söndag 3 mars 2024

Veckans låt

Vi är klara med musikåret 1985 och fokus är nu på 1990. Vi kommer åter med Specialen om bästa albumen 1990 någon gång i april. Men före dess kommer Specialen handla om de bästa filmerna från förra året, det ljuvliga filmåret 2023.

Veckans låt spelades över sista scenen och in över eftertexterna i en av årets intressanta filmer.

Det är jazz, japp så är det. Från 1958. Jag lånar med stolthet från en av kommentarerna för veckans video:

"As soon as that trumpet comes in, you know it is Miles Davis........such a masterful piece of Jazz, so understated and so balanced.  If you can't love this music, I really feel sorry for you."

Artist: Cannonball Adderley
Album: Somethin' Else
Låt: Autumn Leaves12 kommentarer:

 1. Jazz är svårt då det är så brett. Har lite svårt när det blir för "tutigt" eller för att citera Tony Wilson "jazzmusiker har alltid roligare än publiken" jag brukar också lägga in teaterfolk i den meningen.
  Softare jazz går bättre detta var på gränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar sägning som sannerligen passar in på både jazz och teater. Jag håller med. Gillade denna jazz-låt mycket dock. Det blir så ibland.

   Radera
 2. Jag måste nog hålla med vår gemensamme bekant ovan vad gäller jazz-preferenser och att detta var på gränsen. Möjligen tom över för min del :) Detta är inte "understated" i mina öron

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att jazz-älskare är en egen sort. Jag håller ju med Johan och dig. Just denna låt gillade jag dock mycket. Men också förstärkt av att den användes i en bra film med lyckat resultat... :)

   Radera
 3. Yes, jazz. Bra grejjer. Det här är en helt otrolig låt. Vilken lidelse. Det finns även en sagolik version med Eva Cassidy (RIP). Och sen har den ju en koppling till en väldigt bra 2023-film också (osäker på om vi tänker på samma, det lär vi bli varse).

  Jag slänger in en annan tutig jazz-sång som jag gillar mycket. Roy Hargrove "Strasbourg / St. Denis". Lite funkigare som sig bör. https://youtu.be/XM83V4BD1Bw?si=rH8HCeT3aqAYSxNo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schysste låt du bjuder på. Funkigare! Som sig bör. :-D

   Det var pga av en 2023-film som jag hade den som veckans låt. Gissar att vi tänker på samma! ;-)

   Radera
 4. Nej, vi tänkte inte på samma film! Och förvirringen var total när vi poddade också. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, så kan de gå ibland. Jo, jag tänkte på filmen American Fiction där Autumn leaves med Cannonball Adderley spelades över sista scenen och eftertexterna. Vilken tänkte du på? :-)

   Radera
 5. Höstlöv som faller. Vi redde ju ut det när vi poddade men du kanske glömt. Filmtiteln är tagen från sången Autumn Leaves. Det franska originalet heter Les feuilles mortes eller på finska Kuolleet lehdet (den finska filmtiteln) och på svenska heter sången just Höstlöv som faller. Den spelas i filmen också, en finsk version: https://youtu.be/4vM4MuN-loI?si=TauWzimQAlBn-N1Y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men även under poddningen var det länge oklart att du pratade om den finska filmen och jag tänkte på American Fiction. Eftersom jag inte sett den finska var det svårt att veta att låten var med i två filmer... :-)

   Radera
 6. Jo, precis, vi trodde vi pratade om samma film men jag hade helt missat att Autumn Leaves spelades i American Fiction. Det är nog mest mig man ska skylla på för förvirringen. Så där kan det bli det när man anpassar verkligheten efter kartan. Fascinerande. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag... ;-)

   Nej då, skämt åsido. Bra att vi har rett ut det ordentligt. :-)

   Radera