fredag 1 april 2011

Carlos - TV Mini-Series (2010)


"Demonstrations never change a thing."

Jag hörde om "Carlos" för första gången på Filmspottings årssammanfattning av 2010. Filmen nämndes då som en av årets bästa filmer. "Carlos" är en låååång långfilm, eller rättare sagt så långa att den delats upp till tre långfilmer. Åskådaren informeras före filmerna att berättelsen baseras på historisk fakta och journalistiska undersökningar men att flera delar av berättelsen och huvudpersoners relationer är fiktion. Filmen är regisserad av fransmannen Olivier Assayas.

Den första delen visar Carlos tidiga karriär under första halvan av 70-talet. Han arbetade då som en del av PFLP's europeiska nätverk. Carlos utbildades i Sovjetunionen och därefter arbetade han sig upp inom diverse kommunistiska och palestinska terroristnätverk. Han och hans kumpaner genomförde några lyckade och några misslyckade operationer. De var ekonomiskt understödda och beskydda av nationer som Irak, Libyen, Syrien och det kommunistiska östeuropa.

Den andra delen fokuserar mycket på attacken på OPEC konferensen i Wien 1975 där Carlos grupp kidnappade en hel drös folk och till slut hade ihjäl tre stycken av dem. Efter detta var Carlos på topp, men interna motstridigheter gick honom emot och han började sakta dala i popularitet bland terrornätverken. Den sista delen handlar om en "stor" mans förfall tills slutet 1994 då franska agenter fick tag på honom i Sudan där han gömde sig från rättvisans långa fingrar.

Filmerna är ganska informativa. Självklart måste man se dem medveten om att det mesta kan vara ren fiktion. Carlos presenteras som en notorisk kvinnokarl som hade svårt att hålla sig till en kvinna, eller en flaska för den delen. Han bör också varit karismatisk och en god agitator. De har fångat tidsandan mycket bra i filmerna. På det sättet påminner de mig ganska mycket om Spielberg's "Munich".

Jag tycker dock att ca fyra och en halv timme är lite väl långt att spendera på denna man. Man måste nog ha ett specialintresse för tiden, eller de politiska åsikterna (någon?), för att riktigt njuta av dem.

"Carlos" får två imperialistiska kapitalistiska svin av fem möjliga.

Betyg: 2/5

2 kommentarer:

  1. har också sett den men då den nedklippta versionen som jag inte var så förtjust i, kanske hade jag gillat 4.5 timmar?
    http://filmitch.wordpress.com/?s=carlos

    SvaraRadera
  2. Nä, troligen icke. Din revy passar bra in på den långa versionen också. Jag gillar speciellt din beskrivning av hans "damer".

    SvaraRadera