onsdag 19 augusti 2015

The Man From U.N.C.L.E. (2015)


Jag hade aldrig i mitt liv gått och sett denna film på bio om den inte blivit vald till månadens filmspanarträff. Jag har inte sett tv-serien och har därmed absolut ingen som helst nostalgisk känsla för den. Jag blev till och med förvånad när kompisarna berättade att den faktiskt gick på svensk tv när vi var små. För det andra är filmen regisserad av brittiske casanovan Guy Ritchie, Mr Madonna ni vet. Jag har alltid tyckt att hans filmer är medelmåttiga. Det bästa han gjort är Sherlock holmes-filmerna men de är bra mest pga Robert Downey Jr. Till sist trodde jag att detta skulle bli en film som påminde om en annan film från året som skojjar med agentgenren - Kingsman, en film som jag verkar gillat minst i hela gänget.


Med låga förväntningar kan man nästan bara bli positivt överraskad och det blev jag i detta fall. Filmen är inte jättebra men jag hade en ganska trevlig stund på biografen, utan tvekan. Till skillnad mot Kingsman: The secret service hade denna film fullvuxna karaktärer och skådespelare. Det var inte samma "young adult" vibb över denna film. Jag gillade alla tre huvudrollsinnehavarna med vårt svenska ess Alicia Vikander is spetsen. De två manliga rollerna spelades av Henry Cavill och Armie Hammer. Coola snubbar som passade in i agenthistorien.

Om skådespelarna var filmens styrka var den hoppiga känslan i filmen dess största svaghet. Ibland var det en ren spoof som gjorde sig lustig över spiongenren, ibland ville den vara cool, ibland lite spännande, ibland nästan slap stick och sen helt plötsligt i allt detta fick vi en tung scen om andra världskriget och fruktansvärda brott som begick då.


Om alla dessa scener per design har givits olika stämningar är det ett monumentalt misstag av den gode Guy. Men jag tror inte att det är per design. Min bild av Ritchies filmer är att han allt som oftast verkar kopiera andra regissörers filmstilar. Ibland försöker han göra "Quentin Tarantino". Här har han kanske försökt göra "Edgar Wright"? Om han är en härmapa kan det förklara varför filmen känns så ojämn och oharmonisk i feelingen.

Filmen var upp och ner men visningen var bra. Hade i och för sig en crazy lady vid sidan av mig till vänster. Mina filmspanarvänner satt till höger men jag ångrade lite att jag inte valt en Carl-plats där ett tag. När en gigantisk biograf är fylld till max tio procent måste de få besökarna inte nödvändigtvis knö ihop sig som packade sillar. Crazy.


Men allt som allt. Lättsam underhållning. Har redan glömt det mesta från filmen. Var det kanske Vikanders dans i pyjamas som var filmens hela behållning? Jag ger The man from U.N.C.L.E. två tortyrmetoder av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Filmen var månadens filmspanarfilm. Denna gång valdes filmen av Fiffi. Vad tyckte de andra spanarna? U.N.K.E.T eller U.N.D.E.R.B.A.R.T.?
Fiffis Filmtajm
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito - om film
Fredrik on Film
Har du inte sett den?

16 kommentarer:

 1. När det gäller folk som Ritchie "lånar" inspiration av skulle jag nog döma mer åt Tarantino än Wright i det här fallet. Men det kanske uteslutande beror på soundtracket? Tror inte serien gick på svensk TV på 70-eller 80-talen, snarare 90- eller tidigt 00-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har då aldrig sett den på svensk tv i alla fall. Fick känslan av att någon sett den på tv när vi var unga... Var det Steffo tro?

   Tror det var Fredrik som lyfte up att Ritchie påminde om (härmade) Soderbergh lite. Jag tror att Ritchie är svag på egen ton. Han lånar gärna och då han inte visste vad han ville med denna blev det lite "all over the place" istället...

   Radera
 2. Kanske man ska se rullen som en stilistisk uppvisning i att fånga en aura från förr..?

  Måste erkänna att jag ändå gillar Guy Ritche sådär lite i smyg...
  Var väl skönt att han blev av med kontrollfreaket Madonna...?!!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket yta och inget innehåll? Japp så kan det vara i detta fall.

   Gillar inte Ritchie i smyg. Säg inget till de andra...

   Radera
 3. Jag tror du är den enda av oss som håller denna film högre än Kingsman men det känns bra, i alla fall för mig som valde filmen. Hade varit trist med genomgående ettor i betyg ;)

  Jag håller med dig om att filmen i princip redan känns bortglömd men pyjamasscenen var fin och sen gillade jag att Vikander gick med hälarna i först, sådär "som vanligt folk", även när hon hade högklackade skor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan endast förklara den anomalin med att jag hade hunnit få höga förväntningar på Kingsman eftersom jag såg den relativt sent, men att förväntningarna var extremt låga inför denna film.

   Såg inte om Vikander gick med hälarna först och förstår heller inte vad det skulle vara bra för... :-)

   Radera
  2. Skillnaden i gång är att hon gick som en "vanlig tjej" (vilket man kanske ska tro att hon är, hon är ändå bilmekaniker). Alltså, hon har inga bimbotendenser över huvud taget i sitt kroppsspråk. Ovanligt men rätt skönt att se.

   Radera
  3. Hehe, en rättfram och härlig avsky för tjejer (och killar?) med bimbotendenser. Kör hårt, Fiffi! :-)

   Radera
  4. Bimbos är ett jävla påfund! Tror dessutom inte att en bråkdel av alla manliga OCH kvinnliga bimbos egentligen ÄR det, det är bara ett sätt att ta sig fram för i livet som uppenbarligen (tyvärr) lyckas OCH som får mig att vilja kräkas lite.

   Och nu ska jag andas i en påse en stund.

   Radera
  5. Det är bra. Fram med regntunnan! ;-)

   Radera
 4. Jag kan alltid rekommendera Carl-platser. Inte för att det hjälpte med att höja den här filmen.

  Jag gillar den sista bilden. Den scenen var ett exempel på när det blev lite skönt 60-talssuave på ett övertygande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska testa Carl-platsen lite mer då jag ofta finner att armbågsfäktning med grannen tar ner upplevelsen av filmvisningen lite.

   Gillade också sista bilden. Letade efter en bild på den pyjamasklädda och dansande Vikande men hittade ingen.

   Radera
 5. Intressant. Även jag har noterat att Vikander går på ett speciellt, eller ospeciellt, sätt. Liksom lite bakåtlutad och med fötterna aningen vinklade utåt. Kan det ha med hennes balettbakgrund att göra? Fast att just gå med hälarna först är väl inget speciellt. Eller, jo, fotomodeller i högklackat går väl lite så med märkliga knälyft så att de sätter ner framdelen och klacken liksom samtidigt.

  Haha, en typisk Fiffi-spaningen det där. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert någon stolle någonstans som skrivit en avhandling på just fotomodellers sätt att gå... Är kanske inte direkt intresserad av att läsa den om den nu finns, men kul diskussion är det i alla fall! :-)

   Radera
 6. Jag tyckte den var helt ok, skon stil och tempo. Jag minns inte sa mycket av serien trots att vi tittade pa den mycket i uppsala. Antar det blir en fortsattning som hollywood kan forstora som mission impossible.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi och vi, tala för dig själv. Jag har inte sett denna serie och hade därmed inga som helst nostalgiska obligations inför ämnet. Vet inte om det planeras någon uppföljare, men inte helt otänkbart antar jag. Beror nog på hur mycket pengar de drog in...

   Radera