1975 var mitten av sjuttiotalet men det känns som ett filmår i den nedre delen då det gäller kvalitet. Så långt jag kan bedöma idag i alla fall... Jag har ju kvar att lista åren 1970-74. Annat var det i musibranschen. Pink Floyd släppte Wish you were here och nötte vägarna under en megaturné, Bowie släppte Young Americans och knarkade hela året och Neil släppte både Tonight's the night och Zuma.
Men åter till filmvärlden. Jag har fått kämpa lite för att få ihop tio listvärdiga filmer och ingen av filmerna från året är egentligen en personlig favorit på allvar. När jag författade min lista över mina hundra favoriter var det långt, långt från att det skulle komma med någon film från '75 i alla fall. Så en ganska jämn och medioker lista. Men lugn i båten, alla filmer på listan är av en eller annan anledning sevärda. Jag hoppas att den kan ge dig några tips om sådant du inte sett, eller kanske ett nostalgiskt minne från de du har sett.
Topp 10 från 1975
10. Barry Lyndon (Stanley Kubrick)
Kubricks sylvasst perfekta och kalla film om ett assholes göranden under slutet av 1700-talet. Men filmen är mycker vackert fotat i ett naturalistiskt skimmer. Den är den perfekta definitionen av ett snyggt yttre med ett kallt inre. Väl värd att ses då den anses som en klassiker och en av Kubricks bättre filmer.
9. Love and death (Woody Allen)
Woody Allens lustiga pastisch på den klassiska ryska litteraturen med en krydda Bergman på toppen. Rolig som attans ett tag men sedan lite väl upprepande. Om man gillar Woodys tidiga stil är denna ett måste.
8. Picnic at Hanging Rock (Peter Weir)
Kommer inte ihåg så mycket om denna så den kan vara för lågt placerad. Men det lilla jag minns var att jag tyckte den var obehaglig på gränsen till otäck trots att man inte får se "något"... Är det sant och var tog de vägen?
7. The Eiger sanction (Clint Eastwood)
Kul liten thriller från Clintan. Jag inspirerades att se filmen efter en semesterresa till Schweiz där jag bland mycket annat såg Eiger på nära håll i somras.
6. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (Per Åhlin)
Fin tecknad films om visas på julafton. Den bygger på Tage Danielssons historia. En nypa Robin Hood plus en nypa socialism ger en hel drös med nostalgi över ett svunnet Sverige där naiva drömmare satte agendan.
5. Three days of the Condor (Sydney Pollack)
En av de klassiska konspirationsteorifilmerna från sjuttiotalet. Robert Redford är som alltid bra. Däremot hade jag svårt för Faye Dunaway, som vanligt det med. Inom genren är detta en klassiker som måste ses av dem som vill ha koll.
4. Nashville (Robert Altman)
Robert Altmans majestätiska satir över den amerikanska politiken, södern och... countryn? Lång, episk och med ett magnifikt slut. Filmen belönar de tålmodiga. Efter en timme sliter man sitt hår, efter två timmar är man i trance. Jeff Goldblum och Elliot Gould - alltid bra.
3. Dog day afternoon (Sidney Lumet)
Känner du till John Cazale? Han deltog i endast fem filmer men alla fem blev nominerade till Oscars för Bästa film! Dessutom var han ihop med Meryl Streep. Tyvärr gick han bort 1978 allt för ung, endast 43 år gammal. Han var Fredo och Stan, här är han Sal. Alla satte tryck i den amerikanska filmhistorien. Bra film detta. Attica! Attica! Attica!
2. One flew over the cuckoo's nest (Milos Forman)
Ett mycket bra, roligt och hemskt drama om en frisk man i ett sjukt samhälle. Eller är det tvärt om? Danny DeVito, Louise Fletcher, Christopher Lloyd och framför allt jack Nicholson skiner i sina roller. Oförglömlig film som alla filmälskare bör se.
1. Jaws (Steven Spielberg)
Hajen är ju bra. Den har en sån perfekt Spielbergiansk känsla, kanske en av hans tre mest ikoniska. Den är lite spännande också, men mest en djäkligt bra dramafilm. En film som alltid är kul att se om.
Bubblare:
- Släpp fångarne loss, det är vår! - Tage Danielssons svenska komedi
- Monty Python and the Holy Grail - Terry Gilliams brittiska Monty Python-komedi
- The story of O - inte en komedi
Jag hade funderingar på att se de två polisfilmerna The French connection II och Night moves före jag sammanfattade min lista, men sanden hade runnit färdigt och det var plötsligt dags.
Efter du avnjutit min lista kan du nu hoppa över till andra bloggares diton. Kan man tänka sig att alla har med Hajen på sina listor?
Fiffis Filmtajm
Movies-Noir
Jojjenito
Film & Media
Flmr
Filmfrommen
Att det är så himla svårt (läs omöjligt) att kommentera på din blogg från mobilen. Kommentarerna går liksom iväg men hamnar inte på bloggen... Weird.
SvaraRaderaVille mest säga att jag håller med om att 75 inte är något starkt år - alls - men några klassiker klämde året ur sig i alla fall. Och vi fick världsrekord i överlapp.
Tycker också att året tyvärr är svagt, även om det finns några väldigt kända filmer från året.
RaderaKommentaren har i alla fall inte hamnat i skräpposten så det måste vara något annat knas. Tror Cecilia hade liknande problem med sin blogg så det är tydligen inte bara jag. Inte för att det hjälper, men...
10. Given på övre halvan. En klassfilm som så många andra av Kubrick.
SvaraRadera9. Ej sett, inte så jättesugen, men kanske en dag då det är Woody.
8. Ej sett, trodde jag hade det men blandat ihop den med Heavenly Creatures (1994) av någon anledning.
7. Gillar denna och given på listan. Något underskattad kan jag tycka.
6. Ej sett, lockar inte.
5. Bra och ses om lite då och då. Dock utanför min lista.
4. Ej sett, kanske blir av någon gång.
3. Riktigt bra film detta. En av mina favoriter och i topp.
2. Given toppfilm som man bara måste älska. Gör i princip allt bra eller riktigt bra.
1. Mycket bra, även om det inte är en lika stor favorit som två andra från året.
Hälften bra och hälften bu. Inte illa! :-)
RaderaGökboet är för mig som du beskriver Barry Lyndon, helt oengagerande för mig. Lustigt att se Karl-Bertil på listor för långfilmer. Men den kanske är så bra. Gillad den förrut men inte så mycket längre. Konstigt budskap, som att det är okej att ta stjäla från någon som man tycker har för mycket. :/
SvaraRaderaKarl_bertil kommer in på nostalgipoäng! Är ett svagt år också. Flera av de i botten var nödlösningar av olika slag... Så kan det bli ibland.
RaderaSåg Barry Lyndon nyligen och även om jag är glad över att ha checkat av ännu en Kubrick kan jag inte säga att jag tyckte den var särskilt bra. Fast snygg är den allt. Vidrig huvudperson bara. Kubrick och jag går allt som oftast inte bra ihop. Tror att det bara är 2001 och Eyes wide shut jag gillat mycket... :-)
Intressant att ni är så pass många som bedömer 1975 som ett svagt filmår. För mig som inte deltagit alls, i alla fall ;)
SvaraRaderaPersonlig smak. Såg en eller två av bloggarna som hyllade året som superstarkt... :-)
RaderaVilka är dina favvisar från året, om några?
Nå, men det är klart att Jaws är solid. Dog Day har jag ju också gillat och jag tror att jag gillar Gökboet men det börjar vara kanske 15 år sedan jag så den sist... Men sedan är det nog tyvärr inte så mycket mer
RaderaBra filmer! du har en stabil grund för en lista ser jag. :-D
RaderaLite överraskad att Barry Lyndon letade sig in på listan, men det visar väl att '75 inte var ett speciellt starkt år (för dig).
SvaraRaderaNashville borde jag se. Tror jag gillar den nämligen.
Robin Hodd? ;)
Barry kom in på wo känns det som nästan... nej då det fanns en bunt andra filmer som jag inte sett på evigheter och inte kände var listvärdiga.
RaderaNashville kan mycket väl vara något för dig!
Robin Hood såklart! Uppdaterat. Får skylla på slarv och usel korrekturläsningssupport... ;-)
Mycket bra uttryck; "Spielbergianskt"!
SvaraRaderaVi tänker ganska lika om -75:an. Gött!
Spielberg är bra på den amerikanska småstaden och drömmen, spielbergianskt. :-)
RaderaListan kommer men jag tror inte du behöver göra om din UÅBL åtminstone inte när det rör "vinnarfilmen"
SvaraRaderaÅh vad kul. Jag ser fram emot din lista.
RaderaJa just det, du skulle faktiskt med minsta marginal kunna påverka 1-2 med din lista, men det känns inte speciellt troligt. :-)