onsdag 8 augusti 2018

True Grit (1969)


En känd gammal western med John Wayne som jag inte sett! Vafalls? Kanske inte så konstigt då jag sannerligen inte sett allt med The Duke, men jag gillar ju honom så det var ett enkelt val att se denna i samband med podden. Här i originalfilmen spelar Wayne mot den 21-åriga Kim Darby i rollen som 14-åriga Mattie Ross och musikern Glen Campbell i rollen som La Boeuf.

Det är kul att se den store och ofta type cstade John Wayne som en slarver och suput. Hans Rooster Cogburn är allt annat än trivsam i inledningen av filmen. Det är en något ovanlig roll för Wayne som allt som oftast spelar en klassiska amerikansk helylleshjälte. Samspelet med Kim Darby är överraskande uppfriskande och kul att se. Hon domderar med sin äldre och bra mycket mer erfarna kollega på ett hurtigt sätt. Metanivån när man vet vilka roller Wayne brukar ta adderar till denna film. Baby sister!Personregin må vara helt ok, men filmen är inte speciellt innovativ inom de filmteknsiak grenarna. Musiken i filmen är dirket svag med en helt tokig tonalitet. Jag tycker inte att klämkäck orkestermusik som denna passade in i stämningen. I Shinypodden spekulerar jag och Carl om att bröderna Coens version antagligen är mer trogen bokförlagan och om det är korrekt kan man dra slutsatsen att man gjort om slutet på denna äldre version för att göra det mer positivt och lite mer familjevänligt.

Hela filmen är för övrigt ganska snäll och med glimten i ögat. Det känns inte farligt eller spännande på riktigt någon gång men filmen lever mycket på sina sköna skådespelare och deras inbördes personkemi. Älskade till exempel scenen när Mattie Ross förhandlar med hästägaren om återköp av ponnisarna. Hon är härlig Mattie, helt klart.

Dennis Hopper och Robert Duvall är båda minnesvärda i biroller i filmen.

Gå in på shinypodden.se och lyssna på poddavsnittet där vi pratar om både denna gamla goding och bröderna Coens nyinspelning.

Jag ger True grit tre tjejer som kan av fem möjliga.

Betyg: 3/5 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar