fredag 4 mars 2022

The Green Knight (2021)


Ja jäklans, David Lowery är en ruskigt intressant regissör. Jag älskade hans "A ghost story" och det är närmast den jag skulle vilja jämföra dagens film med. Lowery gjorde också "The old man & the gun" med Redford i huvudrollen vilken var helt ok men inte alls lika utmanade som dessa två.

"The Green Knight" är en en egensinnigt berättad version av legenden om Sir Gawain and the Green Knight. Nu är vi i legenden om Kung Arthur. I senare versioner är Gawain halvbror med Mordred, söner till Morgause som i sin tur var syster till Arthur. 

Filmen är en renodlad fantasy. Den är närmast svärmisk i sitt anslag, något som känns igen från "A ghost story". Handlingen blir aldrig tydligt förklarad för åskådaren. Varför sir Gawain gör som han gör lämnas åt oss att fundera på. Sådant gillar jag! 

Sir Gawain måste efter att ha antagit en utmaning ge sig ut på en road trip som enligt utmaningen bara kan sluta med hans död. Varför han ger sig iväg är högst oklart. Handlar det om manlighet och stolthet kanske? 

Resans alla utmaningar och sagans upplösning är allt annat än lättförståeliga. Det är symboliskt och poetiskt. Upplevelsen bygger mer på stämningen, miljöerna, berättartekniken och skådespelarna, bland andra Dev Patel och Alicia Vikander.

Att se denna film är som att låta sig omslutas av en ström av drömmar som är vackra, trånande och hemska om vartannat. 2021 års mest annorlunda filmupplevelse!!

Om du känner dig öppen för att kasta allt sunt förnuft åt sidan och låta dig sköljas över av känslor, intryck och fantasi kan denna film vara något för dig.

Betyg: 3+/5

Trivia: Robert Jordan hade uppenbarligen kolla på legenden. I The Wheel of Time finner vi drottning Morgase med sönerna Gawyn och Galad. Pojkarna hade olika fäder, precis som Gawain och Mordred hade i legenden. I WoT finns en Mordeth men han är inte släkt med drottning Morgase.

4 kommentarer:

 1. Hmmm hört blandat om filmen men är villig att ge den en chans när den kommer på stream - är trots allt barnsligt förtjust i Arthursagan men det är sällan jag blir nöjd när det rör filmerna om denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska se den då! Kan lova något du inte har sett tidigare! :)

   Radera
 2. Jag är helt klart nyfiken men har förväntningar på bottennivå -- detta låter verkligen inte som en film för mig även om jag i likhet med Filmitch är en sucker för Arthur-berättelser. Jag vet dock inte om jag håller med om att begreppet "renodlad fantasy" innebär svärmiskt och poetisk. Fantasy för mig är minst lika mycket, om inte mer, historia än stämning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska se den då, och bra med låga förväntningar. Det bådar gott.

   Jag menar inte att fantasy betyder det i alla lägen, jag försökte här beskriva denna specifika filmen. Återkom gärna efter du sett den och betygsätt mina försök att beskriva (utan att spoila) vad den är... :-)

   Radera