onsdag 28 augusti 2024

Re-watch: Prometheus vs. Alien: Covenant



I söndags var jag på bio med Måns och Lovisa då vi såg den nya Alien-filmen. Innan dess hade jag och Måns förberett oss med att se om respektive se Prometheus och Alien: Covenant. Dessa två filmer har jag redan skrivit om på bloggen så jag sammanfattar endast tankarna om de båda här i ett "ramblings"-inlägg.

Trots att jag gillade båda filmerna när jag såg dem på bio 2012 och 2017 respektive har de båda fallit tillbaka i efterhand och jag hade inga stora förväntningar på någondera av dem inför omtitten. Jag trodde nog ändå att Prometheus var den mindre dåliga filmen, den kom jag ihåg som stämningsfylld och snygg i alla fall. Covenant kom jag ihåg som riktigt svag.

Så klart visade det sig att det var tvärtom! Det är därför man med fördel kan se om filmer. Åsikter kan glida på sniskan över tid. Covenant är ganska tydligt en bättre film. Dels gillar jag att den är en alien-film, det finns alien i filmen. Har för mig att Ridley Scott inte hade rättigheterna att använda alien när han gjorde Prometheus, eller något sådant.

Prometheus är snygg och vissa delar har en nice stämning men den är ganska usel. Manus och handlingen är filmens svaga delar. Besättningen ska bestå av en massa vetenskapsmän och -kvinnor, förmodade vassa på sina områden, men nästan ingen i hela filmen beter sig som sådana. Mer eller mindre alla tar det ena huvudlösa beslutet efter det andra. Detta förtar närvarokänslan i filmen totalt. Man tar inget på allvar när personerna på duken är så sinnesslöa... Typ.

Den enda som står ut är roboten David. Tyvärr handlar allt om David (både i Prometheus och Covenant) om var aliens kommer från och det är helt onödigt och i högsta grad oönskat inslag i filmserien. Hade varit bättre att låtar ursprunget av arten förbli ett mysterium. Jag väljer att försöka glömma så mycket som möjligt om detta, även när jag ser Alien: Romulus.

I Covenant följer vi en bunt med "vanlisar". De är kolonisatörer, förvisso med vissa skills, men de presenteras i alla fall inte som "experter". Vid denna omtitt tycker jag att de flesta beter sig tämligen rimligt i situationerna. Plus att det dessutom finns en alien i filmen, inte som i Prometheus endast ett derivat av densamma.

Jag har uppdaterat min interna ranking av filmerna!

Nu är rankingen: Alien/Aliens, Alien 3, Alien: Resurrection, Alien: Covenant, Prometheus. AvP tar vi någon annan gång. De är inte med i filmseriens kanon enligt wikipedia.


Prometheus (2012)
Betyg 2012: 4/5
Betyg 2024: 2-/5

Alien: Covenant (2017)
Betyg 2017: 3/5
Betyg 2024: 2,5/5

4 kommentarer:

  1. Håller helt med - båda filmerna är egentligen bra och snygga men slarvas bort med slarvigt skrivet manus. Vilken besättning som är mest korkad kan man tvista om - min dom faller på Convenant gänget men det är hårfint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det om något vore en debatt för tiderna - vilken besättning var den mest korkade. Något för CNN kanske! ;-)

      Radera
  2. Gillar också Covenant lite bättre, men gick i samma fälla som du: tyckte att Prometheus var riktigt bra efter första biobesöket men sedan föll den ganska snabbt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiden har sannerligen inte varit nådig dessa två från 10-talet... :)

      Radera