tisdag 18 oktober 2011

Britney Spears - Globen, Stockholm (2011)


Britney Spears på Globen, Stockholm, söndagen den 16:e oktober 2011

It's Britney, bitch.

Jag och systerdottern Clara var på Britney Spears på Globen i söndags. Det var jättekul att få ta med Clara på denna spektakulära show. Det var den första "stora" konsert Clara varit på och det var också hennes första besök i Globen. Good times.

Efter att vi kollat in våra sittplatser i sektion A19 gick ett varv inne i Globen. Där i en kioskkö träffade vi på Idol-Olle och Idol-Emil. De var ju där för att senare dansa uppe på scenen under en av låtarna i Britneys show. Jag tog ett kort på Clara med killarna. Vi får väl heja lite extra på dem i Idol efter detta antar jag (heja Amanda P!).


Efter lång väntan och två trista förband gjorde Britney äntligen entré. Hon är en ikon och det gick liksom en susning genom publiken när hon kom in. Det var svårt att inte bli lite "star struck". Både flickor i ung ålder och glada pojkar med alla möjliga läggningar skrek "Britneeeyyy". Hon är häftig och trots att hon inte snackade så mycket mellan låtarna gav hon ändå ett mycket gulligt intryck. Man vill liksom att hon ska lyckas, Britney-tjejen. Hon var verkligen inte tjock. Hon är sexigt kurvig, och jag tycker Britney har snygga ben.

Att denna konsertrevy börjar behandla hennes utseende istället för hennes sång har sina poänger. Britney kommer aldrig att kunna konkurrera med en artist som Madonna. Hon sjunger svagt. Mycket är förinspelat och hon sjunger duett med en inspelad version av sig själv mest hela tiden. När hon sjunger själv och live var det svagt i bemärkelsen lågt och lite tveksamt. Hon dansade inte heller som i fornstora dagar, konditionen räckte nog inte till. Men det var inte det viktigaste i en show som denna. Det är showen som är poängen, en blandning av videokonst och teater. Detta var en varité spectaculaire, inte en sånguppvisning.


Showen började med en film med Britney som en Jason Bourne-agent. Hon jagas av poliser och fångas. Under resten av showen visas korta filmsnuttar under Britneys kläd- och scenbyten. Det är scener från fängelset och den sliskiga fångvaktaren. Och det är gott om dessa korta pausfilmer. Hon kör många stilar och miljöer på scenen, en japansk scen, en ur fornegyptisk miljö, under en låt är hon Marilyn Monroe, hon kör lite S&M och så vidare.

En kul episod var då de tog upp en glad kille, Tommy, på scen och Britney dansade exotisk dans, a la pole, med honom och avslutade med att linda benen om honom. Han såg både chockad och överlycklig ut samtidigt. Bilder från en annan konsert:


Låtvalet var helt ok. Hon spelade många låtar från senaste skivan som ju faktiskt är mycket bra! Hon körde bara några av de äldre hitsen, bland annat "Toxic", "Womanizer" och "Baby one more time". Hade det varit allt hade konserten varit svag, men avslutningen var helt spektakulär och hon avslutade på topp.


Sista extranumret var "Till the world ends". Smakprov. Det var faktiskt en magnifik avslutning, som om hela showen varit ett enda långt förspel och det sista framträdandet var konsertens orgasm. Britney flygande uppe i luften med påhängda vingar som en ängel framför projicerad film som visade atombombsexplosioner i slow motion. Hela publiken var uppe och dansade och scenen glittrande av ett vattenfall av tomtebloss. Där var några rejäla explosioner och det hela avslutades med konfetti över publiken. Mycket häftigt och bra!

Och för er som undrade, JA, hon klarade sig. Den sista pausfilmen under showen visade Britney som den femme fatale hon är, ta sig ut ur fängelset och döda den sliskiga fångvaktaren. Jag hoppas bara att hon lyckas med den bedriften i sitt verkliga liv också.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Väldigt roligt att läsa om Claras och din konsert. Clara är fortfarande lite igång på showen och musiken, hon nynnar oavbrutet på olika BS hits.
  Supertack igen för att du gav det här till Clara och för att du tog så bra hand om henne (gulle dej som körde upp henne hit mitt i natten!)
  Vi hörs,
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bara supertrevligt att få vara med på första stora konserten som Clara var på.

   Radera