lördag 8 oktober 2011

Friday Night Lights - Season 5 (2010-2011)


Clear eyes. Full hearts. Can't loose.

FNL är en av mina favoritserier och dess första säsong är en av de allra bästa seriesäsongerna alla kategorier. De första två säsongerna höll högsta klass och den tredje säsongen var nästan lika bra. Serien har alltid varit en favorit bland kritiker och den har haft en trogen fanbas. Efter nedläggningshot bestämdes efter den tredje säsongen att serien skulle få två säsonger till men efter säsong 5 skulle det vara slut. Det var skönt för det är bättre att serier får ett väl planerat avslut istället för ett abrupt avklippt sådant. Tyvärr ändrade serien karaktär under säsong fyra och fem och dess oemotståeligt förförande kraft avtog något. Jag avhåller mig att beskriva varför för er som inte vill bli spoilade.

Serien är en renodlad drama om människorna i och runt ett high school football-lag i en stad i västra Texas. Serien bygger löst på boken med samma namn. Boken filmatiserades också 2004 med Billy Bob Thornton i huvudrollen som coachen, men den har mycket litet med tv-serien att göra och vice versa (även om några av skådespelarna återtar sina roller i serien!). Just skådespelarna är serien styrka, den har en helt makalös rollbesättning. Skådespelarna passar oftast så bra för sina respektive roller att de kunde vara födda för att spela dem. Jag blev fascinerad under första säsongen över dialogen och att serien överraskade mig som åskådare om och om igen.


Mina favoriter i serien är nr 33 Tim Riggins (Taylor Kitsch), coach Taylor (Kyle Chandler), Tami Taylor (Connie Britton), Tyra (Adrianne Palicki) och Buddy Garrity (Brad Leland). Sen skadar det ju inte att Minka Kelly spelar en stor roll i de inledande säsongerna. Låt oss säga så här: ögongodis!

Jag kan varmt rekommendera första säsongen av Friday Nght Lights för er som gillar serier som West Wing och Firefly samt om ni kan acceptera att det inte finns några vampyrer i serien.

Teaxas forever!

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Jag borde verkligen se denna serie då jag gillar både West Wing och Firefly. Blir ännu mer peppad efter din lyriska beskrivning här...

    SvaraRadera
  2. Plymen: det tycker jag att du ska göra!

    SvaraRadera