tisdag 6 september 2011

Enemy Of The State (1998)


Because you made a phone call.

Efter tre romantiska komedier kommer nu tre svettiga thrillers från i somras. Den första revyn har jag redan skrivit, den om den underpresterande "The Firm" med Tompa Cruise. Redan när vi såg "The Firm" tänkte jag att en film som "Enemy of the state" är mycket bättre. Och som av en händelse gick just den filmen några dagar senare på en av Frasses många filmkanaler. Vi bänkade oss med spänning. Kom jag ihåg rätt? Var detta en bättre film?

Jodå, den är bra, helt ok. Är inte detta egentligen en typisk thriller från 90-talet? Gediget hantverk, lite polerad yta och ganska spännande. Allt det där stämmer för övrigt in på många filmer av regissören Tony Scott. Will Smith är bra i rollen som den jagade mannen. Jag känner verkligen för honom så de lyckas väl med karaktären.

Filmens höjdpunkt är alla scener med Gene Hackman. Det verkar vara allmänt vedertaget att Hackman här spelar en äldre version av karaktären Harry Caul från Francis Ford Coppolas film "The Conversation" från 1974. Harry har givetvis bytt identitet för att undgå avlyssning eller spårning av "the man". Hackman är i alla fall mycket underhållande i denna film.

Tyvärr finns det ett filmens lågvattenmärke också och det är skådespelerskan i rollen som Will Smiths fru. Hon är oerhört enerverande. Varför han inte slog sig samman med Hackmans karaktär och gick under jorden för att komma ifrån henne var för mig helt ofattbart. Vilken oändligt jobbig person, hon, frun. Den relationen, karaktären, drar ner betyget ett helt snäpp.

Jag ger trots allt "Enemy of the state" tre minneskort av fem möjliga.

Betyg: 3/5

What the hell is happening?
I blew up the building.
Why?

7 kommentarer:

 1. Hihi, ååå vad roligt, jag såg nämligen The conversation igår och har precis skrivit klart recensionen.

  Vi har lite samma jämförelser, fast tvärtom. Ja, du får se när den kommer upp på bloggen. Tror det blir på fredag.

  SvaraRadera
 2. Åh, vad kul. Ser fram emot din revy.

  SvaraRadera
 3. Här är den:
  http://www.fiffisfilmtajm.se/avlyssningen/

  SvaraRadera
 4. Den här verkar ju väldigt trevlig. Har alltid blandat ihop den med Enemy at the Gates, vilket inte har varit den här filmens fördel.

  SvaraRadera
 5. adeepladde: håller helt med, Enemy at the gates var inte rolig. Den började bra med en maffig scen då de tog sig över floden, men sedan utvecklades krigsfilmen till en ganska trist triangeldrama...

  SvaraRadera
 6. Haha, kul notering med frun. Det stämmer, även om jag inte störde mig lika mycket på henne. Dock hade det varit kul om Will Smiths karaktär vill gå under jorden för att komma ifrån henne ;)

  När en svag fyra, men "skurkarna" kunde/borde varit mer professionella i vissa sammanhang. Det drar ner betyget en del. Men Hackman höjer det nästan på egen hand.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2014/02/enemy-of-state.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL, ja just det! Frun! Hon var jobbig som fan. Hade glömt det. Bra att ha gamla texter som denna att gå tillbaka till när man tänker på en film man sett för ett tag sedan.

   Radera