måndag 21 augusti 2023

Chernobyl - miniseries (2019)



Filmen Oppenheimer visade oss hur mycket kraft det finns i atomer. Efter den lyckade filmen kändes det som att det var dags att ta mig an tv-serien Chernobyl som är regisserad av vår egen Johan Renck. Serien var mycket omtalad när den kom ut men det blev aldrig av att se den för mig förrän nu. Den har legat och givit mig dåligt samvete länge nog nu kände jag.

Chernobylkatastrofen är historiens största kärnkraftsolycka och jag var mycket nyfiken inför titten vilken inriktning serien skulle ha. Nu visade det sig att de valt att vara tämligen neutrala och gå in för att visa vad som hände ner till en så detaljrik nivå som de kunde. Det var ett bra val.

Serien är mycket välgjord där världsbygge och tidskänslan från Sovjetunionen under åttiotalet tas fram på ett fantastiskt sätt. Skådespeleriet med Jared Harris, Stellan Skarsgård och Emily Watson i spetsen är överlag mycket starkt.

Det är horribla scener från hur de gravt strålskadade brandmännen och personalen från kärnkraftverket led och dog av skadorna. Det är likaledes horribla scener från statsapparaten som ljuger, mörkar och skriver om sanningen för sitt eget bästa. Vad som är mest illa är lite svårt att ta in.

Riskerna med kärnkraften finns där, men om de kan bemästras är det ett effektivt alternativ. Lång diskussion om för och nackdelar med kärnkraften kontra andra alternativ får föras utanför denna blogg, men jag tillåter mig fundera lite på vad serien säger i frågan...

Serien kan givetvis tas som ett exempel varför kärnkraft inte ska användas, men det är minst lika mycket ett exempel på hur många saker som måste vanskötas och hur många mänskliga felbeslut som måste tas för att katastrofen skulle ske. Och dessutom hade de med en station att göra som var feldesignad och som inte hade inbyggda säkerhetssystem som de nämner i slutet av serien. På grund av snålhet hade Partiet valt bort säkerhetssystem som kapitalisterna i Väst hade investerat i. 

Överlag en bister men mycket välgjord serie som är extra kul med tanke på svensk regissör och en svensk skådespelare i huvudroll.

Betyg: 3/5

8 kommentarer:

  1. Oj! En serie i världsklass. 5/5 tror jag nästan i min bok. Blev helt tagen när jag såg den. Kan tänka mig att den är lite väl bister för din smak, som du kanske är inne på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag blev nog lite besviken. Den var så otroligt hyllad att jag väntade mig något som ännu mer speciellt. Tror i och för sig inte att det faktum att den var bister i sig gör att jag inte hyllar den lika mycket, mer om hur engagerande den var. Jag tycker att den var helt fantastisk de två första avsnitten när olyckan och tiden direkt efter olyckan beskrevs men sedan blev serien... lite seg och tråkig.

      3/5 känns rimligt! :-)

      Radera
  2. Instämmer med föregående talare -- 5/5-serie utan tvekan. Jag såg nyss om den och den var fortfarande lika bra. Hemsk så innihelvete förstås, men samtidigt osannolikt bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi pratar om de två första avsnitten håller jag också med föregående talare, men sedan tappade serien intensitet och det blev tradigt. Mitt intresse och engagemang dalade hela tiden ända fram till slutet. Inte en 5/5 i min bok, men en mycket gedigen 3/5! :-)

      Radera
    2. Jag tyckte att alla avsnitt var helt fängslande, inte minst för att de visade upp en bred palett. Älskade gruvarbetarna. Spänningen och tragikomiken när de försökte rensa taket. Barry Keoughs del. Draget att vänta med den minutiösa genomgången av vad som egentligen gick fel till sista avsnittet var inget mindre än briljant

      Radera
    3. Håller med om att gruvarbetarna var bra, något av mina favoriter. Delen med Barry K var jag inte helt såld på även om den visade en del av katastrofen som man kanske inte tänker på.

      Det var först efter ditt respektive Jojjes svar som jag rannsakade mig själv och insåg att den dalade hela vägen i mål för mig. Jättekul med kommentarer som gör så att man kan beskåda sina åsikter om en film ännu djupare...

      Radera
    4. Ja, vem hade kunnat ana att dialog om film/serier var roligare än att endast sitta på kammaren och tänka själv... :-D

      Radera