onsdag 30 november 2022

Good Night Oppy (2022)


Jag har länge varit intresserad av NASA's två Mars rovers; Spirit och Opportunity. Deras långa uppdrag har sedan en tid tillbaka fått sina slut men det är en makalös historia. För er som inte vet sköts dessa två små forskningsrobotar upp från Jorden sommaren 2003 och landade på Mars tidigt 2004. Deras uppdrag var att på varsin sida av Mars leta efter tecken på neutralt vatten. Uppdragets längd var 90 dagar. Spirit, den vilda systern, och Opportunity, den perfekta systern, höll på lite längre än så, om man säger så...

Jag hittade en gråmulen söndag denna nya dokumentär på Prime och jag kunde inte slita mig efter jag startat filmen. Jag erkänner villigt att det var dammigt i rummet mest hela filmen igenom. Både patetiskt och underbart att känna så starkt!

Jag tror inte att syftet med denna dokumentär är att ge oss alla tekniska eller ens historiska fakta om uppdraget. Istället försöker regissören förmedla hur teamet som byggde, styrde och kommunicerade med robotarna utvecklade känslor för dem. Hur människorna i projektet helt enkelt såg robotarna som levande väsen, individer och till och med sina barn eller vänner. 

Och detta lyckas dokumentären med till fullo. Det är en lika känslosam som fascinerande film och jag älskar den. Förvisso har jag för min egen del inga som helst problem att köpa att teamet på JPL fick känslor för robotarna. Det känns naturligt, och än mer så efter att ha sett filmen. 

Självklart skulle jag velat se ännu mer om uppdraget och kanske en lite vassare avslutning. Det är nog sakens natur med ett projekt som detta att slutet inte blir så distinkt. Slutet darrar lite, Oppy kunde ha sagt "My battery is low and it's getting dark".

Stark rekommendation till alla som gillar rymdforskning och NASA's projekt rent generellt och Spirit och Opportunity i synnerhet.

Betyg: 4+/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar