måndag 26 augusti 2024

Shinypodden - Pale Rider


Äntligen har den nya datorn kommit på plats och poddarna kan åter flöda. Folket jublar! 

Här har vi Frasses andra val som är den första western under denna säsong. Mycket nöje.

Shinypodden hittas där poddar finns, eller här.


11 kommentarer:

  1. Intressant om en film jag ännu inte sett. Jag gillade funderingarna huruvida Clintan kan kallas för en hjälte eller inte. Det låter som att han i den här filmen kanske försökte göra någon slags mellanvariant av en roll som man annars skulle vara ganska van att se honom i -- hämnaren som också hetsar olika grupper mot varandra? Men med en mer andlig/religiös touch, vilket kanske inte blev så lyckat i slutänden? Det låter som om rollen skulle ha behövt vara lite mer tillbakadragen för att argumentera icke-hjälte-vinkeln?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Clintans karaktär är ju någon form av hjälte i alla fall. Han hjälper de svaga. Samtidigt lämnar han dem i slutet av filmen. Jag kommer inte ihåg exakt hur vårt resonemang gick i samtalet. Kanske Joel eller Frans kan fylla i luckorna?

      Radera
    2. Det finns ju manga satt att se pa det. Det jag tycker ar rimligast ar att clintan ar en ande som oppnar porten till undergangen. En pastoral idyll lever i utkanten av verkligheten; industrialismen knackar standigt pa dorren med diverse konflikter som foljd. Nar clintans karaktar frammanas for att hjalpa dem, ar det inte bara hjalp de far. Dar ar ett svart lok i slaptag, med ondskan personifierad ombord...

      Radera
  2. Lite synd att ingen hade sett Shane, men samtidigt kul att ni kunde ha en diskussion fri från jämförelser med den. Det är annars väldigt fascinerande hur lika filmerna är strukturellt, men hur olika de är tematiskt. Shane handlar mycket mer om huruvida han är en hjälte eller inte, så det finns spår av det även här men det passar absolut inte in med det bibliska filter Clintan lagt på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Shane är en av mina skäms-filmer. Har många gånger tänkt se den men slöheten har vunnit. Jag får jacka upp den på listan rejält.

      Radera
    2. Jag kan tillägga att jag uppskattade att Sjunde inseglet drogs in i diskussionen, även om de inte nödvändigtvis behandlar samma frågeställningar. Jag tycker att Pale Riders problematik läggs fram fantastiskt fint när Megan reciterar Psaltaren 23 med sina små tvivlande kommentarer. Att de sedan rör ihop hennes sökande efter själslig trygghet med ett sexuellt uppvaknande är inte lika klockrent, men det är starkt att de presenterar att de här utsatta människorna behöver en herde och han kommer i form av en dödsängel. Oklart hur väl det håller ihop intellektuellt, men det är stark symbolik för en westernfilm.

      Radera
    3. Kan det vara så att Pale Rider och teamet bakom idé, manus och genomförande hade stora ambitioner men att de är ute på lite för djupt vatten för dem...? Att de bitit av en för stor tugga...? Att de skrinnar på för tunn is...? :-)

      Radera
  3. Intressant snack. Pale Rider har jag faktiskt på plats 7 på min topplista för 1985 (men det bygger på ett avlägset minne av den). Apropå Bergman och filmer där man kan argumentera för att en av rollfigurerna nog inte finns på riktigt så är ju Persona ett typexempel på det. Frågan är bara vem som inte finns, Alma eller Elisabeth?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, sjua på en top 10. Då är du helt klart en av filmens fans (med brasklappen avlägset minne av den).

      Jag tycker nog att en film som Persona, som tydligt leker med identitet, att det känns rimligt med en av rollfigurerna inte finns på riktigt. Jag har dock ingen aning om vem det skulle vara men gissar på vårdaren. Jag tror dock inte att Clintans karaktär i Pale Rider inte skulle funnits... Känns lite för flummigt för en Clintan-film.

      Radera
  4. Just det, en sak till. Visst är det Shane som de tittar på i Logan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer bra om Logan. Undrar om rollfigurerna såg parallellerna med sin egen situation.

      Radera