lördag 10 september 2011

Runaway Jury (2003)
Gentlemen, trials are too important to be left up to juries.

Precis som med "The Firm" är "Runaway jury" en filmatisering av en John Grisham bok. Och än en gång kastas vi in i advokaternas processstyrda värld. Här handlar det om ett stort och massmedialt uppmärksammat mål där änkan till ett brottsoffer driver ett civilmål mot vapentillverkaren av det skjutvapen som användes i brottet. I Grishmans bok är det tobaksindustrin som står vid de anklagades bänk. Jag är inte helt säker, men jag tror att Grisham skrev sin bok där tobaksindustrin får på nöten före det skedde i verkligheten. Kan man våga hoppas att filmen på samma sätt är en föraning till att vapenindustrin i USA får smisk i framtiden?

Vi har här en stjärnspäckad rolllista där Gene Hackman och Dustin Hoffman reprersenterar det gamla gardet. Filmen stjärnor, och behållning, är dock John Cusack och Rachel Weisz. Vilket fantastiskt par! Tompa Cruise och den där mörkhåriga Jeanne i "The Firm" har inte en chans. Det sprakar om Cusack och Weisz. Och javisst, båda är personliga favoriter hos mig, det är sen gammalt. Dessutom finns det flera bra bi-roller i filmen, speciellt Jeremy Piven som jury-utgallrings-experten.

Detta är en thriller och den är ganska spännande lite då och då. Men man kanske inte tänker på spänningen så mycket egentligen. Filmen är en traditionell "domstols-film", med alla dramaturgiska knep som ingår i den världen. Det mesta känns igen, och även om vi sover tryggt om natten, och kan hantera sanningen, så blir det ändå inte riktigt lika spännande och medryckande.

Filmens styrka är John Cusack och Rachel Weisz. Men framför allt Cusack. Han spelar precis den roll han spelar som bäst. Och då kan man inte klaga allt för mycket.

Jag ger "Runaway jury" tre manipulerade jurysar av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. "Filmens styrka är John Cusack och Rachel Weisz. Men framför allt Cusack."

  Du vet vad jag tycker om Cusack och just precis nu tänker jag leva efter den gamla devisen "kan jag inte säga något snällt så håller jag tyst" ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Men de är ju så härliga! Jag såg Cusack som gäst hos James Lipton på "Inside the actors studio" häromveckan. Vilken underbar timme!

  SvaraRadera
 3. Jag har absolut ingenting emot Rachel Weisz, ingenting alls. Hon är jättebra och lyllo henne som har sån tur med snubbar också (Darren Aronovsky är ju pappa till hennes son och nu är hon gift med Daniel Craig). Men den andra tjommen. Hua.

  SvaraRadera
 4. Håller absolut med dig om Rachel och John samt omdöme generellt om denna film, men inte dess relation till The Firm

  http://bilderord.wordpress.com/2010/12/15/runaway-jury-2003/

  SvaraRadera
 5. Det var ett tag sen jag såg denna filmen men jag tyckte att den var riktigt bra. Kanske dax igen. John Cusack såg jag också hos James Lipton på "Inside the actors studio". Han är underbar. En kille med mycket film i sig som går sin egen väg.

  SvaraRadera
 6. Conny: Välkommen. Jag håller helt med om din bedömning av Cusack. Han verkar få säga till mer om filmerna han medverkar i än många andra "vanliga" skådisar.

  SvaraRadera