herr Fripp?! Nu vart jag allt lite stolt över mig själv :D

  SvaraRadera
 8. Sofia: åjo, nu ska vi inte överdriva. Jag kan inte allt, eller ens speciellt mycket om musik. Men det jag kan, det kan jag.

  SvaraRadera