fredag 13 maj 2016

Deadpool (2016)


Love it or hate it?

Ja, det är just en sådan film. Detta är filmen som vi hamnade i när vi gick genom den dörr som Kick-Ass öppnade 2010. Deadpool är en ofantligt rolig, väldigt brutal och på sina platser överraskande mörk comic book movie. Jag lägger mig på knä och hyllar gänget bakom filmen då de uppenbarligen tagit stora risker med denna film.

Detta är en Marvel-film, men inte en del av Marvel's Cinematic Universe. Istället ingår den i X-Men serien och är producerad av FOX, detta enigmatiska filmbolag. Med denna film har FOX lyckats överraska mig mer än vad Marvel gjorde med till exempel Guardinas of the Galaxy med avseende på att utmana gränserna av vad en superhjältefilm kan vara.

Jag hade som brukligt undvikit att ta reda på något om filmen när jag satt mig ner för att se den. Men redan under "the titles sequence" hajjade jag till. Istället för namn på regissör och skådespelare fick vi ÄRLIGA omskrivningar om dem... Jag reste mig upp lite i fåtöljen och tittade nyfiket vidare. Sedan inleddes filmen med en frenetisk och totalt brutal actionscen som satte nivån på hela filmen.

Humorn i filmen är "right up my alley". Där finns självironi, popkulturella referenser, skämt under bältet och allt är framför med en stor "don't give a damn"-attityd som jag älskar. Ryan Reynolds överraskar med sin insats. Morena Bacarin är underbar som alltid. Hennes persona överraskar lite, den är som en blandning av Inara och Marisa Tomei's Cassidy i The Wrestler.


På tal om The Wrestler, såg inte Wade ut som Mickey Rourke's Randy i ansiktet när han blivit omvandlad till sin fräkniga variant? Det var kanske den svagaste detaljen med manus att Wades utseende inte var så groteskt att det motiverade att han inte kunde söka upp Vanessa (Baccarin) tidigare. Visst han blev ful men inte avskyvärd (i mina ögon). Men detta är en minor issue. För precis som det står i "the titles sequence" är manusförfattarna de riktiga hjältarna i denna film. Damn, det fanns fler skämt per minut än vad vi sett på länge. Och bra också.

Fjärde muren? Bruten många gånger om. Helt ok. Kul.

Scenerna med Ajax i den supersunkiga källaren? Fy fasen vad vidrigt det var. Jag mådde lite illa och kom att tänka på Jacobs mardrömmar i Jacob's ladder. Det är fascinerande att de valde att ändra stämningen så totalt i denna film. Ett tag var jag störd av filmens "wild mood swings", men jag svalde det till sist.

Detta var den klart bästa X-Men film jag sett i alla fall. Den är både underhållande till max och imponerande inkorrekt. Den inger hopp om framtiden. Inte att alla filmer ska vara exakt som denna, men att vi kommer få se fler filmer som bryter helt ny mark och inte bara re-makes och sequels...

I loved it!

Betyg: 4+/5
6 kommentarer:

 1. Haha, japp denna var ett riktigt trevligt vitaminpiller! Man blev banne mig glad av rullen! :-)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stor positiv överraskning som får en att bli glad över att film ändå kan vara lite magiskt.

   God helg tillbaka!

   Radera
 2. Haha, intressant att kalla den för en X-Men-film :) Japp, helt klart ett lyckopiller även om just under-bältet-skämten blev lite långrandiga efter ett tag

  https://bilderord.wordpress.com/2016/03/19/deadpool-2016/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jag skrattade så att tårarna rann och jag glömde helt av att tycka att det blev långrandigt! :-D

   Det är inte bara jag som kallar den för en X-Men-film.

   Jag hoppar över...

   Radera
 3. Jodå helt ok och en frisk fläkt men likt Sofia blev jag ganska snabbt trött på skämten som blev lite enahanda efter ett tag.
  https://filmitch.wordpress.com/2016/02/28/deadpool-2016-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då. Frisk fläkt som fläktade hela vägen i mål! Come on, man, lighten up!
   :-D

   Radera